ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοζομπόλη για Νοvartis-προανακριτική: “Ψύχραιμα, θεσμικά και δίκαια όλα στο φως!”

Παρέμβαση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 του Συντάγματος, 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών», όπως ισχύουν, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση, από τους :1) Αντώνιο Σαμαρά, 2) Παναγιώτη Πικραμμένο, 3) Δημήτριο Αβραμόπουλο, 4) Ανδρέα Λοβέρδο, 5) Ανδρέα Λυκουρέντζο, 6) Μάριο Σαλμά, 7) Άδωνι Γεωργιάδη, 8) Ιωάννη Στουρνάρα, 9) Ευάγγελο Βενιζέλο, 10) Γεώργιο Κουτρουμάνη.

"Είναι πολιτικά επώδυνη η συζήτηση για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την τυχόν ευθύνη δέκα πολιτικών προσώπων, πρώην πρωθυπουργών, πρώην υπουργών. Είναι όμως αναγκαία και επιβεβλημένη.
Γιατί η πολύπλευρη κρίση, που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα και την κοινωνία, ως μια από τις βασικές αιτίες, έχει την εκτεταμένη διαφθορά, διαπλοκή και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Γιατί η μεγάλη φαρμακευτική δαπάνη που βούλιαξε τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, ήλθε να προστεθεί στη λεηλασία της χώρας από τις παραγγελίες εξοπλιστικών, τα μεγάλα έργα, τη Siemens, τα θαλασσοδάνεια καναλαρχών και εκδοτών, από το γαλάζιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τους άλλους "άριστους", που πήγαν φυλακή. Και τις δεκάδες ιστορίες της διαφθοράς, από τη σουρεαλιστική με τις πλαστές πινακίδες του τζιπ, μέχρι τα δομημένα ομόλογα, τον Βγενόπουλο και την Energa και ών ουκ έστιν αριθμός, που οδήγησαν τη χώρα σε πτώχευση και διαπαιδαγώγησαν τους πολίτες στην ανοχή της έκπτωσης των αξιών.

Γιατί είναι σκάνδαλο η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης τη δεκαετία 2000-2010, από 1%, (όπως ο Μ.Ο. της ΕΕ ), σε 2,1%, του ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε δεκάδες εκ. ευρώ.
Ή η αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου πανδημίας της γρίπης Η1Ν1 το 2008, και η συνακόλουθη προμήθεια από τη Novartis 16 εκ. εμβολίων, με επιπλέον δαπάνη για την εκστρατεία ενημέρωσης! Ή η παραγγελία ύψους 200 εκ. ευρώ, με αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, για την προμήθεια τεστ μοριακού ελέγχου του αίματος, αντί 40 και 50 ευρώ ανά τεστ, όταν η μέση τιμή ανέρχεται από 5 έως 15 ευρώ.

Γιατί είναι σκάνδαλο η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο, που δεν διαπραγματευόταν την τιμή του φαρμάκου και δεν είχε σύστημα αξιολόγησης. Και ενώ το 2010 επιβλήθηκε η βαρβαρότητα των μνημονίων στον ελληνικό λαό, ο μηχανισμός που παρήγαγε υπερτιμολόγηση, συνέχισε να υφίσταται και να ενισχύει την κερδοφορία των εταιριών. Και όταν κατ' επιταγή των δανειστών, επιβλήθηκε όριο κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς αιδώ, το βάρος μετακυλίστηκε στους ιδιώτες, με την συνειδητή επιβάρυνση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Αλλά και όταν η Επιτροπή διαπραγμάτευσης των τιμών επιβλήθηκε κατ' επιταγή των δανειστών, δεν λειτούργησε ποτέ, παρά μόνο τον Οκτώβριο του 2015 από την παρούσα κυβέρνηση.

Και επειδή πολλοί διεκδίκησαν την πατρότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αυτή από μόνη της δεν ορίζει κανόνες για τις τιμές και τα φάρμακα. Η δε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει αξία όταν συνυπολογίζονται όλα τα μεγέθη. Όχι να μειώνεται η δαπάνη στα φαρμακεία και να διογκώνεται στα νοσοκομεία, που δεν είχαν όριο ή στο λόγο της συμμετοχής του ασφαλισμένου.

Μόνο η διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος
Την αυτοκάθαρση των παλαιών κομμάτων, που είναι αναγκαία όσο ποτέ. Αλλιώς ο αντικοινοβουλευτισμός, η ακροδεξιά και η αποχή θα θεριεύουν. Και θα ενισχύονται από μαζική καχυποψία πως "κανένας δεν τιμωρείται".

Η διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου είναι αναγκαία και για τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Αφού υπάρχουν οι δικονομικές εγγυήσεις, που, με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, θα οδηγήσουν στην αλήθεια.
Είναι άστοχο, ακατανόητο και προβληματικό, αυτό που κάνουν, όσοι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: Να βλέπουν ως σκάνδαλο, θεσμικό μάλιστα, την επιβεβλημένη από το νόμο και το Σύνταγμα διερεύνηση της υπόθεσης!

Να εγκαλούν και να εκφοβίζουν δικαστικούς λειτουργούς, επειδή τηρώντας το νόμο, διαβίβασαν τη δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή. Έτσι εννοούν το ρόλο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης;
Να εγκαλούν τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό για ποιό πράγμα ακριβώς; Να καταγγέλλουν τους "μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος", ως "κουκουλοφόρους" και να τους απειλούν;

Η παρούσα κυβέρνηση τήρησε τη λαϊκή εντολή για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Υποθέσεις που λίμναζαν ή ήταν κρυμμένες σε συρτάρια, πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης και της Νέμεσης.
Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έμπρακτα απέδειξαν, ότι έχουν την πολιτική βούληση να συγκρουστούν, με το παλιό, αγνοώντας απειλές ή επιθέσεις του θνήσκοντος συστήματος της διαπλοκής.

Με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, την πιστή τήρηση του νόμου και των δικονομικών εγγυήσεων, την ψύχραιμη και ευπρεπή πολιτική αντιπαράθεση, που αποκλείει θεωρίες περί "σκευωρίας", "κυνήγι μαγισσών" ή εξόντωσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis
Το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι Έλληνες πολίτες υπέστησαν ζημιά πολλών δις ευρώ, από παράνομες και αθέμιτες πρακτικές της πολυεθνικής, υπηρεσιακών και πολιτικών προσώπων και επίορκων γιατρών.
Πρέπει να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες όσων συνέπραξαν ή ανέχθηκαν παρανομίες και κλοπή δημοσίου χρήματος.
Και αν από τα στοιχεία της δικογραφίας ή νεότερα, προκύψουν ποινικές ευθύνες και για πολιτικά πρόσωπα πρέπει να ελεγχθούν.
Ψύχραιμα, θεσμικά και δίκαια, Όλα στο φως!"

Κοζομπόλη για Νοvartis-προανακριτική: “Ψύχραιμα, θεσμικά και δίκαια όλα στο φως!”
To Top