Τουρισμός

Το καλοκαίρι στη Μεσσηνιακή Μάνη είναι διαφορετικό!

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΑΝΗ

Από τον Καζαντζάκη και την Καλόγρια στον Sir Patrick Leigh Fermor και την Καρδαμύλη

Μπορείς να περάσεις όλα τα καλοκαίρια της ζωής σου στη Μεσσηνιακή Μάνη. Να θυμάσαι τα παιχνίδια στις αμμουδιές της Καλόγριας και της Στούπας που χόρτασες παιδί, και τις σπηλιές του Φονέα από τα ανήσυχα χρόνια της νιότης… Με τα δικά σου –πια- παιδιά να ξαναγυρνάς στα χρόνια της αθωότητας και μεγαλώνοντας να αποτραβιέσαι στους πιο τραχείς όρμους της Καρδαμύλης, με τα μεγάλα άσπρα βότσαλα, τις σπηλιές και τα κυπαρίσσια που κατεβαίνουν ως τη θάλασσα…

Στη γη των μεγάλων περιηγητών

«Εγώ χρειάζομαι καυτές πέτρες κι αγκάθια, λιόδεντρα και φραγκόσυκα» είχε πει ο Βρετανός συγγραφέας και περιηγητής Sir Patrick Leigh Fermor, που είχε διαλέξει με τη σύζυγό του να ζήσει σε αυτόν τον τόπο. Κι έτσι είναι πραγματικά το Καλαμίτσι.

Η περιοχή από το ύψωμα με τα κυπαρίσσια μέχρι κάτω την παραλία με το άσπρο βότσαλο –που πράγματι καίει- είναι σαν ένα καταφύγιο περισυλλογής για τα χρόνια της ωριμότητας. Για να φτάσετε στην παραλία, πρέπει να κατέβετε το δρόμο που βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρμου. Ο χωματόδρομος θα σας οδηγήσει αφενός στην παραλία, αφετέρου στο μονοπάτι που οδηγεί στην κύρια είσοδο του πέτρινου σπιτιού των Leigh Fermor, που περιβάλλεται από λιόδεντρα.

Σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί τη συντήρηση και την επισκευή του σπιτιού, καθώς αυτό κληροδοτήθηκε από το ζευγάρι στο Μουσείο Μπενάκη, με την προοπτική να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών. Μπορείτε να το επισκεφτείτε στις οργανωμένες ξεναγήσεις που προγραμματίζει το Μουσείο Μπενάκη. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα benaki.gr.

Ακριβώς κάτω από το κτήμα, μια στενή πέτρινη σκάλα οδηγεί σε μια μικρή βοτσαλωτή παραλία. Σε αυτήν την παραλία μπορείτε να φτάσετε από την κεντρική παραλία του Καλαμιτσίου, περπατώντας ανάμεσα στα βράχια από την ακροθαλασσιά. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το νησάκι Μερόπη – το οποίο συνήθιζε όπως λένε, να κολυμπάει περιμετρικά ο Βρετανός συγγραφέας- κι επάνω του βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του 1779.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

https://www.protothema.gr/city-stories/article/800065/messiniaki-mani/#.WzNu6jNleJw.facebook

Το καλοκαίρι στη Μεσσηνιακή Μάνη είναι διαφορετικό!
To Top