ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες και στην Καλαμάτα για τηλεφωνική απάτη από το εξωτερικό με σκοπό υποκλοπή προσωπικών στοιχείων

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

“Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει τηλεφωνική απάτη από το εξωτερικό με σκοπό την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης και λοιπών προσωπικών στοιχείων.Συγκεκριμένα, καλούν παριστάνοντας υποτιθέμενο εκπρόσωπο εταιρίας πληροφορικής microsoft και, με πρόσχημα την εκκαθάριση της συσκευής σας από κακόβουλο λογισμικό (ιούς), σας ζητηθεί να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet σας”, καταλήγει η επείγουσα ενημέρωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας προς τα μέλη του, ώστε να είναι υποψιασμένοι σε περίπτωση που δεχτούν τέτοιου είδους τηλεφώνημα από το εξωτερικό.

Το ίδιο ισχύει για όλους τους πολίτες που οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί σε τέτοιου είδους τηλεφωνικές προσεγγίσεις, που με τον “μανδύα” μιας επώνυμης εταιρείας πληροφορικής προσπαθούν να αποσπάσουν καίρια στοιχεία από ηλεκτρονικές συσκευές ανυποψίαστων πολιτών ώστε για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αυτού του είδους οι απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης και  στην Καλαμάτα. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και πέρυσι τέτοια εποχή, με τις καταγγελίες να πέφτουν “βροχή” στην Αστυνομία.

Τα τηλέφωνα που καλούν ήταν:
00495361108265,
00495465560895,
00495269113075,
0495559887919,
00495906697536,
00495570078744

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκαν ακόμη 3 περιπτώσεις απάτης και αποπειρών απατών στη Μεσσηνία

Σε συνέχεια του από 21.5.2021 Δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας μας, που αφορούσε την εξιχνίαση πέντε (5) περιπτώσεων απατών, συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Καλλικράτειας και Φιλοθέης-Ψυχικού, εξιχνιάστηκαν ακόμη τρεις (3) περιπτώσεις απάτης και αποπειρών απατών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, που διεξήχθη από τους ανωτέρω αστυνομικούς, οι δράστες, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, αφαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και αντίστοιχα αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν χρήματα, από ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 24.4.2021 έως και την 6.5.2021, κατάφεραν να διαπράξουν μία (1) περίπτωση απάτης σε βάρος ανυποψίαστου πολίτη, αποσπώντας κωδικούς χρήστη και πρόσβασης σε εφαρμογή και στη συνεχεία πλαστογραφώντας εξουσιοδοτήσεις απόκτησαν την τηλεφωνική του σύνδεση ( sim swapping ). Με τον τρόπο αυτό είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό τραπεζικό του λογαριασμό, μεταφέροντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά σε δικούς τους λογαριασμούς. Παράλληλα, με την ίδια μεθοδολογία προσπάθησαν να διαπράξουν ακόμη (2) περιπτώσεις απατών, με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα, δίχως όμως να τα καταφέρουν.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

Διαβάστε και αυτό:

Προσοχή! Τηλεφωνικές απάτες με κλήσεις από το εξωτερικό και στην Καλαμάτα

 

Μ.Π.

Καταγγελίες και στην Καλαμάτα για τηλεφωνική απάτη από το εξωτερικό με σκοπό υποκλοπή προσωπικών στοιχείων
To Top