Yποδομές

Κολυμβητήριο Καλαμάτας: Ενεργειακή αναβάθμιση σήμερα…Πλατεία στο μέλλον!

Το παράδοξο, να συζητείται η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Καλαμάτας, αλλά και ταυτόχρονα η μελλοντική κατάργησή του, ώστε ο χώρος που σήμερα καταλαμβάνει να γίνει πλατεία, ακούσαμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

ΝΙΚΑΣ: “ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ”

Την παραδοχή αυτή έκανε σήμερα κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, υποστηρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές που θα γίνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση του αθλητικού χώρου θα επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας, και κατ’επέκταση εξοικονόμηση χρημάτων στο Δήμο Καλαμάτας, που δαπανά σχεδόν 200.000 ευρώ ετησίως για να θερμάνει τις πισίνες και τους κλειστούς χώρους του με πετρέλαιο. Ωστόσο, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το Κολυμβητήριο δεν έχει μέλλον και πως στο εγγύς μέλλον θα γίνει πλατεία στο συγκεκριμένο σημείο, που είναι και πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Αυτό βέβαια θα συμβεί όταν αποκτήσει η πόλη το νέο Κλειστό Κολυμβητήριο στα Παλιάμπελα μέσω ΣΔΙΤ, ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς, όπως επεσήμανε, η Κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή νέων σχολείων και δευτερευόντως τους αθλητικούς χώρους.

“Όταν πήγαμε να στεγάσουμε το Κολυμβητήριο ξεσηκώθηκε όλη η γειτονιά, γιατί το στέγαστρο θα έκρυβε τη θέα! Έτσι έμεινε ασκέπαστο το Κολυμβητήριο και τα χρήματα πήγαν στην Κατερίνη”

“Το Κολυμβητήριο δεν έχει μέλλον. Όταν έγινε τέλη δεκαετίας 1970, η περιοχή ήταν περίπου άχτιστη. Τώρα το Κολυμβητήριο καταλαμβάνει περίπου μια πλατεία σε ένα χώρο που είναι γύρω-γύρω πολυκατοικίες. Όταν πήγαμε να στεγάσουμε το Κολυμβητήριο και είχαν βγει και τα χρήματα εδώ και αρκετά χρόνια, ξεσηκώθηκε όλη η γειτονιά, διότι το στέγαστρο θα έκρυβε τη θέα! Και τα χρήματα πήγαν στην Κατερίνη και έμεινε το Κολυμβητήριο ασκέπαστο”.

 

“ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ”

Απαντώντας στην εύλογη απορία του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Μανώλη Μάκαρη, “τότε γιατί επενδύουμε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ στο Κολυμβητήριο Καλαμάτας“, ο δήμαρχος απάντησε πως δεν μπορούμε να το αφήσουμε να ρημάξει αφενός, αφετέρου θα εξοικονομηθεί ενέργεια και χρήματα με την ενεργειακή αναβάθμιση από τα έξοδα λειτουργίας του, ενώ υπολογίζεται ότι το ποσό των 905.000 ευρώ, που θα δαπανηθεί για να γίνουν οι παρεμβάσεις, θα αποσβεστεί την επόμενη τριετία.

“Και ούτε πρόκειται να γίνουν σοβαρά έργα υποδομής, εννοώ ότι δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ Περιβαλλοντικές Μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα! Μέχρι λοιπόν να γίνει Κλειστό Κολυμβητήριο και με ανοιχτή πισίνα, ενδεχομένως με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ στο μέλλον, το Κολυμβητήριο αυτό θα υπάρχει. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να κάνουμε τα αναγκαία έργα συντήρησης και εξοικονόμησης ενέργειας. Το Κολυμβητήριο είναι μια σοβαρή υποδομή. Δεν εξαρτάται από τον Δήμο να το καταργήσει σήμερα και να το ξαναφτιάξει αύριο, εξαρτάται από κρατικά κονδύλια”

“ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ-ΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ”

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο αίτημα των κατοίκων της περιοχής να γίνει πλατεία ο χώρος που σήμερα βρίσκεται το Κολυμβητήριο Καλαμάτας, και να αποτελέσει έναν χώρο αναψυχής για τους δεκάδες κατοίκους της περιοχής.

Για την ιστορία πάντως, υπερψηφίστηκε στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας η έγκριση προκαταρκτικής μελέτης του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)». Καθώς επίσης και υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση ένταξης της Πράξης του έργου στο ΕΠ ¨Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη¨ με Άξονα Προτεραιότητας 10 ¨Εφαρμογή Στρατηγικών Επίτευξης Χαμηλών Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές¨.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ

Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Καλαμάτας με προϋπολογισμό 905.000 ευρώ, η οποία θα γίνει με τους εξής τρόπους:
-Με χρήση της γεωθερμικής ενέργειας του υπεδάφους για τη θέρμανση της μεγάλης και της μικρής πισίνας, καθώς και των κλειστών χώρων-αποδυτηρίων κ.λπ.
-Με τη χρήση ηλιοθερμίας και προκειμένου να εξοικονομείται πετρέλαιο, για την παραγωγή ζεστού νερού, καθώς και για την υποβοήθηση της θέρμανσης της μικρής πισίνας (ηλιακοί συλλέκτες 175 τ.μ., επιλεκτικού καθρέπτη, στο δώμα των αποδυτηρίων)
– Με την αντικατάσταση των 27 ενεργοβόρων προβολέων 400Watt από 8 προβολείς LED 900Watt, για τον ηλεκτροφωτισμό της μεγάλης πισίνας
– Με την κατασκευή υποσταθμού για τη λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

To Top