MESSINIA PLUS

Kυκλώνας “Ιανός”: Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι-Θα “χτυπήσει” και τη Μεσσηνία

Για Μεσογειακό κυκλώνα έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Η πορεία του Ιανού προς τη χώρα μας (ώρα 21.00) σύμφωνα με το windy.com

Την Παρασκευή στις 11 το πρωί, χτυπάει τις ακτές της δυτικής Μεσσηνίας και Ηλείας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΕΟ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

“Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (βλ. δορυφορική εικόνα) αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 17/09.

Κύρια χαρακτηριστικά του ΙΑΝΟΥ θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι  καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου “Meteosat-11” της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT) την Τετάρτη 16/09/2020 στις 08:55. τοπική ώρα, επεξεργασμένη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Με κόκκινες αποχρώσεις οι κορυφές των νεφών με θερμοκρασίες κάτω από -50 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι:

  • Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.

  • Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ΙΑΝΟΣ θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί”.

Η ομάδα πρόγνωσης του ΕΑΑ/ meteo.gr θα μελετά με προσοχή τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και θα σας ενημερώνει για την επερχόμενη καιρική μεταβολή με νεότερες ανακοινώσεις.

Τι αναφέρει ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Κώστας Μενούνος, ειδικά για την περιοχή της Μεσσηνίας, όπου με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία.

“Τα δυο μεγάλα μοντέλα συγκλίνουν για σημείο εισόδου του Ιανού τη Μεσσηνία. Το σύστημα αρχίζει να παίρνει τα χαρακτηριστικά του Ζορμπά. Πολλά έχουν να αλλάξουν ακόμα, όπως και η τελική πορεία του πιθανού Μεσογειακού Κυκλώνα, αλλά μια προετοιμασία δεν βλάπτει. Καθαρίστε υδρορροές, φρεάτια, μαζέψτε πράγματα από μπαλκόνια και σίγουρα αν δεν αλλάξει η πορεία μέχρι αύριο το πρωί, τις ξαπλώστρες από την παραλία.
Η επικινδυνότητα θα αυξηθεί (ανάλογα με την ταχύτητα προσέλευσης) προς την Πέμπτη το βράδυ.
Θα είμαστε κοντά σας με συνεχείς ενημερώσεις για την πορεία του.
Μην μου κάνετε χιλιάδες ερωτήσεις από τώρα. Περιμένετε τις ανακοινώσεις μας, μέχρι να ξεκαθαρίσει η πορεία του”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο Κώστας Μενούνος.

 

ΕΜΥ: ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Λιμεναρχείο Καλαμάτας: Επείγουσα ειδοποίηση για τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών στο Μεσσηνιακό κόλπο

Δήμος Καλαμάτας: Αυτά είναι τα τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

πληροφορίες και από:http://meteo.gr/

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ 3

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟΥ OPEN

Kυκλώνας “Ιανός”: Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι-Θα “χτυπήσει” και τη Μεσσηνία
To Top