ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάλι στο επίκεντρο τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων

Αλλαγές στην εκπαίδευση των στρατιωτών και λουκέτο στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων μπαίνει από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.grΜεταξύ αυτών και το στρατόπεδο της Καλαμάτας

Θα ξαναδούμε παρέλαση σε ορκομωσία στην Καλαμάτα;

Κλείνουν από τον Νοεέμβριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Armyvoice.gr τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, και εφεξής οι στρατιώτες θα παρουσιάζονται απευθείας στις Μονάδες, όπου θα τους γίνεται σε πρώτο στάδιο η στρατιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια θα παραμένουν στην Μονάδα για να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.

Το σχέδιο, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των κοινωνιών κυρίως στην Πελοπόννησο όπου υπάρχουν μεγάλα Κέντρα Εκπαίδευσης, έχει περιγραφεί σε συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου πέρυσι στο ραδιόφωνο του Real.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 12 Μαρτίου 2017, αποκάλυψε ότι “μελετάται η δυνατότητα να εκπαιδεύονται κατ’ ευθείαν οι νεοσύλλεκτοι στις Μονάδες που θα υπηρετήσουν, να μην χάνονται δηλαδή αυτές οι 45 ημέρες“.

Από εκείνη την περίοδο μέχρι και σήμερα οι απαιτούμενες μελέτες φαίνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί. Ήδη με την σειρά που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο (2017 Δ/ΕΣΣΟ) το ΓΕΣ είχε ανακοινώσει το πιλοτικό σύστημα εφαρμογής κατάταξης, προσκαλώντας στρατιώτες σε δυο μονάδες. Μια στην Κω και μια στην Ξάνθη:

“Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου πιλοτικού συστήματος κατάταξης, οι στρατεύσιμοι που έχουν κληθεί προς κατάταξη στα 282 Μ/Κ ΤΠ (Κως) και 645 Μ/Κ ΤΠ (Πετροχώρι Ξάνθης), θα καταταχθούν στις 3 ,4, 24 και 25 Ιουλίου 2017”.

Το πιλοτικό πρόγραμμα έληξε με επιτυχία, όπως θεωρεί το ΓΕΣ και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Armyvoice.gr ετοιμάζονται στην σειρά του Νοεμβρίου 2017 ΣΤ/ΕΣΣΟ να καλέσουν στρατιώτες κατ’ ευθείαν σε Μονάδες και να μην λειτουργήσουν αρκετά από τα Κέντρα Εκπαίδευσης.

Το θέμα βέβαια που προδήλως τίθεται είναι τι θα γίνουν αυτά τα Κέντρα Εκπαίδευσης;
Εάν δηλαδή θα αξιοποιηθούν για στρατιωτική χρήση, ή έαν θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Πάντως, από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχουν γίνει αρκετές ερωτήσεις για το επικείμενο λουκέτο στα Κέντρα Εκπαίδευσης σε Ναύπλιο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, αλλά οι απαντήσεις του ΥΕΘΑ στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο ήταν μάλλον αόριστες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

Με βάση τον επιτελικό σχεδιασμό, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων του στρατού ξηράς αναμένεται να μείνουν στο τέλος 8-10 από 36 που ήταν πριν 3 χρόνια και περίπου 19-20 που είναι σήμερα.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταρτίσει από τις αρχές Φεβρουαρίου σχέδιο αναδιοργάνωσης του συστήματος κατάταξης, υποδοχής και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων Οπλιτών, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και την αντικατάστασή τους από 13 Σημεία Κατάταξης σε υφιστάμενες Μονάδες στην Αττική, τη Βοιωτία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 40.000.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ

Αυτό, όπως λένε πηγές του ΓΕΣ, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση, όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, περίπου 40 εκ. ευρώ το έτος από τα λειτουργικά έξοδα, ενώ μερικές εκατοντάδες στελέχη και οπλίτες θα αποδεσμευτούν για μονάδες εκστρατείας.

Στρατιωτικές πηγές φέρουν ως σίγουρα να κλείνουν, πέραν των προαναφερθέντων 4 και αυτά της Καλαμάτας και του Παρανεστίου Δράμας, ενώ μεταξύ αυτών που «παίζονται» είναι της Κοζάνης, του Πύργου, της Πάτρας και του Ναυπλίου.

Για τα δυο τελευταία υπάρχουν σκέψεις το μεν πρώτο να λειτουργήσει ως Κέντρο Ειδικότητας, το δε δεύτερο να μεταφερθεί, αργότερα, στο Λουτράκι.
Το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζει ως «χαμένο χρόνο» τις ημέρες που γίνεται η εκπαίδευση εκτός των Μονάδων που οι στρατιώτες υπηρετούν, δείχνει και τι μπορεί να έχει στο μυαλό του για το μέλλον των Κέντρων Εκπαίδευσης.
Επίσης, αν λάβουμε υπόψη το παράδειγμα του στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη που έκλεισε και παραχωρήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντί μικρού τιμήματος, πρέπει να περιμένουμε ανάλογες κινήσεις και εδώ;

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Την τελευταία φορά που υπαινίχθηκε “λουκέτο” ο Πάνος Καμμένος σε εκπομπή του ΑΛΦΑ και τον Αντώνη Σρόϊτερ, ξεκίνησε ομοβροντία αντιδράσεων στη Μεσσηνία.
Βουλευτές, πολιτευτές, Περιφέρεια, Δήμος, Αντιπολίτευση, φορείς και κόσμος είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να “χρυσώσουν το χάπι”, αφού δεν θέλουν η θητεία τους να ταυτιστεί με ένα ενδεχόμενο κλείσιμο ενός ιστορικού στρατοπέδου… Έγιναν ειδικές συνεδριάσεις και συζητήσεις, βγήκαν ψηφίσματα και η αβεβαιότητα συνεχίζεται…

Τι μπορεί να γίνει;

Για … ψυχολογικούς (βλέπε πολιτικούς λόγους, αφού οδεύουμε και σε προ-προεκλογική περίοδο), το Στρατόπεδο ενδέχεται να μην κλείσει οριστικά, αλλά να υπολειτουργεί… κρατώντας την ελάχιστη προβλεπόμενη δύναμη, δηλαδή να συρρικνωθεί! Σαν να λέμε ότι “από Τμήμα να γίνει Σταθμός”!
Δεν θα δέχεται νέες σειρές και η λειτουργία του θα περιοριστεί στα “απαραίτητα” και θα υποβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα.
Τώρα πόση εξοικονόμηση μπορεί να γίνει, αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΣ, πάντα σε αντιδιαστολή με τα οφέλη που προσφέρει στην πόλη…
Αυτό είναι το καλύτερο από το χειρότερο σενάριο…

Με πληροφορίες από armyvoice.gr

Πάλι στο επίκεντρο τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων
To Top