ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι κρατάμε από την επιφυλακή του Ιανού στη Μεσσηνία;

Γιατί στην Μεσσηνία  τα φαινόμενα δεν είχαν την αναμενόμενη ένταση

Ο Μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός" πέρασε από την χώρα μας και άφησε πίσω του νεκρούς στη Θεσσαλία, πολλές καταστροφές σε σπίτια και σε περιουσίες και έντονο προβληματισμό για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον με τις καιρικές συνθήκες να έχουν γίνει και επικίνδυνες αλλά και πιο δύσκολες στην πρόβλεψη...

Η κλιματική αλλαγή που συντελείται ήδη σε όλο τον πλανήτη είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί πλέον από τα φυσικά φαινόμενα  και χρειάζεται οργανωμένος σχεδιασμός πολιτικής προστασίας αλλά και αυτοπροστασίας από τους πολίτες.

Το θετικό για τη Μεσσηνία είναι ότι τα φαινόμενα δεν είχαν την ένταση που αναμέναμε, με τον κρατικό μηχανισμό, παρά τις γνωστές παθογένειες του συστήματος, σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο να παρουσιάζει αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις.

Για την περιοχή μας το ευτύχημα ήταν η βορειότερη πορεία του συστήματος από την αναμενόμενη, κάνοντας άφιξη στην Κεφαλλονιά, αντί για το νομό μας, βρέθηκε αρκετά χιλιόμετρα ψηλότερα από ότι έδινε η πλειοψηφία των σεναρίων, γλυτώνοντας έτσι την Ηλεία αλλά και την Μεσσηνία από βέβαιες καταστροφές.

Φυσικά είναι σημαντική η ποσότητα νερού που έπεσε στη διψασμένη γη, νερό που αντιστοιχεί στο 12% - 15%  περίπου της ετήσιας βροχόπτωσης.

Οι κυκλώνες δεν μπορούν να προβλεφθούν ως προς την ακριβή πορεία και η ακριβής πορεία τους είναι αυτή που καθορίζει τις επιπτώσεις που προκαλούν ανά περιοχή, συνεπώς η ετοιμότητα θα πρέπει να είναι ευρεία.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπουμε τις εκτιμήσεις της πορείας και με το κίτρινο χρώμα την πραγματική πορεία του συστήματος.

Τι κρατάμε από την επιφυλακή του Ιανού στη Μεσσηνία;

Η έκτακτη οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, τόσο με την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, όσο με την έκτακτη σύσκεψη ΣΟΟΠ στο Διοικητήριο υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο αλλά και οι αποφάσεις των Δημάρχων για τη μη λειτουργία των Σχολείων σε Πύλο, Οιχαλία και Δυτική Μάνη μας ωθεί στο να εξάγουμε τα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Ορθά επιλέχτηκε ο Βασίλης Χατζής ως συντονιστής Πολιτικής Προστασίας στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη αφού είναι γνώστης των μηχανισμών, μεθοδικός και δρα με ψυχραιμία και ρεαλισμό λόγω της εμπειρίας του από την θητεία του στον Δήμο Καλαμάτας και φυσικά λόγω των σπουδών του.
  • Η μεγάλη έκταση της Περιφέρειάς μας απαιτεί τον κατά τόπους συντονισμό αφού άλλες είναι οι ανάγκες του κάθε Νομού, άλλες οι υπάρχουσες υποδομές και τα μέσα κι άλλη ένταση ή έκταση έχουν τα καιρικά ή άλλα φαινόμενα.
  • Αναδείχτηκε πως όσες τακτικές ή έκτακτες συνεδριάσεις κι αν γίνουν, πάντα θα υπάρχουν ανοικτά θέματα και ζητήματα πολιτικής προστασίας. Κι αυτό γιατί οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, η ανθρώπινη παρέμβαση με έργα καταπάτησης κι αυθαίρετης δόμησης μεγαλώνει και η ελλιπής επάνδρωση των υπηρεσιών και των μέσων, συνεχώς αφήνουν ανοιχτά ζητήματα και γίνονται "πυροσβεστικές" παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής...
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας του Νομού μας ακολουθούν πιστά τις διαταγές και τα μνημόνια συνεργασίας, όμως ο Στρατός πλέον δεν διαθέτει ισχυρή δύναμη για να παρέμβει, η Πολεμική Αεροπορία φροντίζει τα εντός και γύρω του Αεροδρομίου, το Λιμενικό δεν διαθέτει πληθώρα σκαφών για πολλαπλές και δύσκολες επιχειρήσεις, η ΕΛ.ΑΣ. έχει συγκεκριμένο ρόλο και το βάρος πέφτει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις εθελοντικές ομάδες που βοηθάνε τα μέγιστα. Όμως λείπουν τα υλικά και τα μέσα από την Πυροσβεστική και ό,τι γίνεται, γίνεται χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού της.
  • Σε τεχνικό επίπεδο, οι παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας κοστίζουν! Και μιλάμε για παρεμβάσεις εκατομμυρίων αν θέλουμε να γίνει κάτι ουσιαστικό κι όχι έργα βιτρίνας.  Η πόλη της Καλαμάτας ακόμα κινδυνεύει, η πόλη της Μεσσήνης νιώθει πάντα την απειλή ενός υπερχειλισμένου Παμίσου, η Δυτική Μάνη έχει διάφορα θέματα με ρέματα και ασταθή εδάφη, η Τριφυλία λόγω της τεράστιας έκτασης ακόμα προσπαθεί να διορθώσει σημαντικές εκκρεμότητες, ενώ σημαντικά προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Πύλου Νέστορος και η αγροτική Οιχαλία. Το μεγάλο ζήτημα είναι πάντα το παραλιακό μέτωπο που δέχεται συχνά τις καταστροφικές διαθέσεις των έντονων καιρικών συνθηκών. Επίσης, οι εργολάβοι, μηχανικοί, μελετητές, επιβλέποντες θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης στην τέλεση, ολοκλήρωση και παραλαβή των έργων και όχι στο βωμό του κέρδους να δημιουργούν κακοτεχνίες κι αναθέματα...
  • Σε έκτακτα φαινόμενα αρκετοί συμπολίτες μας τα περιμένουν όλα από τον κρατικό μηχανισμό και την αυτοδιοίκηση. Αυτό πρέπει να αλλάξει: η ατομική ευθύνη είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και η επιβίωσή μας θα χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον να εξαρτηθεί από τι κάναμε εμείς να προστατέψουμε την περιουσία μας, την οικογένειά μας, τον διπλανό μας...

Κανένας εφησυχασμός

Ο Ιανός πέρασε! Στο μέλλον θα έρθει κάποια άλλη απειλή. Τι κάνουμε για αυτό; Σχεδιάζουμε, ενεργούμε και πράττουμε καθημερινά με αυτή την βεβαιότητα. Ποτάμια, ρέματα, ρυάκια, δρόμοι, φρεάτια θα πρέπει να μας απασχολούν καθημερινά, όλους τους μήνες του χρόνου. Και πρέπει να μας απασχολούν σοβαρά και με οργανωμένο πλάνο παρέμβασης. Και σε καμία περίπτωση οι παρεμβάσεις Πολιτικής προστασίας δεν προσφέρονται για προσωπικές, πολιτικές ή κομματικές αντιπαραθέσεις! Δράσεις από αύριο! Η αμέλεια, η απραξία και οι αυθαιρεσίες κοστίζουν ζωές... 

 

Θανάσης Πουλόπουλος

Τι κρατάμε από την επιφυλακή του Ιανού στη Μεσσηνία;

Δημοφιλέστερα

To Top