ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Τα 49 στρέμματα θα παραχωρηθούν στον Δήμο Καλαμάτας να τα αξιοποιήσει

Σειρά συναντήσεων στην Καλαμάτα, με αφορμή τη συμμετοχή του στην Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για το νόμο 4504/2017, είχε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κωνσταντινέα.

Μια πολύ θετική είδηση για τον Δήμο Καλαμάτας έδωσε σήμερα κατά την ομιλία του στην Ημερίδα για τα λιμάνια της Πελοποννήσου, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. “Τα 49 στρέμματα της Δυτικής Παραλίας θα παραχωρηθούν στον Δήμο Καλαμάτας να τα αναπτύξει προς όφελος της κοινωνίας και της πόλης της Καλαμάτας”, δήλωσε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας πως από σήμερα γίνεται μια παρεμβατική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο νέος νόμος 4504, οι ερμηνευτικές του εγκύκλιοι και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ναυτιλίας απελευθερώνουν το χώρο των τουριστικών mega yachts με σημαίες τρίτων χωρών.

Παράλληλα ενημέρωσε για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα λιμάνια (ν.4504/2017) ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

-Μέσα από μια σειρά διατάξεων θα νομιμοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές, ώστε τα Λιμενικά Ταμεία να αξιοποιήσουν για αυτά ευρωπαϊκούς πόρους

-Θα γίνουν προσαρμογές σε κατασκευές, ώστε τα λιμάνια μας να αποκτήσουν μια αισθητική

-Θα δοθεί η δυνατότητα στα Λιμενικά Ταμεία, για έργα μέχρι 20.000 ευρώ, με αποφάσεις τους να αντιμετωπίζουν τρέχοντα προβλήματα
Ενώ για έργα έως 100.000 ευρώ με έγκριση του Γ.Γ. Λιμένων να προχωρούν σε μια σειρά έργων

-Γίνεται μια διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να περάσει η στελέχωση των Λιμενικών Ταμείων στη διαδικασία των ανταποδοτικών. “Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί πόροι για να εισπραχθούν από τα Λιμενικά Ταμεία αλλά δεν υπάρχει στελέχωση”, είπε χαρακτηριστικά.

Ενοποίηση “ορφανών” λιμανιών, που δεν υπάγονταν μέχρι σήμερα πουθενά. Πλέον θα υπάγονται στους Δήμους και κατ’επέκταση στα Λιμενικά Ταμεία.

Κουρουμπλής: «Είμαστε στην ίδια όχθη με την κοινωνία- Λύνουμε χρόνια προβλήματα»

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε η κυβέρνηση κινείται με στόχο να είναι στην ίδια όχθη με την κοινωνία και ότι με γνώμονα αυτή τη θέση ο νέος νόμος λύνει χρονίζοντα προβλήματα, όπως η νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων, που ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση επενδύσεων στα λιμάνια. Με τις ίδιες διατάξεις επιχειρείται η αισθητική αναβάθμιση των λιμανιών, ενώ τα λιμενικά ταμεία δικαιούνται να εκτελούν έργα έως 20.000 ευρώ, χωρίς κεντρική έγκριση, για να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικά εμπόδια. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι προωθείται η ένταξη των Λιμενικών Ταμείων «στα ανταποδοτικά» ώστε να γίνει δυνατή η στελέχωσή τους για να προωθούνται οι εισπράξεις τελών και άλλων οφειλών, ώστε να προχωρήσουν αναπτυξιακά έργα. Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο υποστηρίζει με κάθε τρόπο την εκπόνηση MASTER PLAN από τα λιμάνια και ότι προέβλεψε την εκμετάλλευση ναυδέτων από λιμενικά ταμεία, όπου αυτό μπορεί να γίνει.

Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, παρουσία του Διοικητή της 5ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοίαρχου Λ.Σ. Σπύρου Κοντομάρη, όπου ο Λιμενάρχης Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αντώνης Δουμάνης, τον ενημέρωσε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμεναρχείου και για θέματα που αντιμετωπίζει, ενώ σημείωσε και την ανάγκη να γίνει συντήρηση του ιστορικού κτιρίου που στεγάζει το Λιμεναρχείο.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΟΕΠΛΣ Μεσσηνίας Κυριάκο Χρηστέα και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ανάγκες στελέχωσης και μάλιστα έτσι ώστε να υπάρχουν διπλά πληρώματα στα σκάφη, στην ανάγκη αυτοκινήτου, ενώ δεν παρέλειψαν να ζητήσουν διευκρινίσεις για τη στρατιωτική θητεία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τις διατάξεις του ν.4504/2017, οι οποίες τους αφορούν.

To Top