ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταγγελία για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας ζητά να συνεχίσουν την εργασία μετά το 8ωρο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΩΡΑΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Με αφορμή την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από 1 Ιουλίου, σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου εργασίας διαβάζουμε μεταξύ άλλων για “επανάσταση στην αγορά εργασίας”, για “μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο”, για ” εγγύηση και σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου”. Για να το απογειώσει η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, η οποία έκανε λόγο για “ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων”, ότι “θεμελιώνεται, ίσως, το σημαντικότερο όπλο απέναντι στην παραβατικότητα, το οποίο θα βοηθήσει την Επιθεώρηση Εργασίας στο έργο της αποφασιστικά”. Μέχρι και διαφημιστικές καμπάνιες επιστράτευσαν για να μας πείσουν για τα οφέλη της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Το αφήγημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες στην εργασιακή αρένα των σούπερ μάρκετ . Ήδη το συνδικάτο Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα έχει δεχθεί καταγγελίες από εργαζόμενους σε καταστήματα σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας, ότι τους ζητούν με τη λήξη του ωραρίου τους να χτυπήσουν κανονικά την ψηφιακή κάρτα και να συνεχίζουν να εργάζονται, 1 και 2 ώρες παραπάνω. Καταγγελία που έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες πανελλαδικά από την 1η μέρα κιόλας εφαρμογής του νέου μέτρου.
Πώς να μην έχουν αποθρασυνθεί όμως οι μεγαλοεργοδότες καταπατώντας απροκάλυπτα κάθε εργατικό δικαίωμα που έχει απομείνει, όταν αυτοί που ισχυρίζονται πως «έδωσαν τέλος στα βάσανα μας» με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν την 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την επιθεώρηση εργασίας. Αυτοί που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση της εργοδοσίας.

Όλα αυτά αποτελούν άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα από αυτούς, τωρινούς και προηγούμενους που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή τη μαυρίλα, σε αυτή την ασυδοσία.

Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα!

Συνάδελφοι, μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση μας στο συνδικάτο, η συμμετοχή μας στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για να έχουμε κατακτήσεις. Τώρα είναι η ώρα χωρίς καμία αναμονή να αντεπιτεθούμε και να διεκδικήσουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, μείωση του εργάσιμου χρόνου, ωράρια και προγράμματα σταθερά και όχι όπως βολεύει την εργοδοσία, πληρωμή των υπερωριών μας, κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Απαιτούμε:

Η επιθεώρηση εργασίας και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν άμεσα ελέγχους στα σούπερ μάρκετ για την τήρηση των ωραρίων, να ελέγξουν ακόμα αν σύμφωνα με την ψηφιακή κάρτα οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να βρίσκονται στο χώρο δουλειάς.

Καταγγελία για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας ζητά να συνεχίσουν την εργασία μετά το 8ωρο
To Top