Υγεία

Κορονοϊός: 99 εμβολιασμοί σήμερα στη Μεσσηνία

Σχεδόν 100 εμβολιασμοί έγιναν συνολικά σήμερα στη Μεσσηνία. Σήμερα στη μάχη για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού ρίχτηκε και το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμοί είναι σε εξέλιξη μέχρι τις 8 με 9 το βράδυ, που σημαίνει οτι οι εμβολιασμοί στο τέλος της ημέρας στο Νομό μας μπορεί να είναι ακόμα περισσότεροι, καθώς το σύστημα ανανεώνεται μέχρι τις 17.40 το απόγευμα, που σημαίνει ότι οι εμβολιασμοί που ακολουθούν μετά από αυτή την ώρα προσμετρώνται στην επόμενη μέρα.

Το θετικό είναι ότι προστέθηκε στη λίστα με τα εμβολιαστικά κέντρα και το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, μετά τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, όπου οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν για τους ηλικιωμένους στις 16 Ιανουαρίου, ενω είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στις δημόσιες δομές υγείας. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει στη Μεσσηνία 842 εμβολιασμοί.

ΜΕ 83 ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΝΤΕΣ  ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΗΚΩΝΕΙ ΗΔΗ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Όπως δήλωσε στο MessiniaLive o Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, γιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος,  σήμερα έγιναν 83 εμβολιασμοί, ενώ για αύριο υπάρχουν ήδη προγραμματισμένα ραντεβού περίπου 90, κάτι που σημαίνει οτι με αυτή τη ροή το Κέντρο Υγείας σηκώνει ήδη το μεγαλύτερο βάρος των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα,  από αύριο αναμένεται και νέα παρτίδα εμβολίων για τους εμβολιασμούς του επόμενου διαστήματος.

 

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΗ ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ

Ωστόσο, μένει πολύς δρόμος ακόμα, καθώς πρέπει άμεσα να επιστρατευτούν όλα τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας του Νομού, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι υπερήλικες που ταλαιπωρούνται προκειμένου να φτάσουν από τα χωριά τους στην Καλαμάτα ή στην Κυπαρισσία για να εμβολιαστούν. Είναι άμεση ανάγκη να λειτουργήσουν τα τοπικά Κέντρα Υγείας, καθώς πολλά ραντεβού που έχουν κλειστεί από το προηγούμενο διάστημα ακυρώνονται γιατί οι ηλικιωμένοι δεν προσέρχονται λόγω της χιλιομετρικής απόστασης. Όπως συνέβη σήμερα με ηλικιωμένους από χωριά της Μάνης που παρόλο που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού τελικά δεν κατέστη δυνατό να προσέλθουν στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας. Βέβαια, οι δόσεις δεν χάθηκαν καθώς στη θέση τους εμβολιάστηκαν άλλοι, ένστολοι, που βρίσκονται στη σχετική λίστα.

Επειδή όμως σύμφωνα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα προηγείται η ομάδα των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, ως οι πλέον ευάλωτοι, καλό θα είναι να ενεργοποιηθεί τώρα το δίκτυο των τοπικών Κέντρων Υγείας. Γι’αυτό μπήκαν οι άνθρωποι αυτοί σε προτεραιότητα και είναι κρίμα να μην μπορούν να εμβολιαστούν στον Δήμο τους, αλλά να είναι αναγκασμένοι σε αυτή την ηλικία να ταξιδέψουν χιλιόμετρα πήγαινε-έλα. Και επιτέλους πρέπει να μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο κατ’ οίκον εμβολιασμών, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 

Πρώτη στους εμβολιασμούς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μέχρι τώρα ο Νομός μας με 842 εμβολιασμούς. Ακολουθεί η Λακωνία με 772, η Αρκαδία  με 693 εμβολιασμούς, σε απόσταση αναπνοής η Αργολίδα με 636, και τελευταία η Κορινθία, που φαίνεται να έχει μείνει πίσω με 439 εμβολιασμούς.

Οι περισσότεροι πάντως εμβολιασμοί στην περιφέρεια Πελοποννήσου έγιναν σήμερα στην Αργολίδα (157) και ακολουθεί η Λακωνία με 146 εμβολιασμούς, η Μεσσηνία με 99, η Αρκαδία με 93 και η Κορινθία με 59.

Τέλος πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών γιατί θα φτάσουμε στο 2022 και θα μιλάμε ακόμα για προτεραιότητες και ηλικιακές ομάδες. Είναι λυπηρό και ταυτόχρονα εξοργιστικό το γεγονός ότι ηλικιωμένοι ακύρωσαν το ραντεβού τους για εμβολιασμό λόγω απόστασης και δυσκολίας να μεταβούν στην Καλαμάτα…εν έτει 2021…Αυτό δεν είναι και το νόημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Να βρίσκεται δίπλα, κοντά στον πολίτη, και όχι να στέλνονται όλοι αυτοί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι στα Νοσοκομεία, που ξαφνικά μετά από κέντρα covid μετατράπηκαν και σε εμβολιαστικά κέντρα;

 

Μαίρη Περδικέα

Κορονοϊός: 99 εμβολιασμοί σήμερα στη Μεσσηνία
To Top