Μεσσηνιακή Κουζίνα

Κοσμοσυρροή στην 16η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο!

Η Γιώτα Κοζομπόλη

Με εξαιρετική επιτυχία και με πραγματική λαοθάλασσα εορτάστηκε και φέτος - για 16η συνεχόμενη χρονιά - η γιορτή του σύκου στον Πολύλοφο! Kαι φέτος η γιορτή ήταν διήμερη και προηγήθηκε Διαγωνισμός Ζαχαροπλαστικής στην πλατεία του χωριού και μαθήματα από εξειδικευμένους σεφ και γνώστες και οι νικητές παρέλαβαν πλούσια δώρα!
Την ώρα που οι υπάρχουσες εκτάσεις καλλιέργειας σύκου είναι πλέον γερασμένες και η παραγωγή βρίσκεται σε οριακό σημείο πρέπει άμεσα να γίνει σχεδιασμός για την αναδιάρθωση των συκεώνων, να αναλάβουν νέοι γεωργοί και να διευθετηθεί και το αρδευτικό για να ποτίζονται, γιατί υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εξαγωγής, αυτού του εξαιρετικού από πολλές απόψεις καρπού.

Χρόνια ακούμε για τις προοπτικές αλλά δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο...


Εδώ το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ της βραδιάς με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο!

https://www.messinialive.gr/polylofos-diaskedase-ton-gerasimo-andreato/

 

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας

Ο Πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου

Ο Γαστροναύτης - Παναγιώτης Παπανικολόπουλος διοργάνωσε εξαιρετικά τον διαγωνισμό Ζαχαροπλαστικής, μαζί με την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Νικολέττα Καρούτζου.

Οι νικήτριες του διαγωνισμού!

Ο Πάνος Γκούμας της AGREXPO χορηγός για άλλη μια χρονιά, μαζί με την Έλενα Δεδούση.

Ο Γιώργος Γκούμας και η Ευτυχία Γκούμα της AGREXPO στην εκδήλωση στον Πολύλοφο.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος διασκέδασε τους χιλιάδες επισκέπτες.



Η καλλιέργεια της συκιάς. Νέες τεχνικές και προοπτική ανάπτυξης των εξαγωγών.

Η συκιά με επιστημονική ονομασία Ficus carica ανήκει στην οικογένεια Moraceae και είναι ιθαγενές φυτό της Ασίας. Καλλιεργείται ευρέως στην Ελλάδα σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου, τα Επτάνησα και η Κρήτη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι τα αποξηραμένα σύκα Ταξιάρχη της Εύβοιας είναι παγκοσμίου φήμης.
Η συκιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να φτάσει σε αρκετά μεγάλο ύψος και ζει περίπου μισό αιώνα. Έχει φύλλα απλά, τρίλοβα ή πεντάλοβα, ενώ οι οφθαλμοί της διακρίνονται σε απλούς ξυλοφόρους, μικτούς καρποφόρους και απλούς ανθοφόρους. Ο καρπός θεωρείται ώριμο συκόνιο, αλλά βοτανικά είναι ψευδής καρπός. Μπορεί να διαχωριστεί σε τρεις τύπους, ανάλογα με τον τρόπο καρποφορίας της.
Έχουμε την ήμερη μονόφορη συκιά, την ήμερη δίφορη και την αρρενοσυκιά.
Η ήμερη μονόφορη καρποφορεί μόνο μια φορά στην καινούρια ετήσια βλάστηση. Η ήμερη δίφορη καρποφορεί 2 φορές ανά καλλιεργητική περίοδο, ενώ η αρρενοσυκιά μπορεί να καρποφορήσει έως και 3-4 φορες. Κάποιες ποικιλίες της συκιάς που είναι καλής ποιότητας και που προωθούνται είναι οι ποικιλίες Κύμης, τα βασιλικά μαύρα και τα βασιλικά λευκά, τα μαύρα Μαρκόπουλου, η μπουκνιά Σάμου, καθώς και τα σύκα Καλαμάτας. Άλλες γνωστές ελληνικές και ξένες ποικιλίες είναι το λιβανο, το πολίτικο, η φρακασάνα, η μίσιον (mission) και η ντοτάτο (dottato).
Είναι ανθεκτικό δέντρο και μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλές περιοχές με διαφορετικά κλίματα (από τροπικά μέχρι εύκρατα).
Τον χειμώνα αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (υπό του 0), ενώ το καλοκαίρι με θερμοκρασίες που φτάνουν ή και ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, μπορεί να έχουμε ποιοτική υποβάθμιση στους καρπούς. Γενικά, δεν χρειάζεται σημαντικές ποσότητες νερού ή λιπασμάτων, ενώ έχει και ελάχιστα προβλήματα με έντομα ή ασθένειες. Καλλιεργείται σε ευρεία κλίμακα εδαφών, αλλά καλύτερα θα ήταν να αποφεύγεται η φύτευση της σε βαριά υγρά εδάφη, όπως αργιλώδη και αργιλοαμμώδη. Όσο αναφορά τον πολλαπλασιασμό της, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι τα χειμερινά ξυλοποιημένα μοσχεύματα, τα οποία ριζοβολούν πολύ εύκολα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι τα δενδρύλλια που προέρχονται από μοσχεύματα μπαίνουν γρήγορα στην καρποφορία, σε αντίθεση με τα δενδρύλλια που προέρχονται από παραφυάδες. Για αυτό το λόγο δεν ενδείκνυται ο πολλαπλασιασμός της συκιάς με παραφυάδες, παρόλο που οι παραφυάδες ριζοβολούν εύκολα. Ακόμα, η συκιά πολλαπλασιάζεται και με φυλλοφόρα μοσχεύματα. Άλλος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι ο εμβολιασμός με ανάποδο Τ σε ετήσιους καλά ξυλοποιημένους βλαστούς ή με πλακίτη σε βλαστούς μεγαλύτερους του 1 έτους. Το ανάποδο Τ γίνεται για να μην καταστραφεί το εμβόλιο από το γάλα που βγάζει η συκιά.

Ο πιο κατάλληλος χρόνος για τους εμβολιασμούς είναι στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Άλλοι τρόποι πολλαπλασιασμού της είναι με σπόρο, με καταβολάδες και με ιστοκαλλιέργεια (in vitro).
Στο κομμάτι των εξαγωγών τώρα, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω...
Δεν εξάγουμε τις ποσότητες των σύκων που εξήγαγε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά, κάποιες προτάσεις που ενδεχομένως να οδηγούσαν στην αύξηση των εξαγωγών και πάλι είναι αυτές: η δημιουργία πρωτοκόλλων για την μείωση του κόστους παραγωγής και για την βελτίωση της εμφάνισης και της ποιότητας των σύκων σε συνθήκες χωραφιού. Κάποιες ιδέες σχετικά με αυτό είναι η βελτίωση κάποιων καλλιεργητικών τεχνικών και η πιστοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης νωπών και μεταποιημένων προιόντων. Επίσης η δημιουργία πρωτοκόλλων για την διατήρηση της ποιότητας κατά την συντήρηση και μεταφορά των σύκων. Μια ιδέα είναι η ανάπτυξη εδώδιμων μεμβρανών επικάλυψης που συντελούν στην διατήρηση της ποιότητας των φρούτων. Μια άλλη πρόταση θα μπορούσε να είναι η εύρεση μεθόδων για την αντιμετώπιση των φυσιολογικών ανωμαλιών, που αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα.

Δημοφιλέστερα

To Top