ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κραυγή απόγνωσης από τους 17 ναυτεργάτες “σε ομηρία” στο Λιμάνι Καλαμάτας

“ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΑΣ”

Κραυγή απόγνωσης από τους 17 ναυτεργάτες που παραμένουν εδώ και 5 μήνες εγκλωβισμένοι στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου-διαμαρτυρία στο λιμάνι της Καλαμάτας, δημοσιοποιώντας το πρόβλημα και απαιτώντας άμεση λύση από την Κυβέρνηση.

Τα πλοία των ναυτεργατών βρίσκονται αγκυροβολημένα στο λιμάνι, ήδη από τον Ιανουάριο, με τους ίδιους τους ναυτεργάτες να καταγγέλλουν πως είναι απλήρωτοι και με υποτυπώδη τροφοδοσία από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, που έχει σαουδάραβας.

Ζητούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους- κατά μέσο όρο τους χρωστάνε 6.000 ευρώ στον καθένα- και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Δηλώνουν πως τα πλοία τους είναι αλιευτικά και οι ίδιοι ψάρευαν βόρεια της Κρήτης, όταν μια κακοκαιρία τους ανάγκασε να προσεγγίσουν τη Μεσσηνία και ο καπετάνιος τους δήλωσε πως θα έφταναν στην Καλαμάτα, όπου και παραμένουν έως σήμερα.

Ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που τους έχει καθηλώσει εδώ και 150 ημέρες στο λιμάνι της Καλαμάτας, “όμηρους” να επιβιώνουν με τα υποτυπώδη, χωρίς νερό και με ρεύμα μόνο κάποιες ώρες την ημέρα, χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα.

Η ιδιότυπη αυτή ομηρία συνεχίζεται, με τους ίδιους να ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στις χώρες τους

Οι περισσότεροι είναι από την Αίγυπτο, το Σουδάν, τη Μαυριτανία, αλλά και την Κίνα, ενώ τα δύο πλοία στα οποία είναι πλήρωμα φέρουν τις ονομασίες “SUNNO1” και “SUNNO2”, με σημαίες Κίνας και ανήκουν στην εταιρία “SEVEN SEAS”. Τα ναυτεργατικά σωματεία είναι ενήμερα για το πρόβλημα, και οι ίδιοι ζητούν από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εξωτερικών να παρέμβουν ώστε να απεγκλωβιστούν από την αδιέξοδη αυτή κατάσταση.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο είχε επισκεφτεί το Λιμάνι της Καλαμάτας ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή ημερίδα του υπουργείου για τα λιμάνια και την επικαιροποίηση του MASTER PLAN του Λιμανιού Καλαμάτας. Δεν ενημέρωσε κάποιος από τους επίσημους φορείς που συνόδευαν τον υπουργό στο Λιμάνι για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι 17 ναυτεργάτες, που ήταν μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από τα σημεία που επισκέφτηκε ο υπουργός;
Η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα, σε διπλωματικό επίπεδο, σε επίπεδο υπουργείων, ώστε να σταματήσει η “ομηρία” των ανθρώπων αυτών και να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Πουλόπουλος-Μαίρη Περδικέα

To Top