ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aπό αύριο τα παγουρίνο στους μαθητές των Δημοτικών του Δήμου Καλαμάτας-Μάσκες για τους μισούς μαθητές στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Ξεκίνησε σήμερα η παραλαβή από τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Καλαμάτας των παγουριών που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας, μια δωρεά του ιδρύματος Αθ.Λασκαρίδη, τα οποία είχαν φτάσει ήδη από τη Δευτέρα στο Δημαρχείο Καλαμάτας.

Συνολικά θα δοθούν 4.873 παγούρια στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου.  Tα ανοξείδωτα παγούρια είναι χωρητικότητας περίπου 300 ml, σε λαμπερά μεταλλικά χρώματα. Από το το πρωί έφταναν στο Δημαρχείο Καλαμάτας εκπρόσωποι από τα Δημοτικά για να παραλάβουν τον αριθμό των παγουριών που τους αναλογεί, βάσει των μαθητών τους. Για το θέμα μας μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, Παύλος Κλάδης.

Ο Παύλος Κλάδης αναφέρθηκε και στις δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν με τις XXL μάσκες που παρέλαβαν και αρκετοί μαθητές σχολείων της Καλαμάτας, ένα πρόβλημα πανελλαδικό, για τις οποίες το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα στείλει μάσκες μιας χρήσης έως ότου οι μαθητές παραλάβουν τη νέα παρτίδα με τις υφασμάτινες μάσκες στις σωστές διαστάσεις. Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα με τις σχολικές καθαρίστριες, δηλώνοντας ότι όπου δεν επαρκούν, καθώς η πλειονότητα είναι μερικής απασχόλησης, για να καλυφθούν όλα τα σχολεία ο Δήμος έχει αναθέσει και σε ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού,  ώστε να εξασφαλίζεται η καθαριότητα των χώρων των σχολείων. Όπως δήλωσε, με καλή διάθεση όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν, και όπου διαπιστώνονται κενά ή ελλείψεις θα παρεμβαίνει ο Δήμος ώστε να επιλύονται τα προβλήματα.

ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΠΟΥΓΑ

Χωρίς μάσκες είναι οι μισοί μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Όπως συνέβη και σε αρκετά Ιδιωτικά Σχολεία στη χώρα, κάποιοι άφησαν εκτός της λίστας διανομής τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, παρά τις επισημάνσεις και τις δηλώσεις, τόσο της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, όσο και του Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου ότι “θα δοθούν μάσκες σε όλους τους μαθητές, τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών σχολείων”.

Το MessiniaLive ήρθε σε επαφή με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Θεοφανεία Σιούτη και Νικο Πεφάνη, αντίστοιχα, προκειμένου να διερευνήσει τι ακριβώς συνέβη και δεν έφτασαν οι μάσκες στο ιδιωτικό σχολείο. Να σημειωθεί ότι τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά ήταν και το μοναδικό σχολείο από όλη τη Μεσσηνία που δεν έλαβε μάσκες.

Και οι δύο μας διαβεβαίωσαν, προσκομίζοντάς μας και τη σχετική αλληλογραφία, πως είχαν στείλει τη λίστα με τα σχολεία και τον αριθμό μαθητών στον Δήμο Καλαμάτας, που είχε αναλάβει και το έργο διανομής των μασκών της ΚΕΔΕ σε όλα τα σχολεία του Νομού. Μάλιστα, ο Νίκος Πεφάνης μάς δήλωσε ότι κατόπιν αιτήματος του Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά είχε ζητήσει ήδη από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου από το Δήμο Καλαμάτας να συμπεριληφθεί το ιδιωτικό σχολείο τόσο στην προμήθεια μασκών όσο και στην προμήθεια αντισηπτικών. Εκ του αποτελέσματος, και με δεδομένο ότι οι μάσκες για όλους τους μαθητές έφτασαν στο παρά ένα, το Σάββατο το βράδυ στο Δημαρχείο Καλαμάτας, καταλαβαίνει κανείς ότι κάποιοι “χάθηκαν στη μετάφραση”, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μείνουν χωρίς μάσκες. 

Η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Μαρία Νταμάτη, μάς δήλωσε ότι λόγω του μπερδέματος που έγινε από το Υπουργείο, ο αριθμός των μασκών που τελικά έφτασε στη Μεσσηνία ήταν μικρότερος, με αποτέλεσμα να μη φτάσουν οι μάσκες για τους  μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

Το πρόβλημα λύθηκε ως προς ένα μέρος του, μετά από άμεση κινητοποίηση που υπήρξε και ενδιαφέρον και από τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Καφαντάρη,  με μάσκες που δόθηκαν τελικά για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες να δοθούν και μάσκες για τους μαθητές του Δημοτικού του ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου, με έξοδα του Δήμου Καλαμάτας. 

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Ωστόσο,  διαφορετική εξήγηση έδωσε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, Παύλος Κλάδης, ο οποίος μας δήλωσε ότι “τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά δήλωσαν ότι δεν ήθελαν μάσκες(!), και πως θα προμηθεύονταν δικές τους”.

Δήλωση που διαψεύδει κατηγορηματικά ο διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Φώτης Μπουγάς, λέγοντας ότι ουδέποτε δήλωσαν κάτι τέτοιο ως σχολείο και πως ακόμα περιμένουν τις μάσκες της ΚΕΔΕ οι μαθητές του…

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ: ΑΤΥΧΕΙΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΑΔΗ-ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ

“Λόγω των ατυχών δηλώσεων του κύριου Π. Κλάδη είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε σχετικά με κάτι, το οποίο θεωρούσαμε αυτονόητο. Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά επιθυμούν οι μαθητές και μαθήτριές τους να απολαμβάνουν όλα, όσα δικαιούνται από την ελληνική κυβέρνηση, την ΚΕΔΕ, τον Δήμο Καλαμάτας. Σε καμία περίπτωση δεν ζητήσαμε από τον κύριο
Κλάδη να εξαιρεθούν τα δικά μας παιδιά από οποιοδήποτε προνόμιο επωφελούνται και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές και μαθήτριες της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να παραλάβουμε τις μάσκες που δικαιούνται τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε 6,2 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του για μάσκες για όλους τους μαθητές σε όλη τη χώρα, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, χωρίς αποκλεισμούς, καθώς πρόκειται για σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας. Το γεγονός ότι εκ παραδρομής έμειναν εκτός τόσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, δεν αφήνει καθόλου καλές εντυπώσεις για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά και την διαφύλαξη της υγείας τους. Ευελπιστούμε να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος και αύριο, που θα γίνει η διανομή των παγουριών στους μαθητές των σχολείων του Δήμου Καλαμάτας.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΛΥΨΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Το γεγονός επίσης ότι και μαθητές  των σχολείων της Καλαμάτας παρέλαβαν τις  μάσκες-πετσέτες, πέρα από τον τραγέλαφο που προκαλεί, θα έπρεπε ήδη να έχει αντιμετωπιστεί είτε από το Υπουργείο, είτε από τον Δήμο με μάσκες μιας χρήσης.

Πράγμα που ακόμα δεν έχει γίνει, αφήνοντας έκθετα τα παιδιά, και εκτεθειμένους όσους ανέθεσαν στο παρα πέντε τη διαδικασία οδηγώντας τη τελικά σε φιάσκο.

Και για ακόμα μια φορά οι γονείς κλήθηκαν να καλύψουν τις παραλείψεις και τις αστοχίες του κράτους, πληρώνοντας από την τσέπη τους τις υφασμάτινες μάσκες- που είναι φυσικά περισσότερες απο μία- για τα παιδιά τους.

Ρεπορτάζ:Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

 

 

To Top