ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάστρο Καλαμάτας: Ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης!

Με αφορμή τις πρόσφατες εργασίες στην είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, σας παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα για το Αμφιθέατρο, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1956. Από τότε, εδώ και 65 χρόνια έχουν γίνει εκατοντάδες εκδηλώσεις κι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Καλαμάτας!

Το αµφιθέατρο του κάστρου, γύρω στα 1960! Εγκαινιάστηκε το Σεπτέµβριο του 1956 µε τη συµµετοχή της Κατίνας Παξινού.
Εφ. Σηµαία, 13, 16, 18, 23, 26 Σεπτεµβρίου 1956

Γ’ Έκθεση Ανθέων, 1962
Είσοδος της έκθεσης στο κάστρο. Περί τα τέλη Μαΐου µε αρχές Ιουνίου και για µία ολόκληρη εβδοµάδα, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυµάσουν την έκθεση λουλουδιών στο φράγκικο κάστρο της πόλης.

Εγκαίνια εκθέσεων ανθέων στο κάστρο, δεκαετία 1960
Ο νοµάρχης Χρ. Κιτσίδης εγκαινιάζει έκθεση ανθέων στο αµφιθέατρο του κάστρου, χ.χρ.
Στα εγκαίνια της Β’ Έκθεσης Ανθέων του 1961, διακρίνονται (τρίτος έως και πέµπτος στην πρώτη σειρά από δεξιά προς αριστερά) ο δήµαρχος Χρ. Κουµάντος, ο νοµάρχης Χρ. Κιτσίδης, ο υφυπουργός Πρόνοιας Ι. Ψαρρέας (µε το καπέλο στο χέρι). Παρίσταντο επίσης ο Γενικός ∆ιευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών
∆εληνίκος, ο πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Κ. Βασιλάκης κ.ά. Τον αγιασµό τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μεσσηνίας Αγαθάγγελος.
Εφ. Σηµαία, 3 Μαΐου 1961
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστοµος Θέµελης χοροστατεί στη δοξολογία για τα εγκαίνια της Ζ Έκθεσης Ανθέων του 1966. Στην πρώτη σειρά των επισήµων,δεύτερος από αριστερά, διακρίνεται ο δήµαρχος Κων. Κουτουµάνος.

Φωτό πάνω: Το Κάστρο το 1900

 

Θέα από την κορυφή του Κάστρου Το κάστρο της Καλαμάτας —τυπικό δείγμα των κάστρων των Φράγκων, στρατηγικός τόπος διεκδίκησης από Βυζαντινούς, Φράγκους, Ενετούς και Οθωμανούς— στέκεται περήφανα μέχρι τις μέρες μας στην κορυφή του λόφου, πάνω από το ναό της Υπαπαντής. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα υπέστη διάφορες παρεμβάσεις, όπως μαρτυρούν τα Πρακτικά του δήμου. Στη δεκαετία του 1920, η εκμετάλλευση του φρουρίου περιήλθε στο Δήμο Καλαμάτας, γι’ αυτό παρατηρούμε ότι το 1924 κατασκευάστηκε δημοτικό περίπτερο, το οποίο εκμίσθωνε ο δήμος σε ιδιώτες ως κέντρο αναψυχής. Το νέο περίπτερο (της φωτογραφίας), μαζί με το θέατρο, κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1950. Το 1930 αποφασίστηκε η ανέγερση του ναού του Ευαγγελισμού (Πρακτικά Δήμου Καλαμάτας, 15-1-1930)

 

Πηγή: Η Καλαμάτα μέσα από το φακό του Χρήστου Αλειφέρη 1937-1974

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ 1830 – 1940

Γενικά Αρχεία του Κράτους

Φωτό εξωφύλλου: Γιάννης Λύρας

 

Κάστρο Καλαμάτας: Ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης!
To Top