Επί Σκηνής

Ξύπνησε μνήμες και γεύσεις Μικρασίας η “Λωξάντρα”

Καλύτερη προώθηση της θεατρικής παράστασης “Λωξάντρα” που ανεβάζει από την Πέμπτη 6 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 9 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο δεν θα μπορούσε να υπάρξει!
Πριν από λίγη ώρα, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, οι συντελεστές και φυσικά οι ηθοποιοί του θιάσου, φόρεσαν τα υπέροχα κοστούμια που παραχώρησε για τις ανάγκες του έργου η Εθνική Λυρική Σκηνή και βρέθηκαν στην πολυσύχναστη πλατεία, μπροστά από έναν υπέροχο μπουφέ με μικρασιάτικα εδέσματα, που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του νεοσύστατου Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας!
Και τι δεν είχαν ετοιμάσει οι παραδοσιακά άριστες μαγείρισσες που έχουν τις ρίζες τους στην Πόλη!
Μπουρέκια σε τρεις γεύσεις, το περίφημο Ιμαμ Μπαϊλντί της Λωξάντρας και φυσικά Γιαλαντζί ντολμά…

Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν νιώσει τον ξεριζωμό είναι τόσο φιλόξενοι και προκομμένοι και μοιράζουν απλόχερα την φιλοξενία και την καλή τους διάθεση.

Οι περαστικοί κοιτούσαν με έκπληξη τους ηθοποιούς του ΜΕΘ και αυτοί με τη σειρά τους μοίραζαν τα φυλλάδια της παράστασης και τους προσκαλούσαν να ανέβουν στο Κάστρο για να απολαύσουν ένα από τα πιο δυνατά εργά τη “Λωξάντρα”, από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου σε σκηνοθεσία του Περικλή Αλμπάνη.
Η Λωξάντρα είναι ένας ύμνος στη ζωή, στη χαρά της ζωής, μέσα στη μαύρη εποχή που ζούμε και χρειαζόμαστε λίγο φως, λίγο ήλιο, ένα παράθυρο στην αισιοδοξία και η “Λωξάντρα” βρίσκει φως ακόμα και μέσα στο σκοτάδι με την αισιοδοξία της!

Όσοι δοκίμασαν τα εδέσματα και το παραδοσιακό τσάι έμειναν έκπληκτοι από την αυθεντική γεύση τους, ενώ την ανοικτή εκδήλωση επισκέφτηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Βεργόπουλος, ο γνωστός Καλαματιανός ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης και η εκπληκτική καθηγήτρια μουσικής Γεωργία Ψαραδέλλη, που έχει τιμήσει αρκετές φορές τη Μικρασία με τις μουσικές της!
Μετά τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες όλοι οι παραβρισκόμενοι δοκίμασαν τα μαγειρέματα, με πρώτο και καλύτερο τον σκηνοθέτη της παράστασης Περικλή Αλμπάνη, ο οποίος στη συνέχεια πήρε όλους τους ηθοποιούς και πήγαν στο Πολυκλαδικό για την προτελευταία πρόβα!
Τα υπόλοιπα θα τα δούμε και θα τα πούμε στο Κάστρο, 6-9 Ιουλίου.

To Top