ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται ο κυκλώνας “Ζήνωνας”: Κρίσιμο 48ωρο με έντονα καιρικά φαινόμενα

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ – ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΕΝΤΟΝΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο της, έχει προειδοποιήσει ότι η κακοκαιρία θα επικρατήσει και τις επόμενες μέρες. Η «Ευρυδίκη» θα συνεχίσει το πέρασμά της και φαίνεται πως είναι μέρος του κυκλώνα «Ζήνωνα».

Το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα θα επηρεαστούν από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ζήνωνα» με τροπικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, είναι αρκετά νωρίς για να προβλεφθεί η ακριβής πορεία του.

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.


Ο Mεσογειακός κυκλώνας “Ζήνωνας” όπως καταγράφηκε από τη NASA, νοτιοανατολικά της Σικελίας

Το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για επικίνδυνα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα στη χώρα μας.

Θεωρείται ως ένα από τα πιο καλά οργανωμένα που έχουν περάσει από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και οι ποσότητες νερού που έχουν ήδη πέσει και θα πέσουν μέχρι και το Σάββατο, αναμένεται για πολλές πόλεις να καταγραφούν στα ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Ο άστατος καιρός θα συνεχίσει να απασχολεί έντονα τις προαναφερθείσες περιοχές το απόγευμα και τη νύχτα με λίγα διαστήματα ύφεσης.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που μπορούν να περιγραφούν συντοπτικά για τις επόμενες 48 ώρες είναι τα εξής:

https://en.sat24.com/en/gr/visual

Βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, δυτική και κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Επτάνησα και Κυκλάδες
Σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, των Επτανήσων, της κεντρικής / βόρειας Θεσσαλίας , της κεντρικής Μακεδονίας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά άνω των 1800-2000μ. της κεντρικής και βόρειας- βορειοδυτικής Ελλάδας
Ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι – νοτιοανατολικοί άνεμοι στο κεντρικό Ιόνιο με ένταση τοπικά στα 8 Μποφώρ

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος – 17/11/2017
Συνεχίζεται το έντονο κύμα κακοκαιρίας και αναμένεται να επηρεαστούν οι περιοχές σε: Στερεά Ελλάδα,Θεσσαλία,Μακεδονία,Ήπειρο,Επτάνησα, Κυκλάδεςενώ σποραδικά φαινόμενα θα υπάρξουν σε Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίουκυρίως τη νύχτα.

Αναλυτικά από τις πρωινές ώρες αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες σε δυτική και νότια Πελοπόννησο και έπειτα στα υπόλοιπα του γεωγραφικού διαμερίσματος, στη Στερεά Ελλάδα με τοπικές καταιγίδες, στη Θεσσαλία με τοπικά ισχυρές καταιγίδες όπως και στη κεντρική Μακεδονία με έντονες βροχές και λίγες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα επηρεάζουν τις προαναφερθείσες περιοχές διαδοχικά με ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα αλλά και με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν τοπικά έντονο χαρακτήρα. Το απόγευμα και μέσα στη νύχτα σποραδικές καταιγίδες θα μετατοπιστούν εντός του Αιγαίου και θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στη Κρήτη ο καιρός θα είναι άστατος τις πρωινές ώρες με τοπικές μπόρες κυρίως στα δυτικά τμήματα του νησιού. Μικρή βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο από ανατολικές – νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση έως τα 6 Μποφώρ. Μικρή πιθανότητα για θυελλώδεις ανέμους στη περιοχή της Ζακύνθου και της Κεφαλλονίας όπου δεν αποκλείεται να αγγίξουν τα 8 με 9 Μποφώρ για λίγες ώρες.
Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις έως 6 Μποφώρ και στο βόρειο τμήμα από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα.

Επιμέλεια Στέλιος Φουρτουλάκης
http://www.meteoclub.gr/prognosi/ellada-analysi/8670-ellada-kakokairia-16me17-11-2017

Χάρτες ΕΜΥ

Έρχεται ο κυκλώνας “Ζήνωνας”: Κρίσιμο 48ωρο με έντονα καιρικά φαινόμενα
To Top