ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατσούλης σε Κοζομπόλη: “Κρείττον του λαλείν το σιγάν”

“Τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα στο με ημερομηνία 14 – 2 – 2018 φύλλο της ημερήσιας εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» φιλοξενείται απάντηση του πρώην Προέδρου της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, κου Βασιλείου Κοζομπόλη, στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 10 – 2 – 2018 από εμένα, προκειμένου να ενημερώσω τους παραγωγούς για την οικονομική κατάσταση της ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ιδίως μετά τα απανωτά δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί.

Πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω το λόγο για τον οποίο επεχείρησε ο κος Κοζομπόλης να απαντήσει σ’ αυτή τη συνέντευξη τύπου. Προφανώς εμμέσως αποδέχεται ότι ο ίδιος έχει την κεντρική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ΕΑΣ επί των ημερών του. Παρότι επανειλημμένα έχω τοποθετηθεί επ’ αυτού, επειδή το συγκεκριμένο δημοσίευμα βρίθει από ανακρίβειες και ψεύδη, είμαι υποχρεωμένος να αποκαταστήσω την αλήθεια και να υπενθυμίσω στον κο Κοζομπόλη ορισμένα θέματα που τεχνηέντως επιλέγει να ξεχνά ή να ερμηνεύει όπως τον βολεύει.

(α) Θα υπενθυμίσω και πάλι ότι ο κος Κοζομπόλης το έτος 2014 επέλεξε να αποχωρήσει από το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ και να συστήσει αμέσως μετά ανταγωνιστική προς το συνεταιρισμό επιχείρηση, της οποίας μάλιστα έγινε Διευθύνων Σύμβουλος, με αποκλειστικό στόχο να αφαιρέσει τμήμα της ύλης της «Ένωσης Μεσσηνίας» από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, παρ’ ότι γνώριζε ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας είχε επενδύσει σημαντικά σε υποδομές και προσωπικό και είχε τη δυνατότητα να φέρει επιτυχώς σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο, διαθέτοντας πλήρη βάση δεδομένων.
Γνώριζε επίσης ότι από τα έσοδα αυτά η «Ένωση Μεσσηνίας» προσδοκούσε να αποπληρώσει ή να ρυθμίσει μέρος των χρεών που ο ίδιος κληρονόμησε στο διάδοχο σχήμα που είναι η «Ένωση Μεσσηνίας», όπως οφειλές σε ασφαλιστικές εισφορές, ρυθμίσεις ΕΦΟΡΙΑΣ, αποζημιώσεις αποχωρούντων υπαλλήλων, δεδουλευμένες αποδοχές, δάνεια κ.ο.κ.

(β) Ο κος Κοζομπόλης επιχείρησε με την απάντησή του να φιλοτεχνήσει για τη θητεία του στο συνεταιρισμό την εικόνα της χρηστής και επιτυχημένης διοίκησης, παραλείπει όμως να απαντήσει κατά πόσο εφόσον ήταν τόσο αποτελεσματική η διοίκησή του για ποιο λόγο οι ισολογισμοί της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ διαχρονικά ήταν αρνητικοί. Εκτός βεβαίως εάν δεν τους είχε μελετήσει ποτέ. Διαφορετικά εάν τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν θετικά για ποιο λόγο την περίοδο 2010 – 2012 ήταν απλήρωτο το ΙΚΑ των εργαζομένων; Για ποιο λόγο δεν καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις του προγράμματος της εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων της δικής του περιόδου, αλλά επιβάρυναν τα οικονομικά του διάδοχου σχήματος; Επίσης με περισσή ευκολία παρακάμπτει το γεγονός ότι η ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ επί των ημερών του επιβαρύνθηκε ακόμη και με πρόστιμο από το ΙΚΑ λόγω ανασφάλιστης εργασίας.
Αυτές τις οφειλές κληρονόμησε το διάδοχο σχήμα και αυτές τις οφειλές ρυθμίσαμε προκειμένου να είναι ο συνεταιρισμός ανοικτός, να μετέχει σε δημόσια έργα (επιδοτήσεις) και να έχουν εργασία οι υπάλληλοι .

(γ) Επιχείρησε να αποδώσει μομφή στο Δ.Σ. του συνεταιρισμού μας για την νομική αντιμετώπιση του προστίμου του έτους 1996 ύψους 638.883 ευρώ που αφορά στην κατασκευή του ξηραντηρίου Μελιγαλά. Φαίνεται ότι η μνήμη του κου Κοζομπόλη εξασθενεί επικίνδυνα αφού θα έπρεπε να ενθυμείται, μετέχοντας στο προσωρινό Δ.Σ. της ΕΑΣ τον Οκτώβριο του 2012, ότι ο χειρισμός της υποθέσεως αυτής τόσο επί των ημερών του όσο και μετά το έτος 2013 είχε ανατεθεί στο ίδιο Νομικό Γραφείο που και επί των ημερών του χειρίζονταν την υπόθεση και ουδέν άλλαξε επ’ αυτής της υποθέσεως, ώστε πραγματικά δεν κατανοώ τη μομφή που αποδίδει. Βεβαίως ο κος Κοζομπόλης πάλι επιλεκτικά δεν αναφέρει τίποτα για το έτερο πρόστιμο της Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας που επιβλήθηκε στο συνεταιρισμό ύψους 358.604,80€ και αφορά σε συναλλαγές του Διαχειριστικού Έτους 2010. Άραγε για ποιο λόγο δεν θυμάται τίποτα αν και γνωρίζει προσωπικά τη δικαστική πορεία αυτής της υπόθεσης;

(δ) Ισχυρίσθηκε ότι επί των ημερών του η ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ δεν έλαβε πιστώσεις – δάνεια. Μα το 2006 δεν έλαβε δάνειο προκειμένου να υλοποιήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού; Δεν είναι χρηματοδότηση η αύξηση του πιστοδοτικού ορίου του 2010, εφόσον μάλιστα έγινε χρήση αυτής της πίστωσης από την ΕΑΣ; Και εφόσον οι τζίροι του ήταν μεγάλοι, αυτός ο πλούτος που διοχετεύονταν; Γιατί χρειαζόταν η ΕΑΣ δανεισμό από την ΑΤΕ ; Μήπως τελικά το όφελος από τον κύκλο εργασιών της ΕΑΣ εξανεμίζονταν από τη χορήγηση αλόγιστων πιστώσεων και μάλιστα χωρίς τη λήψη εξασφαλίσεων;
Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν στον κο Κοζομπόλη ότι οι πιστώσεις επί των ημερών του ήταν ασύμμετρες, ύψους 4.000.000€ περίπου, δίχως εξασφαλίσεις και οι οποίες έως και σήμερα σε μεγάλο βαθμό (παρά τη λήψη νομικών μέτρων) δεν έχουν εισπραχθεί. Ποιος λοιπόν ρίσκαρε το μέλλον της ΕΑΣ εάν όχι η διοίκησή του ;

(ε) Ας σταματήσει ο κος Κοζομπόλης να οχυρώνεται πίσω από αοριστολογίες γύρω από τη γενική εικόνα του συνεταιριστικού κινήματος, ομιλώντας περί πελατειακών σχέσεων και κομματοκρατίας, διότι ο ίδιος αποτέλεσε μέρος αυτής της εκφυλιστικής νοοτροπίας. Άλλωστε πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι κόστος του εποχικού – έκτακτου προσωπικού της ΕΑΣ την περίοδο 2010 έφθασε το 1.109.025€;

Και προειδοποιούμε να μην διανοηθεί κάποιος να αμφισβητήσει τους αριθμούς, διότι αυτοί έχουν πιστοποιηθεί από έγκυρα πορίσματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία γνωρίζει ο κος Κοζομπόλης και η δικαιοσύνη. Αλλά και ως εκπρόσωπος του συνεταιρισμού στην ΠΑΣΕΓΕΣ πως διασφάλισε τα συμφέροντα του συνεταιρισμού, εφόσον εξακολουθεί η ΠΑΣΕΓΕΣ να οφείλει στο συνεταιρισμό ποσό ύψους 85000€;

(στ) Η απάντηση όμως του κου Κοζομπόλη εμπεριέχει και μια σοκαριστική παραδοχή εκ μέρους του. Ισχυρίζεται ότι η μετατροπή της ΕΑΣ ήταν λάθος!!! Δηλαδή ο κος Κοζομπόλης αφού θεωρεί ότι η ΕΑΣ δεν έπρεπε να μετατραπεί, προφανώς πιστεύει ότι ο συνεταιρισμός θα έπρεπε να τεθεί σε εκκαθάριση. Η παραδοχή αυτή ξεκαθαρίζει μια δια παντός ποιες ήταν οι πραγματικές του προθέσεις και ποιο ήταν το ενδιαφέρον του για την τύχη του συνεταιρισμού και των εργαζομένων του. Ίσως για αυτό δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την καταβολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του συνεταιρισμού. Σε κάθε περίπτωση ουδείς εμπόδισε τον κο Κοζομπόλη να προτείνει οποιαδήποτε άλλη λύση αντί της μετατροπής της ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Εξάλλου ένας επιτυχημένος πρόεδρος, σίγουρος για τα αποτελέσματα της διοίκησής του θα όφειλε να συγχωνεύσει τουλάχιστον το συνεταιρισμό από τον οποίο προέρχεται με την ΕΑΣ. Αντ’ αυτού το μέλημά του ήταν η δημιουργία ανταγωνιστικού σχήματος για να διεμβολισθούν τα έσοδα της ΕΝΩΣΗΣ, αδιαφορώντας πλήρως για τους εργαζόμενους και το συνεταιρισμό.

Η παρούσα επιστολή μου δεν έχει ως στόχο την ανακύκλωση υποθέσεων που επανειλημμένα έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα. Είναι πασιφανές εξάλλου ότι η ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ στέκεται όρθια σήμερα χάρις την συντονισμένη προσπάθεια της Διοίκησης, της μεγάλης πλειοψηφίας των παραγωγών του νομού και μεγάλου τμήματος των εργαζομένων, εν αντιθέσει με διάφορους «καλοθελητές» εντός και εκτός του συνεταιρισμού που συστηματικά επιδιώκουν τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και αναταραχής. Ας καταλάβουν όλοι ότι ούτε τις ευθύνες τους μπορούν να αποσείσουν, ούτε τις υποχρεώσεις τους έναντι του συνεταιρισμού μπορούν να παρακάμψουν. Οι «επιτυχημένοι» πρώην που εμφανίζονται ως τιμητές είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης και πάντως δεν ανήκουν στο μέλλον του συνεταιρισμού.
Στον κ. Κοζομπόλη συστήνω και πάλι «κρείττον του λαλείν το σιγάν» ή αλλιώς καλύτερα να σιωπάτε παρά να μιλάτε”.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Της Ένωσης Μεσσηνίας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Κατσούλης σε Κοζομπόλη: “Κρείττον του λαλείν το σιγάν”
To Top