Υγεία

Κορονοϊός: 15 εκατ. άνθρωποι σε καραντίνα -133 νεκροί σε μία μέρα στην Ιταλία

ΣΕ "ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ" ΟΛΗ Η ΛΟΜΒΑΡΔΙΑ ΚΑΙ 14 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ούτε ένα νέο κρούσμα στην Κίνα, πέραν της αποκλεισμένης Χουμπέι.

Σε καραντίνα βρίσκεται πλέον το 1/4 του πληθυσμού της Ιταλίας μετά την δύσκολη απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα. Η απόφαση που περιορίζει 15 εκατομμύρια πολιτών στη Βόρεια Ιταλία- από την οικονομική πρωτεύουσα του Μιλάνο έως την άκρως τουριστική Βενετία- ήρθε τη μέρα που στη χώρα καταγράφηκε το πιο θλιβερό ρεκόρ θανάτων: 133 νεκροί μέσα σε 24 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 366 και των κρουσμάτων σε 7.375.

Σύμφωνα με τα μέτρα, απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να εγκαταλείψει ή να εισέλθει στις νέες «κόκκινες ζώνες» τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους στη Λομβαρδία – συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής πρωτεύουσας, του Μιλάνου- και άλλα έξι εκατομμύρια στις επαρχίες Μοντένα, Πάρμα, Πιασέντσια, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πεσάρο και Ουρμπίνο, Αλεσάντρια, Άστι, Νοβάρα, Βερμπάνο- Οσόλα, Βερτσέλι, Πάντοβα, Τρεβίζο και τη Βενετία, με τους εκατομμύρια τουρίστες.

Τα μέτρα που ανάλογα δεν έχουν ληφθεί ποτέ στην Ευρώπη θα ισχύσουν έως τις 3 Απριλίου και φυσικά η κατάσταση θα επανεξεταστεί ενώ ο Παγκόσμιος Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης με τον επικεφαλής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους να κάνει λόγο για τις «μεγάλες» και «αληθινές θυσίες της Ιταλίας».

Σύμφωνα με το κείμενο αυτού του διατάγματος, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, οι μετακινήσεις μέσα σ’ αυτή τη ζώνη θα πρέπει να περιορισθούν «για λόγους υγείας» και να πραγματοποιούνται «μόνο για επιτακτικούς και επιβεβαιωμένους επαγγελματικούς λόγους και για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Όλες οι πολιτιστικές, αθλητικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις απαγορεύθηκαν και οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι παμπ, οι σχολές χορού και άλλοι παρόμοιοι χώροι θα πρέπει κι αυτοί να κλείσουν τις πόρτες τους. Τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν επίσης κλειστά σε μια περιοχή που διαθέτει πολλά απ’ αυτά.

Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα μουσεία. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Η διάταξη αυτή αφορά επίσης τους χώρους λατρείας, οι οποίοι παραμένουν ανοικτοί, αλλά οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις) έχουν απαγορευθεί μέχρι νεωτέρας.

Κάθε πρόσωπο του οποίου η μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό θα επιβεβαιώνεται, θα περιορίζεται υποχρεωτικά κατ’ οίκον, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος αυτού.

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΕ 109 ΧΩΡΕΣ

Στο μεταξύ παγκοσμίως, ο αριθμός των των χωρών στις οποίες έχει πλέον εξαπλωθεί ο ιός έχουν φτάσει τις 109 ενώ στη μακρά λίστα προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Κόστα Ρίκα, τα Νησιά Φερόε, η γαλλική Γουινέα, οι Μαλβίδες, η Μάλτα, η Μαρτινίκη και η Μολδαβία.

Ο δε συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να έχει ανέλθει στα 110.041, οι νεκροί στους 3.825 ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει ανέρχεται σε 62.000.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΓΙΑ "ΜΑΖΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΟΚ" ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες στο πλαίσιο μιας «μαζικής θεραπείας σοκ» για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του ξεσπάσματος του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μαζική θεραπεία σοκ. Για να εξέλθουμε απ' αυτή την κατάσταση επείγουσας ανάγκης, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς πόρους», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ο Κόντε πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «πλήρως» την ευελιξία που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα μέτρα ύψους περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την οικονομία να αντισταθεί στη χειρότερη εκδήλωση της ασθένειας στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ από τον τωρινό στόχο του 2,2%, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κορονοϊός: 15 εκατ. άνθρωποι σε καραντίνα -133 νεκροί σε μία μέρα στην Ιταλία

Δημοφιλέστερα

To Top