ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝAΛ: Δέσμη μέτρων για την αντεγκληματική πολιτική

Δέσμη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και την αποτελεσματικότητα της αντεγκληματικής πολιτικής παρουσίασε χθες το Κίνημα Αλλαγής.
Με αφορμή τη στυγερή δολοφονία της 20χρονης κοπέλας στα Γλυκά Νερά αλλά και πλήθος ακραίων περιστατικών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχεδόν καθημερινά, στο ΚΙΝ.ΑΛ. εκτιμούν ότι «η μεταστροφή των χαρακτηριστικών του εγκληματικού φαινομένου, που παρουσιάζεται σκληρότερο τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως μέσω του οργανωμένου εγκλήματος που επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον υπάρχοντα σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Σε μια κριτική αποτίμηση της έως τώρα κυβερνητικής πολιτικής για την ασφάλεια, ο αρμόδιος τομέας του κόμματος με επικεφαλής τον Γ. Καμίνη εστιάζει την αναποτελεσματικότητα στη δημόσια ασφάλεια στις ακόλουθες αιτίες:
● Στη μονομερή και εμμονική επικέντρωση προς την επικοινωνιακή παραγωγή μιας εικόνας τάξης, που δεν συνοδεύεται, όμως, από κανένα ουσιαστικό μέτρο παραγωγής αισθήματος ασφάλειας για τον πολίτη.
● Στην επιλογή του κατακερματισμού του έργου των αστυνομικών δυνάμεων, που δεν μπορεί να υπαχθεί λόγω της πολυδιάσπασής του σε συνολικό εποπτικό έλεγχο και καθετοποιημένη επιχειρησιακή λειτουργία κεντρικά ή ανά περιοχή αστυνόμευσης.
● Ο κατακερματισμός δημιουργεί κουλτούρα ομαδοποίησης ή και αυτονόμησης στις διάφορες αστυνομικές ομάδες αντιμετώπισης του εγκλήματος, που μπορεί να καταστεί επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη.
● Στην τραγική υπολειτουργία και αποδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας της χώρας.
● Στην κατασπατάληση δυνάμεων της ΟΠΚΕ ή της Άμεσης Δράσης σε φύλαξη σταθερών στόχων.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΙΝ.ΑΛ. ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα σε βάθος πενταετίας και προτείνει:
● Αναπροσδιορισμό και ενίσχυση του ρόλου των Αστυνομικών Τμημάτων ως βασικού πόλου αστυνόμευσης.
● Προσλήψεις ικανού αριθμού αστυνομικών από πανελλήνιες εξετάσεις και αποκλειστική διάθεση στα Αστυνομικά Τμήματα.
● Αποδέσμευση περιπολικών και Ομάδας Ζ, καθώς και Ομάδων ΟΠΚΕ από τη φύλαξη σταθερών σημείων.
● Επέκταση μεγαλύτερων δυνάμεων περιπολιών κατά τις νυκτερινές ώρες.
● Νέος ευέλικτος σχεδιασμός αστυνόμευσης σε περιοχές όπου εμπλέκονται αστικός και μη αστικός οικισμός.
● Αποδέσμευση δυνάμεων από υδροκέφαλες κεντρικές υπηρεσίες προς όφελος της αστυνόμευσης.
● Στοχευμένες δράσεις αστυνόμευσης

ΚΙΝAΛ: Δέσμη μέτρων για την αντεγκληματική πολιτική
To Top