Yποδομές

Κτήριο πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας: Εγκρίθηκε η επικαιροποιημένη μελέτη-Ποια είναι η ιστορία του κτηρίου

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ

Εγκρίθηκε κατά την 5η/2021 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η επικαιροποιημένη μελέτη του έργου με τίτλο «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» προϋπολογισμού 831.000€ με Φ.Π.Α., προκειμένου να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με άξονα προτεραιότητας 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, με τίτλο «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα».

Πως θα αξιοποιηθεί το κτήριο σύμφωνα με τη μελέτη

ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕΚ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕΚ-ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ-ΑΤΕΛΙΕ ΡΑΦΗΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ ΣΤΟΝ α’ ΟΡΟΦΟ

ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Η κάτοψη του Α’ ορόφου, όπως θα διαμορφωθεί

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το ιστορικό και εμβληματικό κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας που στέκει σήμερα αγέρωχο, λαβωμένο βεβαίως από τη φθορά του χρόνου και τον σεισμό του 1986, συνδέεται άμεσα με την ιστορία ηλεκτροφωτισμού της Καλαμάτας.
Ειδικότερα, το κτήριο κατασκευάστηκε το 1901 σε οικόπεδο 660 τ.μ., ιδιοκτησίας Δημητρίου Σακέττα, στη θέση Ποταμιά, δίπλα στο σημερινό ΔΗΠΕΘΕΚ στη Δημοσθένους.


Το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού της Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας στις αρχές του 20ου αιώνα

Σύμφωνα με τα ΓΑΚ Μεσσηνίας, στο κτήριο στεγάστηκε το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού με την επωνυμία «Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία συστήματος Thomson-Houston». Είχε προηγηθεί δύο χρόνια πριν (1899) η υπογραφή του συμφωνητικού ανάμεσα στον τότε δήμαρχο Πέτρο Μαυρομιχάλη και τον μηχανικό Γεώργιο Κονιτόπουλο, για την εγκατάσταση μηχανημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για την Καλαμάτα, το δυτικό της προάστιο Καλύβια, καθώς και την Παραλία. Σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού, το ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετευόταν στους δρόμους, στις πλατείες, στις γέφυρες και στα πεζοδρόμια της πόλης, και ο φωτισμός θα γινόταν με 300 ηλεκτρικούς λαμπτήρες που θα έκαιγαν 2.800 ώρες το έτος.
Μέχρι το 1880 ο φωτισμός της πόλης γινόταν με φανούς ελαίου, και από το 1886 με φανούς πετρελαίου και μάλιστα άναβαν καθημερινά από ειδικό προσωπικό που ήταν επιφορτισμένο με αυτό το έργο.

Το συγκεκριμένο κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας αποτελούσε τμήμα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Στο ισόγειο στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας ενώ στον α’ όροφο η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή.  Το 1959 η Ηλεκτρική Εταιρεία εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ και έτσι το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί. Για τα επόμενα 25 περίπου χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη από τον Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΗ.

Το 1984 ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να επισκευάσει το ισόγειο κτήριο ανατολικά του διώροφου κτηρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας, προκειμένου να στεγαστεί το νεοϊδρυθέν ΔΗΠΕΘΕΚ. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούσε να επισκευάσει και το διώροφο κτήριο καθώς ήταν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ και χρησιμοποιούσαν το χώρο οι τεχνικές της υπηρεσίες. Έτσι ενώ το παλιό εργοστάσιο μέσα σε 6 μήνες μεταμορφώθηκε σε θέατρο, το κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας έμεινε ως είχε. Το 1986 με το σεισμό προκλήθηκαν σημαντικές φθορές, ενώ τα επόμενα χρόνια ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε στο χρόνο…

ΝΑ “ΕΠΑΝΕΝΩΣΕΙ” ΤΑ ΔΥΟ ΚΤΗΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σήμερα το νέο εγχείρημα της Δημοτικής Αρχής έρχεται να επανενώσει τα δύο αυτά κτήρια και να δημιουργήσει έτσι ένα ένα σύνολο θεατρικών εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετούν το ΔΗΠΕΘΕΚ.

Η “ΟΔΥΣΣΕΙΑ” ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Με καθυστέρηση ήρθε στο προσκήνιο και πάλι το θέμα της αξιοποίησης του κτηρίου, θέμα που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή Νίκα, που  προέκρινε τη λύση της δανειοδότησης  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Λύση που τελικά δεν προχώρησε καθώς  θεωρήθηκε από τη δημοτική αρχή Βασιλόπουλου πιο συμφέρουσα οικονομικά η ένταξη στο “ΦιλόΔημος Ι” που υποστηρίζει την επανάχρηση εμβληματικών δημοτικών κτηρίων. Δυστυχώς όμως η προθεσμία υποβολής ήταν έως 31 Οκτωβρίου του 2019 οπότε δεν  πρόλαβε να υποβληθεί η σχετική πρόταση από τη νέα δημοτική αρχή, που μόλις είχε αναλάβει. Στη συνέχεια η Κυβέρνηση κατήργησε το “ΦιλόΔημος 1”, οπότε η αξιοποίηση πήγε πίσω. Σήμερα, μετά και την έγκριση της επικαιροποιημένης μελέτης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, θα αναζητηθεί νέα χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)”, ώστε να ξεκινήσει η ανακατασκευή του κτηρίου και η αξιοποίησή του.

επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

 

 

Κτήριο πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας: Εγκρίθηκε η επικαιροποιημένη μελέτη-Ποια είναι η ιστορία του κτηρίου
To Top