ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοζομπόλη-Κωνσταντινέας: Στη Βουλή το θέμα των πυρηνελαιουργείων Μελιγαλά

Κοζομπόλη-Κωνσταντινέας κατά Τατούλη: “Ο κ. Τατούλης δεν φαίνεται να έχει προβεί μέχρι σήμερα σε καμία ενέργεια”

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη για την άμεση αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας, κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.

Οι δύο Μεσσήνιοι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης προτού ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος, καθώς όπως αναφέρουν, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης ενώ είχε δεσμευτεί προφορικά να λύσει σε ένα μήνα το θέμα, και ενώ είχε εξουσιοδοτηθεί με απόφαση από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, “μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια”.

Οι δύο βουλευτές προχωρούν σε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, και πως αυτή έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα, και ζητούν από τον υπουργό να ενεργήσει άμεσα για το πρόβλημα.

Αναλυτικά στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:

“Στο νομό Μεσσηνίας καλλιεργούνται περίπου 14.000.000 ελαιόδενδρα και παράγεται σχεδόν το 20% του ελαιόλαδου της χώρας. Στη περιοχή λειτουργούν 230 ελαιοτριβεία και 5 (πέντε) πυρηνελαιουργεία. Και τα δυο αυτά διαφορετικά στάδια επεξεργασίας παράγουν μεγάλο όγκο αποβλήτων, υγρών και στερεών.

Όμως, ενώ τα ελαιοτριβεία είναι διάσπαρτα στο νομό και επεξεργάζονται, το καθένα, σχετικά μικρές ποσότητες ελαιοκάρπου, τα πυρηνελαιουργεία είναι πέντε και συνολικά επεξεργάζονται περίπου 350.000 τόνους πυρήνων ελαιοκάρπου το χρόνο.
Λειτουργούν πάνω από 6 μήνες το χρόνο, εκπέμπουν σημαντικό αριθμό αιωρούμενων σωματιδίων, εκλύουν οσμές και δημιουργούν οπτική όχληση με τις τεράστιες εκνεφώσεις από τις καμινάδες τους.

Επειδή η όχληση και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι προφανείς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ανέθεσαν στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” να αξιολογήσει τις υφιστάμενες μονάδες ελαιοτριβείων κα πυρηνελαιουργείων Μεσσηνίας και να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της όχλησης-ρύπανσης που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών τους. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2016.

Στην επόμενη περίοδο και μέχρι την άνοιξη του 2017 διεξήχθη δεύτερος κύκλος μετρήσεων των εκπομπών ρύπων των πυρηνελαιουργείων, από διαπιστευμένο εργαστήριο και τα αποτελέσματα, που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούνη του 2017, τεκμηριώνουν τα στοιχεία της ερευνητικής εργασίας του “Δημοκρίτου”, δηλαδή, διαπιστώθηκε ότι οι εκπομπές των εν λόγω μονάδων υπερβαίνουν σε σημαντικό βαθμό το θεσμοθετημένο όριο.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της 24.7.2017 εισήχθη προς συζήτηση Θέμα 4ο «Έγκριση υποβολή αιτήματος για νομοθετικές ρυθμίσεις και πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας πυρηνελαιουργείων». Στην εν λόγω συνεδρίαση παρουσιάστηκε εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κας Αλειφέρη, η οποία, κατέληγε σε συγκεκριμένες προτάσεις της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Όμως, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί από το Σώμα, ώστε να προβεί ο ίδιος στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος. Κατόπιν τούτου, ελήφθη κατά πλειοψηφία η με αριθμό 285/συν. 24-07-2017 απόφαση, σύμφωνα με την εξουσιοδοτήθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη λύση του προβλήματος.
Παρότι ο κ. Τατούλης δεσμεύθηκε προφορικά να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες εντός μηνός.

Παρότι τον επόμενο μήνα αρχίζει η νέα ελαιοκομική περίοδος και συνακόλουθα η επαναλειτουργία των πυρηνελαιουργείων, ο κ. Τατούλης δεν φαίνεται να έχει προβεί μέχρι σήμερα σε καμία ενέργεια.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Τι σκοπεύει να πράξει άμεσα, για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την λειτουργία των Πυρηνελαιουργείων στο νομό Μεσσηνίας.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιώτα Κοζομπόλη

Πέτρος Κωνσταντινέας

Κοζομπόλη-Κωνσταντινέας: Στη Βουλή το θέμα των πυρηνελαιουργείων Μελιγαλά
To Top