Επιχειρείν

Καββαθάς από Καλαμάτα: “Όλες οι προσπάθειες αύξησης μισθού έχουν εξανεμιστεί από την ακρίβεια”

Καββαθάς: "Κινδυνεύει η οικονομική δημοκρατία από μια οικονομική δικτατορία, που επιβάλλουν τα ολιγοπώλια"

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στην παρέμβασή του στην κοπή της πίτας της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, το βράδυ της Δευτέρας στο Elysian Hotel, στην Καλαμάτα. Καταπέλτης ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, καταφέρθηκε κατά των καρτέλ και των ολιγοπωλίων που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, και απομυζούν το εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και κατά των κυβερνητικών πολιτικών διαχρονικά που δεν έχουν καταφέρει να στηρίζουν εμπράκτως και ουσιαστικά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μετέφερε την αγωνία χιλιάδων επαγγελματιών για την εξασφάλιση των προς το ζην, και τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Ανέφερε αναλυτικά στοιχεία από το ινστιτούτο εργασίας και την ΕΛΣΤΑΤ που καταδεικνύουν το πρόβλημα που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις από την ακρίβεια που μαστίζει  και τις κλειστές στρόφιγγες από τις τράπεζες, αλλά και  τον αποκλεισμό τους από κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων απορρίπτονται.

"Υπάρχουν θέματα αντισυνταγματικότητας - Για πρώτη φορά Κυβέρνηση έφερε φορολογικό με αναδρομική ισχύ!"

Χαρακτήρισε ως πλήρη αιφνιδιασμό των επαγγελματιών, την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου λίγες μέρες πριν τη λήξη του έτους, επισημαίνοντας παράλληλα θέματα αντισυνταγματικότητας που εγείρει ο εν λόγω νόμος, επικαλούμενος τρεις συνταγματολόγους, τους Προκόπη Παυλόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Θεόδωρο Φορτσάκη, που τεκμηρίωσαν πλήρως την αντισυνταγματικότητά του. Η αντισυνταγματικότητα έγκειται, σε τρία σημεία: Την εξομοίωση των ελεύθερων επαγγελματιών με μισθωτούς, το ότι λαμβάνει υπόψη του τον μέσο όρο των ΚΑΔ, και ότι βάζει μαχητά τεκμήρια για τον φορολογούμενο. "Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, Κυβέρνηση έφερε φορολογικό νομοσχέδιο με αναδρομική ισχύ!", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Η Κυβέρνηση επεφύλαξε έναν αιφνιδιασμό στους ελεύθερους επαγγελματίες"

"Η κυβέρνηση επεφύλαξε έναν αιφνιδιασμό  στους ελεύθερους επαγγελματίες, με νομοσχέδιο που έφερε στις 17/12, τον νόμο σήμερα 5073/2023, αφενός με την αύξηση του ΦΠΑ του εισοδήματος με τεκμαρτό τρόπο και αφετέρου με την αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα. Έχει θέματα αντισυνταγματικότητας ο νόμος αυτός, σύμφωνα και με την επιστημονική Επιτροπή της Βουλής", είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αυτό έγινε από την Κυβέρνηση για να εξοικονομήσει 550 εκατομ. εύρω, την ίδια ώρα που σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου της ευρωπαϊκής ένωσης, Γκάμπριελ Ζούκμαν:

"Η Ελλάδα χάνει το 8% των εταιρικών της φόρων γιατί φορολογούνται σε φορολογικούς παραδείσους"."Είναι οι ίδιοι που σήμερα τραβάνε το τρένο της ακρίβειας. Είναι οι ίδιοι τους οποίους εμμέσως προστατεύουμε φορολογικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα"

Η ΑΑΔΕ έχει σήμερα πάρα πολλά μέσα για να βρει τη φορολογητέα ύλη όλων. Το mydata,τη σύνδεση με taxis των ταμειακών, των pos, το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών IRIS. Άρα η φορολογική Αρχή έχει στα χέρια της όλα τα εργαλεία και μέσα για να βρει αυτόν που φοροδιαφεύγει εις βάρος της κοινωνίας και όχι να προχωράμε με τεκμαρτά εισοδήματα και να επιβάλλουμε τριπλάσιους φόρους απ' ότι πλήρωναν. Το επιχειρείν από μόνο του σημαίνει ρίσκο. Αυτό γιατί το κάνουμε; Για να τελειώσουμε τις μικρές επιχειρήσεις και την απασχόληση στην Ελλάδα; Ή εφαρμόζουμε ξεκάθαρα το δόγμα Πισσαρίδη; Μιλάει ξεκάθαρα η έκθεση: Μείωση της απασχόλησης και της μικρής επιχειρηματικότητας υπέρ της μισθωτής εργασίας! Το 96,4% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (25 εργαζόμενοι και κάτω των 9 εργαζομένων οι πολύ μικρές). Στις 26 χώρες της Ευρώπης, από τις 92 ώς 94% στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.

"Στη Γερμανία, το 82% των επιχειρήσεων με κάτω από 9 εργαζόμενους. Γιατί στην Ελλάδα είναι πολλές; Ή τι έκαναν διαχρονικά οι κυβερνήσεις για να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις; Απολύτως τίποτα!"

Ταμείο Ανάκαμψης: Θα εισρεύσουν  32 δισ ευρώ, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Γεωργίας πάνω από 80 δισ ευρώ. Από αυτά για εμάς δεν υπάρχει τίποτα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης 12,5 δις δάνεια θα τα επωφεληθούν 500-600 επιχειρήσεις. Οι υπόλοιποι; Τίποτα.

Στο ΕΣΠΑ: Ο Παπαστεργίου είπε ότι το πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης δεν είχε απορροφητικότητα. Η πολύ μικρή επιχείρηση έξω από την ψηφιακή μετάβαση... Πράσινη Οικονομία: Ακριβώς τα ίδια. Άρα, επιβεβαιώνεται το ΙΝΕ της ΓΣΕΒΕΕ που λέει ότι μόλις το 6,6% μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

"Μόνο 49.500 επιχειρήσεις σε ένα σύνολο 800.000 ευρώ έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο Τραπεζικό Σύστημα. Άρα έχουμε προδιαγράψει ότι δεν θέλουμε τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα! Έχουμε αύξηση λειτουργικού κόστους κατά 40% μεσοσταθμικά. Η εστίαση έχει 42% αύξηση λειτουργικού κόστους"

Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αύξηση μισθών 10-15% . Δείτε τις αυξήσεις που έχουν κάνει οι κολοσσοί που στηρίζονται σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία!

"Ο κ. πρωθυπουργός είπε είμαστε Μπανανία"

Είπε ο πρωθυπουργός "είμαστε Μπανανία". Μα, αν δεν είμαστε Μπανανία, θα πρέπει τα ευρωπαϊκά προϊόντα να πωλούνται στις ίδιες τιμές με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Δεν μπορεί ένα προϊόν που στην Ελλάδα κάνει 10 ευρώ, στη Γερμανία να πωλείται 5 ευρώ! Όταν ο Γερμανός έχει κατώτατο μισθό 1.400 ευρώ και ο Έλληνας 780 ευρώ"

Όλες οι προσπάθειες αύξησης του κατώτατου μισθού έχουν εξανεμισθεί από την ακρίβεια που βιώνουν οι επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

"Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: Ο μισθός, το εισόδημα στα νοικοκυριά επαρκεί για τις πρώτες 19 μέρες του μήνα, το ίδιο και το 2022. Η διαφορά είναι ότι το 2022 αφορούσε το 50% των νοικοκυριών, ενώ σήμερα αφορά το 60,7%. Το 15% των νοικοκυριών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας"

Δεν μπορεί να αγοράσει τα βασικά για να επιζήσει την οικογένεια. Το 53% μειώνει τις δαπάνες του για να μπορέσει να βγάλει πέρα τον μήνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες. Με 80 άτομα η ΔΗΜΕΑ για έλεγχο Αγοράς, δεν πρόκειται να γίνει έλεγχος. Χωρίς πόρους χωρίς ανθρώπινο δυναμικό περιμένουμε έλεγχο της Αγοράς; Νομίζω είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Και πού είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, καρτέλ, σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας. Ενέργεια, τρόφιμα, καύσιμα, είδη καθαριότητας, υπερκέρδη τα διυλιστήρια, υπερκέρδη οι πολυεθνικές, υπερκέρδη τα super market.

"Αυτή είναι η εικόνα που βιώνουν οι επαγγελματίες έμποροι και βιοτέχνες. Από το 2018 μέχρι σήμερα τα 42 δις οφειλές στον ΕΦΚΑ έχουν γίνει 47 δις! Και τι ζητάμε; Μια ρύθμιση!"

Να τα μεταφέρετε αυτά στην Κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα απειλής ή προειδοποίησης προς την Κυβέρνηση. Η Ανάπτυξη, οι δείκτες που πάνε καλά, η επενδυτική βαθμίδα της χώρας, που πήραμε, είναι θετικά. Το πρόβλημα είναι για όλους μας ή για λίγους; Κινδυνεύει η οικονομική δημοκρατία από μια οικονομική δικτατορία, που επιβάλλουν τα ολιγοπώλια....", κατέληξε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Δημοφιλέστερα

To Top