ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: “Εθνικής σημασίας η απεμπλοκή μας από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018”

“Χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο-Το σύστημα της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης με δανεισμό έχει πλήρως χρεοκοπήσει μαζί με τη διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων”

Για την ελληνική οικονομία που έχει πλέον γυρίσει σελίδα, αλλά και για το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, με τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος και την εθνική ομοψυχία να αποτελούν όρους εκ των ων ουκ άνευ, μίλησε στην ημερίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

“Η οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Με την αύξηση του λιανεμπορίου, τα στοιχεία της ΕΣΕΕ που δείχνουν ότι φέτος περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν από αυτές που έκλεισαν. Ωστόσο, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε ότι η κατάσταση είναι ρόδινη. 8 χρόνια μαυρίλας και συσσωρευμένης λιτότητας που έχουν αφήσει βαθιά τραύματα στην ελληνική κοινωνία, δεν έχουν επουλωθεί, πιέζουν την καθημερινότητα του επαγγελματία”.

“Στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ανόρθωση της κοινωνίας.

Για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια έπρεπε να προστατεύσουμε την κύρια κατοικία.

Με τον νόμο Σταθάκη έχουμε καλύψει το 80% των πολιτών, ενώ το 20% καλύπτεται από την συμφωνία κυρίων της Κυβέρνησης με τις Τράπεζες”

“Οι προηγούμενες ανακεφαλοποιήσεις απέτυχαν και άφησαν τράπεζες-ζόμπι που δεν τροφοδοτούσαν την αγορά.
Και οι ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Είχαν παθητικό μεγαλύτερο από το ενεργητικό.
Το τραπεζικό σύστημα γίνεται έτσι ένας πίθος των Δαναϊδων.
Είναι λοιπόν κρίσιμο να έχουμε έναν μηχανισμό ρύθμισης. Γι’αυτό χρειάζεται ένα σύστημα που θα στραφεί εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν τα λεφτά τους έξω και περνάνε τα χρέη τους στο κοινωνικό σύνολο.

Εμείς δεν είμαστε δύναμη αδράνειας, δεν διστάζουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα που χρονίζουν και που άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν ήθελαν να θίξουν λόγω πολιτικού κόστους”

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως μεγάλες τομές τους δασικούς χάρτες, το κτηματολόγιο, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, και εξήγησε γιατί η χώρα μας πρέπει να απεμπλακεί από την Επιτροπεία.

“Εθνικής σημασίας η απεμπλοκή από την Επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε μόνοι μας τα μέσα της πολιτικής μας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απαλλαγή από την επιτροπεία όμως δεν σημαίνει επιστροφή στο 2009.

Το μοντέλο που είχαμε που βάσιζε την ανάπτυξη στη δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση με δανεισμό έχει πλήρως χρεοκοπήσει.

Όπως και η πολιτική επιλογή αυτού του συστήματος της διαπλοκής οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη χώρα μας να έχει οικονομική κρίση στην ένταση και την ευρύτητα που είχε”.

“ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ”

“Χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και δημοκρατικό σύστημα με κανόνες νομιμότητας παντού για να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας”

Έχουμε αγροτικά προϊόντα όχι μεγάλης ποσότητας, αλλά εξαιρετική ποιότητας, που μέχρι τώρα τα χαραμίζαμε στέλνοντάς τα χύμα, όπως το ελαιόλαδο, στην Ιταλία, για να αξιοποιήσουν άλλοι τη συγκεκριμένη υπεραξία.
Ερχόμαστε εμείς να υπηρετήσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο με θεσμικές υποδομές (π.χ. δασικοί χάρτες)

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος τη νέα αυτή πρόκληση για τη νέα Ελλάδα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με νέους όρους που απαιτούν εθνική συναίνεση.

“Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Η ελληνική κοινωνία άντεξε όρθια, παρά τα σημερινά προβλήματά της. Η οικονομία κέρδισε μια εξωστρέφεια που δεν είχε, για να επιβιώσει”.
“Τα δύσκολα είναι τώρα μπροστά μας” υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι “απαιτείται να συνεργαστούμε μεταξύ μας”. Όπως δήλωσε απευθυνόμενος τους επαγγελματίες “Έχουμε εμπιστοσύνη ότι μαζί μπορούμε να έχουμε μια Ελλάδα καλύτερη. Η παρουσία μας εδώ δεν είναι στιγμιαία, θα έχει διάρκεια, γιατί θέλουμε να σας βοηθήσουμε”.

Επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top