Τουρισμός

Φόρος διαμονής ξενοδοχείων κι ενοικιαζόμενων

Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία από 1ης Ιανουαρίου του 2018 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο φόρος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση και σύμφωνα με τη διάταξη βαρύνει τον διαμένοντα στο κατάλυμα, δωμάτιο ή διαμέρισμα.

Επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν από την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση σχετικού παραστατικού.

Η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση. Θα ακολουθήσει νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, με την οποία θα ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης.

Ειδικότερα, ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα ανέρχεται σε:

0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων

1,5 ευρώ ανά διαμονή σε ξενοδοχεία 3 αστέρων

3 ευρώ ανά διαμονή σε ξενοδοχεία 4 αστέρων

4 ευρώ ανά διαμονή σε ξενοδοχεία 5 αστέρων

0,50 ευρώ ανά διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Τα «γκρίζα σημεία» του φόρου διαμονής, αναμένονται απαντήσεις

Παρά το γεγονός ότι ισχύει και εισπράττεται κανονικά, ο φόρος διαμονής, υπάρχουν αρκετά «γκρίζα σημεία», τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων και ρύθμισης.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνουν ανώτατοι ξενοδοχειακοί παράγοντες, πρέπει να διευκρινιστούν από τους αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον τα εξής σημεία:

Ποια θα είναι η χρέωση του φόρου διαμονής στην day use παραμονή τουριστών
Εάν ο φόρος διαμονής από τον τουρίστα πληρώνεται με κάρτα, τι θα ισχύει για την προμήθεια που χρεώνουν οι τράπεζες για τη συναλλαγή
Τι θα συμβαίνει στις περιπτώσεις non show κρατήσεων, όπου ο πελάτης αν και έχει επιβεβαιωμένη κράτηση δεν εμφανίζεται
Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που διαχειρίζονται εκατοντάδες κρατήσεις – λογαρισμούς ημερησίως, θα πρέπει να εκτυπώνουν αντίστοιχα εκατοντάδες παραστατικά, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις, τόσο οικονομικά, όσο και σε εργατοώρες για το προσωπικό.
Πως θα πληρώνεται ο φόρος διαμονής σε περιπτώσεις που το πλήρες κόστος της διαμονής, εξοφλείται από tour operator ή από ταξιδιωτικό γραφείο, στις περιπτώσεις π.χ. συνεδρίων, όπου τα έξοδα διαμονής καλύπτονται από την διοργάνωση.
Τα θέματα αυτά, έχουν τεθεί από τους ξενοδοχειακούς φορείς, χωρίς να υπάρξουν απαντήσεις και στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υπάρξει κατάθεση επίσημων υπομνημάτω προς την κυβέρνηση, προκειμένου να παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Χωρίς ΦΠΑ

Η μόνη διευκρίνηση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ήταν η μη επιβολή ΦΠΑ στον φόρο διαμονής, με ανακοίνωση που ανέφερε τα εξής: «Την 1.1.2018 τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016. Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από 01-01-2018″.

Φόρος διαμονής ξενοδοχείων κι ενοικιαζόμενων

Δημοφιλέστερα

To Top