Μουσική

“Η δική μας Μαρία” στο Νεοχώριο Μεσσηνίας

Ο Δήμος Οιχαλίας και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας(ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, διοργανώνουν βραδιά Όπερας στον προαύλιο χώρο του πατρογονικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας, στο Νεοχώριο Μεσσηνίας το Σάββατο 8 Ιουλίου στις 21:00, με τίτλο «Η δική μας Μαρία».

Συμμετέχουν: Βασίλης Καβάγιας -τενόρος
Χρύσα Μαλιαμάνη –σοπράνο
Γιάννης Αερινιώτης σολίστ πιάνου

Η Μαρία Κάλλας, η πλέον διάσημη στον κόσμο Ελληνίδα καλλιτέχνης, με την μοναδική της τέχνη που στηρίχτηκε στον μαγικό συνδυασμό ενός τεράστιου μουσικού και θεατρικού ταλέντου, με την βαθιά γνώση της οπερατικής παράδοσης, αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς, μνήμης και τιμής για τους Έλληνες, όπως και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Παγκόσμια δε, 40 χρόνια μετά, αναγνωρίζεται ως η καλλιτέχνης που προσδιόρισε την ιστορική πορεία και εξέλιξη του λυρικού τραγουδιού ως εκείνη πριν και εκείνη μετά την Μαρία Κάλλας.

Το πατρογονικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας βρίσκεται κουρνιασμένο στην κοινότητα Νεοχωρίου του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία.
Αυτό το σπίτι, εγκαταλελειμμένο και μισογκρεμισμένο, πέρασε σχετικά πρόσφατα στην κυριότητα του Δήμου Οιχαλίας, ο οποίος αποφάσισε να το αποκαταστήσει, χρησιμοποιώντας και τα δικά του οικοδομικά υλικά που βρίσκονται σπαρμένα στο χώρο, και να το λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσειακό και ερευνητικό κέντρο για τη ζωή και την καριέρα της μεγάλης καλλιτέχνιδας.

Ειδικά, για το 2017, Έτος Μαρίας Κάλλας, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατό της, ο Δήμος Οιχαλίας σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum (Ατενέουμ) διοργανώνει μία ξεχωριστή Βραδιά Όπερας στον προαύλιο χώρο του πατρογονικού σπιτιού της, στο Νεοχώριο, τιμώντας την συμπατριώτισσά τους Μαρία Καλογεροπούλου – Κάλλας.

Σε αυτό το πλαίσιο προσκαλείται το φιλόμουσο κοινό σε μία ανοικτή Βραδιά Λυρικού Τραγουδιού με γενικό τίτλο «Η δική μας Μαρία», το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, στις 21:00, στον προαύλιο χώρο του πατρογονικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου.
Στην εκδήλωση οι καταξιωμένοι διεθνείς καλλιτέχνες Βασίλης Καβάγιας -τενόρος, Χρύσα Μαλιαμάνη –σοπράνο και Γιάννης Αερινιώτης στο πιάνο θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα από τις ωραιότερες Όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου όπως ο «Ριγκολέτο» και η «Τραβιάτα» (η Παραστρατημένη) του Τζουζέπε Βέρντι ή «Το Ελιξίριο του Έρωτα» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι αλλά και ιταλικές καντσονέτες όπως το «Core ‘Ngrato» (Αχάριστη Καρδιά) ή το πασίγνωστο τραγούδι «Γρανάδα», αλλά και το «Συ μου πήρες πια το νου και την καρδιά», από την Οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.
Τραγούδια και άριες που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε απολαύσει και σιγοψιθυρίσει και τα οποία θα ομορφύνουν ακόμα περισσότερο την καλοκαιρινή μεσσηνιακή βραδιά, η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για μία μεγάλη πολιτιστική προσφορά σε όλη την περιοχή.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το “Σπίτι της Κάλλας”

Περίπου ενάμιση χιλιόμετρο από την Πηγάδα του Μελιγαλά, περνώντας πάνω από το αρχαιότερο γεφύρι της “Μαυροζούμενας” που είναι και το φυσικό σύνορο του Μελιγαλά με το Νεοχώρι συναντάς την πινακίδα “καμάρι” των ντόπιων που πληροφορεί τον ταξιδιώτη ότι βρίσκεται στον τόπο καταγωγής της Μαρίας Καλογεροπούλου της παγκόσμια γνωστής Μαρίας Κάλλας. Στην πλατεία του χωριού στρίβωντας αριστερά ατενίζεις το ερειπωμένο πατρικό της διάσημης σοπράνο.
Το μισογκρεμισμένο πατρικό της Μαρίας Κάλλας θα ανορθωθεί και πάλι στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Τα ερείπια από τους τοίχους της οικίας των Καλογεροπουλαίων, εκεί που τελειώνει το ποτάμι της Μαυροζούμενας, δεν αντέχουν άλλους σεισμούς και θεομηνίες.
Το οίκημα έφτασε να ρημάξει από την ασυνεννοησία των κληρονόμων και την κρατική αδιαφορία, που χρόνια τώρα δεν μπορούσαν να τα βρουν.
Ώσπου έριξαν νερό στο κρασί τους η Σωτηρία Καλογερόπουλου -σύζυγος του αδελφού του πατέρα της Μαρίας Κάλλας- και η κόρη της Παπαϊωάννου Βασιλική, και δέχτηκαν την προσφορά του πρώην Δήμου Μελιγαλά πουλώντας το μισογκρεμισμένο σπίτι και το οικόπεδο, έναντι 100.000 ευρώ.
Και τώρα, εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα περιμένουμε πέτρα στην πέτρα να ανοικοδομηθεί εκ βάθρων για να μείνει στην ιστορία του τόπου ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στη συγκέντρωση χρημάτων μέσω διαδικτύου -μέθοδος crowdfunding- αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος Οιχαλίας στη Μεσσηνία, προκειμένου να αποκατασταθεί το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας στο Νιοχώρι Ιθώμης. Το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.
Στόχος του δήμου αφού συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό είναι να αναστηλώσει το ερειπωμένο σπίτι και στη συνέχεια να το λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο στη μνήμη της σπουδαίας καλλιτέχνιδος.

Το γεγονός ότι το Νιοχώρι βρίσκεται κοντά στην αρχαία Μεσσήνη κάνει το έργο ακόμα πιο ελκυστικό. Αναμένεται να το επισκεφτούν χιλιάδες τουρίστες που έτσι κι αλλιώς ταξιδεύουν στην περιοχή.

Η Μαρία Κάλλας δεν γεννήθηκε στο χωριό αλλά στην Αμερική και το σπίτι αυτό ήταν το πατρικό της, μια και ο πατέρας της διατηρούσε φαρμακείο στη γειτονική κωμόπολη του Μελιγαλά. Όταν έφυγε το ζεύγος για την Αμερική (1923), η μητέρα της ήταν ήδη έγκυος στη Μαρία Κάλλας.
Το σπίτι περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Οιχαλίας πριν από λίγα χρόνια και αφού πληρώθηκε ένα σεβαστό ποσό στους κληρονόμους. Παρά τις εξαγγελίες τής τότε δημοτικής αρχής και παράλληλα με την αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού, η αναστήλωση ουδέποτε προχώρησε και το σπίτι έμεινε έρμαιο του καιρού και του χρόνου, πνιγμένο στα χορτάρια της εγκατάλειψης.
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2004 μια ανεμοθύελλα προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο σπίτι, αφήνοντας όρθιους μόνο τους τοίχους. Η ειρωνεία είναι πως λίγα χρόνια πριν το σπίτι είχε κηρυχθεί διατηρητέο με τη ΔΙΛΑΠ/ Γ/1960/12.1.1998 απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού επειδή «αποτελεί χαρακτηριστικό κτιρίου τοπικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα και είναι σημαντικό για τη μελέτη της εξέλιξης της ιστορίας της αρχιτεκτονικής».

Φωτογραφίες και πληροφορίες του Γιώργου Μπενέα
επι-δεξιος (ψάλτης)
beneas13.blogspot.gr

“Η δική μας Μαρία” στο Νεοχώριο Μεσσηνίας
To Top