Ψυχολογία

ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας: Με 753 δράσεις έκλεισε το 2017

Εθισμός στο ίντερνετ και έλλειψη αυτοεκτίμησης τα περισσότερα περιστατικά

Σημαντικό έργο πρόσφερε για το 2017 το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας όπως προκύπτει κι από τον απολογισμό που έγινε – πάρα μάλιστα τις ελλείψεις που υπάρχουν – κατά τα λεγόμενα του Προέδρου και εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βαγγέλη Σιδερέα. Επιτακτική ανάγκη είναι να γίνουν δυο προσλήψεις άμεσα, αλλά η γραφειοκρατία δεν ευνοεί την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος…
Το Δ.Σ. του ΚΕΠΕΠΨΥ συμπαραστέκεται στην επιστημονική ομάδα και προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού να επιλύει διάφορα θέματα.
Η πιστημονική υπεύθυνη Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη αναφέρθηκε στις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας για το έτος 2017 τονίζοντας ότι έγιναν 753 δράσεις πρωτογενούς πρόληψης, όπως Σχολές Γονέων, Σεμινάρια, Βιωματικά Εργαστήρια και Ομάδες, όπου συμμετείχαν 8.956 άτομα.
Συγκεκριμένα:
-42 δράσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς όπου συμμετείχαν 921 άτομα
-285 δράσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου συμμετείχαν 6.668 μαθητές.
Η επιστημονική ομάδα ανταποκρίθηκε σε 21 αιτήματα συμβουλευτικής φοιτητών του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αφού για 4η χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία του Ιδρύματος με το ΚΕΠΕΠΨΥ, και σε 248 αιτήματα συμβουλευτικής γονέων και εκπαιδευτικών.

Δράσεις υλοποιήθηκαν και για την ευρύτερη κοινότητα, όπως οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και η ημερίδα σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Basket Καλαμάτα B.C. με θέμα «Αυτοεκτίμηση και Αθλητισμός».

Η κ. Βλαχοπουλιώτη αναφέρθηκε και στην συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας που υλοποιήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ με τίτλο «Παρεμβάσεις Δικτύωσης και Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες». Ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε 4 σεμινάρια με κεντρικούς άξονες: το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, την αποτελεσματική επικοινωνία και το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ συμμετείχαν 16 αστυνομικοί.

Τα πιο συχνά περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει το Κέντρο, τόνισε η κ.Βλαχοπουλιώτη είναι κυρίως οι η εξάρτηση των παιδιών από το ίντερνετ, αλλά και η διαχείριση των συναισθημάτων τους.
Ο δεύτερος λόγος, μάλιστα, είναι αυτός που οι άνθρωποι του Κέντρου θέτουν ως σημαντικό στόχο, την αύξηση δηλαδή της αυτοεκτίμησης στα παιδιά, καθώς και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Ο κ.Σιδερέας ενημέρωσε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις 7.00 το απόγευμα, στο Κέντρο Νεότητας της Ι.Μ. Μεσσηνίας.

Δημοφιλέστερα

To Top