ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κύκλος των θερινών εκδηλώσεων « …με φως καταμεσίς του κόσμου…»

Ο κύκλος των θερινών εκδηλώσεων « …με φως καταμεσίς του κόσμου…» υλοποιεί την πεποίθηση του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας και της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” ότι οι πολιτισμικές μονάδες δεν αντλούν το ρόλο τους υπηρετώντας αυστηρά το αντικείμενό τους αλλά μπορούν και οφείλουν να αναλαμβάνουν ευρύτερες πολιτιστικές δράσεις για την ανάπτυξη του τόπου.

Ο τίτλος του θερινού κύκλου εκδηλώσεων είναι εμπνευσμένος από ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, του ποιητή του ελληνικού φωτός, από το ποίημα “Η τρελή Ροδιά”. “…πέστε μου είναι η τρελή ροδιά Που σπάει με φως καταμεσίς του κόσμου τις κακοκαιριές του δαί- μονα Που πέρα ως πέρα την κροκάτη απλώνει τραχηλιά της μέρας Την πολυκεντημένη από σπαρτά τραγούδια, πέστε μου είναι η τρε- λή ροδιά Που βιαστικά ξεθηλυκώνει τα μεταξωτά της μέρας; Σε μεσοφούστανα πρωταπριλιάς και σε τζιτζίκια δεκαπενταυγούστου…”

Ένα ποίημα που ακτινοβολεί φωτεινή αισιοδοξία και περιγράφει το ελληνικό φως με λέξεις που θυμίζουν τις μοναδικές ελληνικές φορεσιές. Στόχος του κύκλου των εκδηλώσεων είναι να καταδείξουν ότι η παράδοση δεν αποτελεί στεγανό χώρο αλλά ένα ζωντανό οργανισμό, που αντλεί την έμπνευσή του από το ευρύτερο περιβάλλον του, μεταλλάσσεται αέναα και ανακαλύπτεται ξανά στην πορεία του χρόνου.

Ο κύκλος των θερινών εκδηλώσεων « …με φως καταμεσίς του κόσμου…»
To Top