ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Καλαμάτας

Τη βεβαίωση έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας, που σηματοδοτεί τη δραστηριοποίηση αυτού του νέου θεσμού, με πεδίο εφαρμογής των δράσεών του όλη τη Μεσσηνία, υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.

Ο Παναγιώτης Νίκας καλωσόρισε τους εργαζομένους, που με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα υποστηρίξουν τις ευπαθείς ομάδες των κατοίκων της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, ο Δήμαρχος ευχήθηκε καλή επιτέλεση των καθηκόντων τους στους νέους υπαλλήλους, ζητώντας τους να κάνουν ό,τι καλύτερο για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών στους οποίους απευθύνεται αυτή η Δομή. Ζήτησε δε να συνεργάζονται με άλλες ομοειδείς Δομές, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Να σημειωθεί ότι, τα Κέντρα Κοινότητας ανήκουν στην στρατηγική της Κυβέρνησης για επαναπροσδιορισμό του συστήματος Πρόνοιας της χώρας, ώστε να υπάρχει ενημέρωση και στήριξη στις ευπαθείς ομάδες πολιτών, για τα κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνται, στήριξη ψυχολογική, ώστε να μην βρίσκονται αποκομμένοι και στο περιθώριο.

Μάλιστα, η χώρα μας διεκδίκησε 53 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τρία χρόνια και για 700 υπαλλήλους, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα 250 Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, την προγραμματική σύμβαση για τη συγκρότηση και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας στο Δήμο Καλαμάτας με περιοχή ευθύνης όλη τη Μεσσηνία, υπέγραψε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, μαζί με τους υπολοίπους Δημάρχους της Μεσσηνίας και τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Υπενθυμίζεται ότι, με Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, η ανωτέρω δράση εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Ο πολίτης με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του μπορεί να ενημερώνεται καθημερινά για τα δικαιώματά του, για τα επιδόματα που πρέπει να πάρει και τις δυνατότητες εργασίας που έχει, για τις θέσεις που υπάρχουν σε ιδρύματα της περιοχής του για τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο και το παιδί, για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα κ.α.

Το Κέντρο Κοινότητας θα προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση ευπαθών ατόμων και ομάδων του πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μετανάστες, ρομά, άνεργοι ωφελούμενοι προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, κ.λπ.

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ

Η Πράξη αφορά στη σύσταση και λειτουργία για 3 χρόνια διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας στη Μεσσηνία με δικαιούχο το Δήμο Καλαμάτας και εταίρους τους Δήμους Δυτικής Μάνης, Τριφυλίας, Οιχαλίας, Πύλου – Νέστορος, Μεσσήνης.
Επισημαίνεται ότι οι Δήμοι-Εταίροι θα υποστηρίζονται μέσω κινητής μονάδας, η οποία αποτελεί βραχίονα του Κέντρου Κοινότητας.
Ως περιοχή παρέμβασης της Πράξης προσδιορίζεται το σύνολο της Μεσσηνίας, με διάρθρωση σε επίπεδο Δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει διάκριση στην παροχή υπηρεσιών, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής κάθε πολίτη (εκτός Δήμου – έδρας, απομακρυσμένες ή/και ορεινές απομακρυσμένες περιοχές).

Σκοπός είναι να καταπολεμηθεί με ουσιαστικό τρόπο ο κοινωνικός αποκλεισμός με βασική παράμετρο τη χωρική διάσταση και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Το Κέντρο Κοινότητας στεγάζεται στο Β΄ κτήριο του συγκροτήματος του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας και στελεχώνεται με πέντε επιστήμονες, κοινωνικές λειτουργούς και ψυχολόγους, ενώ διαθέτει και έναν οδηγό.

Ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Καλαμάτας
To Top