ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξαρχάκος για Σχολείο Πεταλιδίου: Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά – Θα παραδώσουμε ένα κόσμημα

Ο Νίκος Ξαρχάκος

Ο Αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Ξαρχάκος έχει διπλό λόγο να ενδιαφέρεται για το ρημαγμένο από τον χρόνο Δημοτικό Σχολείο Πεταλιδίου, που θεμελιώθηκε το 1977 και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα: πρώτα ως αιρετός έχει ευθύνη κι υποχρέωση να επιλαμβάνεται των θεμάτων που προκύπτουν και να δρομολογεί την επίλυσή τους άμεσα κι από την άλλη, το συγκεκριμένο Σχολείο, όπως δήλωσε στην κάμερα του MessiniaLive.gr το μεσημέρι στο Δημαρχείο, το αγαπάει! Κι αυτή είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη να το πάρει “επί προσωπικού” και να το αναμορφώσει.

Το ότι ο Αντιδήμαρχος κι αναπληρωτής Δημάρχου είναι αποτελεσματικός στο έργο του, το ξέρουν άπαντες. Έμπειρος αυτοδιοικητικός με πλάνο στην καθημερινότητά του, προσπαθεί μέσα στην οικονομική λαίλαπα να φτιάχνει ό,τι φτιάχνεται, αθόρυβα και χωρίς πολυλογίες…
Μάλιστα και πριν την συνέντευξη, ήταν στο Σχολείο στο Πεταλίδι για να καταγράψει όλα τα προβλήματα εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.

Το “πρώτο κουδούνι” θα βρει το σχολείο σε κακή κατάσταση, αλλά όπως διαβεβαίωσε τους γονείς τους καθηγητές και τα παιδιά “κίνδυνος στατικότητας ή άλλου σοβαρού προβλήματος δεν υφίσταται”. Εμφανισιακά το σχολείο θυμίζει ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο.
Κατά καιρούς έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, αλλά δυστυχώς το σχολείο έχει “πικρή ιστορία” γραφειοκρατικής και πολιτικής ολιγωρίας.
Αρχικά το 2008 είχαν εξασφαλιστεί 500.000 ευρώ, ένα ποσό που θα έλυνε όλα τα προβλήματα για πολλά χρόνια. Τα χρήματα δεσμεύτηκαν, άδεια οικοδομής δεν υπήρχε, ο χρόνος περνούσε, τα χρήματα χάθηκαν… Το 2013 ξανά το ίδιο σενάριο: 280.000 για να σουλουπωθεί και να “αρθεί η επικινδυνότητά του”, αλλά πάλι το Ελληνικό Δημόσιο κάνει το θαύμα του… Ούτε τότε γίνεται κάτι ουσιαστικό.
Τα χρόνια περνάνε, το Σχολείο επιβαρύνεται κι άλλο με τις καιρικές συνθήκες, όντας αθωράκιστο και “γυμνό” με αποτέλεσμα ο περσινός χειμώνας να είναι δύσκολος και μακρύς.
Ερχόμαστε στο σήμερα: η δημοτική αρχή έχει εκπονήσει μελέτη κόστους 442.000. Ενα ποσό που θα λύσει τα προβλήματα.
Ο Νίκος Ξαρχάκος αλλά κι ο Δήμαρχος Γιώργος Τσώνης το παλεύουν για να εξασφαλίσουν τα χρήματα.
Οι δικλείδες και οι περιορισμοί των χρηματοδοτήσεων – ως τώρα – πετάνε έξω τις μελέτες και το πρόβλημα μεγαλώνει.
Η μάχη συνεχίζεται όμως γιατί το Σχολείο πρέπει να είναι και να μοιάζει με Σχολείο, κι όχι με παρατημένο κουφάρι

Την ψυχολογία των παιδιών και των δασκάλων που καθημερινά βλέπουν ένα θέαμα όχι σχολείου αλλά γιαπιού, ποιος την υπολογίζει;

Ο Δήμος Μεσσήνης, διαπαραταξιακά, χωρίς καμία αντιπολιτευτική τάση, έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να παραδώσουν στην τοπική κοινωνία του Πεταλιδίου ένα ασφαλές και λειτουργικό σχολικό συγκρότημα. Το συντομότερο δυνατόν!

To Top