Μεσσηνιακή Κουζίνα

H “Kουκκίδα” μπαίνει δυναμικά στον χάρτη εστίασης της Καλαμάτας!

Πρεμιέρα στο νέο του μενού έκανε χθες βράδυ το εδεσματοπωλείον η “Κουκκίδα”, που στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με τα πεντανόστιμα πιάτα που παρουσιάστηκαν.

Ιθύνων νους και υπεύθυνος του εδεσματοπωλείου ο Σωτήρης Σταυρόπουλος, ένας νέος άνθρωπος με μεγάλη όμως εμπειρία στον χώρο της εστίασης εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ επικεφαλής της κουζίνας είναι ο σεφ Ηλίας Παπανικολάου, που έχει μαθητεύσει δίπλα στον Δημήτρη Σκαρμούτσο, και είναι σήμερα και καθηγητής στο ΙΕΚ Ορίζων.

Το μενού αποτελεί ένα πάντρεμα μεσσηνιακής και κρητικής κουζίνας σε μια μεταμοντέρνα εκδοχή μέσα από την έμπνευση του Ηλία Παπανικολάου.

Με αγνές πρώτες ύλες της Μεσσηνιακής γης, πιάτα της στιγμής, που καλύπτουν όλα τα γούστα, σε πολύ προσιτές τιμές. Μάλιστα, ο κατάλογος του μενού δεν περιέχει τίποτα κλισέ, δεν αναφέρεται σε ορεκτικά και κυρίως πιάτα, αλλα διακρίνει τα πιάτα ανάλογα με το συναίσθημα! Εδέσματα λοιπόν “για τη Στιγμή”, “για τη χαρά”, “για τη δροσιά”, “για τη λαχτάρα”… Μενού δομημένο με βάση το συναίσθημα και τις αισθήσεις σε εγρήγορση, πιάτα με προσωπικότητα.

Ξεχωρίσαμε τα ζουμερά πανσετάκια περιχυμένα με στάκα Χανίων συνοδευόμενα από πιτάκια, απίστευτα δροσερές σαλάτες, με τη σαλάτα φακές μπελούγκα με καπνιστή πέστροφα, πιπεριές φλωρίνης, βασιλικό και πετιμέζι να κάνει τη διαφορά! Μην παραλείψετε όμως να δοκιμάσετε και αυτή με ντάκο χαρουπιού, χοντροκατσαρή ντομάτα, τσακιστές ελιές Αλαγονίας, με κρέμα βουτυράτη φέτα Μεσσηνίας. Ένα δροσερό πιάτο με έντονο μεσσηνιακό άρωμα που διεκδικεί τον τίτλο της καθαρά Μεσσηνιακής Σαλάτας.

Δοκιμάστε και τα τσιγαριστά χόρτα με θεσσαλικό λουκάνικο πρασάτο, φιλέτο ελιάς και τριμένη φέτα Καλαβρύτων. Πιάτα γεμάτα Ελλάδα, που σε κερδίζουν από την πρώτη μπουκιά!

Στα μεζεδάκια της παρέας θα βρει κανείς πιτάκια με χειροποίητο χοιρινό γύρο, με πικάντικο γιαούρτι και τσιπς τορτίγιας, μπριζολάκια χοιρινά με καπονάτα μελιτζάνας, ανθόμελο και καπνιστή πάπρικα, αλλά και κλασσικά πιάτα όπως καγιανάς με σύγκλινο Μάνης και φέτα Τριφυλίας, Συκώτι μοσχαρίσιο με λαδολέμονο, και φέτα σε φύλλο κρούστας τηγανιτή με σιρόπι από ανθόμελο, δυόσμο πασπαλισμένη με σουσάμι.

Όλα τα πιάτα φτιχνονται στην open kitchen εντός του ιστορικού κτηρίου του Σταθμού.

Το MessiniaLive βρέθηκε μέσα στην κουζίνα και παρακολούθησε επί τω έργω τις πυρετώδεις διαδικασίες, υπό τους ήχους heavy metal μουσικής, παρακαλώ, που αρέσει ιδιαίτερα στον σεφ Ηλία Παπανικολάου.

Η εξυπηρέτηση γρήγορη από τη δυνατή ομάδα της κουκκίδας, όλα χειροποίητα, που φτιάχνονται μπροστά σου, ενώ εμφανής είναι η παρεϊστική διάθεση στο μαγαζί.

Η “Κουκκίδα” έχει απογειώσει το ριζότο με μανιτάρια που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε, αλλά τις εντυπώσεις κλέβει το ανοιχτό burger με λαχανοσαλάτα και σάλτσα μουστάρδας!

Και για όσους αγαπούν να δοκιμάζουν προτείνουμε το τηγανητό αυγό περιχυμένο με στάκα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί μαύρου άνθρακα, ένα πιάτο λιτό και απέριττο. Ενώ και το ταλαγάνι σχάρας σε βάση από ψωμάκι παντζαριού και γλυκό σταφύλι, απογειώνει τις αισθήσεις. Βεβαίως, δεν πρέπει να παραλείψουμε το Ribeye ωρίμανσης με μανιτάρια, αλλά και το χοιρινό κοντοσούβλι με πικάντικο γιαούρτι και πιτάκια!

Η τηγανιτή πατάτα αποθεώνεται μαζί με τορτίγια

Η “κουκκίδα” είναι ένα εδεσματοπωλείο που ήρθε για να μείνει και να πάει τις παραδοσιακές γεύσεις και τα πιάτα ένα βήμα παρα πέρα. Ο χώρος λιτός, που παραπέμπει σε ταβερνάκι, ωστόσο έχει και πινελιές μιας άλλης ρομαντικής εποχής.

Όλα τα πιάτα συνοδεύονται από ποικιλία εκλεκτών κρασιών με έμφαση τα Μεσσηνιακά των Γκότση και Παναγιώτη Πουλημένου, αλλά και τα κορυφαία ούζα των Κωστέα και Χελά, αλλά και από τσίπουρο και μπύρες.

Ο βασιλιάς όμως της παρέας ανακηρύσσεται το θεϊκό ρακόμελο, που παρασκευάζεται στην κουζίνα και σερβίρεται ζεστό και αρωματικό, συνοδεύοντας εξαιρετικά όλα τα πιάτα.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

Δημοφιλέστερα

To Top