ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύθηρα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί- Εκκενώθηκαν χωριά!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Μαίνεται και στα Κύθηρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες και ενώ το πρωί υπήρχε αισιοδοξία ότι θα οριοθετηθεί και θα ελεγχθεί δυστυχώς οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν επιδείνωσαν την κατάσταση με αποτέλεσμα το μεγάλο μέτωπο να αναζωπυρωθεί και να καίει μέχρι και αυτή την ώρα. Το νησί τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κατάσταση είναι δραματική λόγω εντάσεως των ανέμων που αναζωπύρωσαν την φωτιά και την μετέτρεψαν πάλι σε μία ανεξέλεγκτη πύρινη λαίλαπα που κατευθύνεται νοτιοδυτικά προς Αραιούς και Μυλοπόταμο, οι οποίοι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν, χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Είχε προηγηθεί η αισιοδοξία του μεσημεριού που λόγω πτώσης στην ένταση των ανέμων και συνεχών ρίψεων νερού και από αέρος είχαν μείνει μόνο μικροεστίες εντός του καμένου, όμως το απόγευμα οι άνεμοι εντάθηκαν ξανά και φούντωσαν εκ νέου την πυρκαγιά.

Στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί 61 άντρες της Πυροσβεστικής με 23 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα καναντέρ και 3 ελικόπτερα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα Κύθηρα

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή.
Πρόσθεσε επίσης ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος και ότι δεν κινδυνεύουν.

Ο δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε ακόμα πως η φωτιά ενώ είχε τεθεί μέχρι χθες υπό έλεγχο, το πρωί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και σημείωσε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.


Επισημαίνει πως η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης. Επίσης, έκανε λόγο για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων και ζήτησε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησί.

Σε έκτακτη ανάγκη κηρύχθηκε το νησί

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του το βράδυ του Σαββάτου, κήρυξε τον Δήμο Κυθήρων, της Π.Ε. Νήσων της Περιφέρειας Αττικής σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 04-08-2017.

Τί αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία-Νεότερη ενημέρωση

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας της καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της και δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο.

Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές – αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος, εκ περιτροπής, σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναερίων μέσων.

Η πυρκαγιά αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένης της σημασίας της και του ιδιαίτερου ιστορικού αυτού του είδους των πυρκαγιών για το νησί αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Παρέμβαση Τσίπρα για τη φωτιά στα Κύθηρα

Από πολύ στενά παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη φωτιά που κατακαίει στο νησί των Κυθήρων, όσο όμως και την επιχείρηση αντιμετώπισής της.

Ήδη για το σκοπό αυτό, έχει συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (σ.σ. τα Κύθηρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής), αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Καπέλιο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ειδικότερα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε, να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στα Κύθηρα, στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου το πρωί της Παρασκευής, η ίδια, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη και με τους εθελοντές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την υπό εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί.

Κύθηρα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί- Εκκενώθηκαν χωριά!
To Top