ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και Καλαματιανός στα μέλη της σπείρας που άρπαζε πολυτελή αυτοκίνητα στην Αττική

Στη δημοσιότητα έδωσε η Αστυνομία, μετά από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των εννέα ατόμων, μελών εγκληματικής ομάδας, που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Τα μέλη της σπείρας διέπρατταν μεθοδικά και οργανωμένα κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική τους δράση, στη διευκόλυνση διερεύνησης της επίδοσης – συμμετοχής τους και σε άλλες ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινες πράξεις σε βάρος και άλλων θυμάτων και της ευχερέστερης ικανοποίησης της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό ομοειδών αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476541, 210-6476606 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Ο Καλαματιανός είναι ο ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Θεόδωρος του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεννηθείς στις 8-11-1990 στην Καλαμάτα

Δηλώσεις έγιναν από τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχο Γεώργιου Καστάνη και τον Εκπροσώπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., και Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρο Χρονόπουλο, σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων.

Πως έκλεβαν τα πολυτελή οχήματα με…λάπτοπ

Γνωστός εφοπλιστής, ο αδερφός μεγάλου επιχειρηματία που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας με έδρα την Αθήνα και πολλοί άλλοι πολίτες με σημαντική οικονομική επιφάνεια, τα θύματα της 9μελούς σπείρας.

Από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και πριν από δέκα ημέρες τα εννιά μέλη του κυκλώματος κατόπτευαν βίλες, γραφεία εταιριών και στέκια πλουσίων σε Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Γλυφάδα, Βούλα και Κηφισιά, επέλεγαν τα οχήματα που ήθελαν να «ανοίξουν» και όταν έβρισκαν την κατάλληλη στιγμή «χτυπούσαν» καταφέρνοντας μέσα σε ένα με δύο λεπτά το σκοπό τους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, είχαν προμηθευτεί ειδικό λογισμικό από το εξωτερικό, αξίας 2.600 ευρώ, το οποίο είχαν εγκαταστήσει σε λάπτοπ.
Με τον φορητό υπολογιστή προσέγγιζαν τα αυτοκίνητα, άνοιγαν τα καπό, συνέδεαν το λάπτοπ με το διαγνωστικό του οχήματος και αποκτούσαν τον πλήρη έλεγχο.
Έτσι, έβαζαν μπρος και εξαφανίζονταν.
Για να βεβαιωθούν ότι το κλεμμένο αυτοκίνητο δεν έχει σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) που θα μπορούσε να τους προδώσει, συνήθιζαν να εγκαταλείπουν το όχημα -σκεπασμένο με κουκούλα- σε κάποιο απόμερο σημείο που δεν θα έδινε στόχο και να περιμένουν τρεις με τέσσερις ημέρες για να δουν αν θα έρθει ο ιδιοκτήτης με την Αστυνομία ή όχι.
Αν δεν ερχόταν κανείς, έπαιρναν το όχημα και είτε το έκρυβαν είτε διαπραγματεύονταν με τον ιδιοκτήτη του την επιστροφή του απαιτώντας λύτρα.

Στην πρώτη περίπτωση στόχος τους ήταν να τα αποσυναρμολογήσουν ώστε να τα διαθέσουν ως ανταλλακτικά ή να τα πουλήσουν, αφού προηγουμένως πλαστογραφήσουν τους αριθμούς πλαισίου.

“Πάμε να πιούμε έναν καφέ;”

Στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν το δικό τους «γλωσσάρι», όπως τη λέξη «κοπέλα» για το αυτοκίνητο, τη φράση «πάμε να πιούμε έναν καφέ» που σήμαινε «πάμε να κλέψουμε ένα αυτοκίνητο» και τη φράση «όπισθεν» με την οποία εννοούσαν την επιστροφή του κλεμμένου οχήματος στον ιδιοκτήτη μετά την καταβολή λύτρων.
Τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν ήταν «πακιστανικά», δηλωμένα δηλαδή σε πρόσωπα-«φαντάσματα», ενώ οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες ήταν, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, εξαιρετικά περιορισμένες (ενδεικτικό του πόσο πολύ προσεκτικοί ήταν).

Σε μια περίπτωση, επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια έβαλε… λυτούς και δεμένους για να βρει ποιοι είναι αυτοί που του έκλεψαν το πολυτελές αυτοκίνητο.
Τελικά κατάφερε να βρει ένα «σύνδεσμο» που είχε επαφές με τη συμμορία και μετά από «διαπραγματεύσεις» να του επιστραφεί το όχημα.

Σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια και τη Δυτική Αττική συνελήφθησαν τα εννιά μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους οχτώ Ελληνες ηλικίας από 28 έως 30 χρόνων και ένας 36χρονος Αλβανός.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σύνολό τους αιφνιδιάστηκαν στη θέα των αστυνομικών και κανείς από αυτούς δεν αντέδρασε κατά τη σύλληψή του. Στην πλειονότητά τους είχαν απασχολήσει ξανά στο παρελθόν για κλοπές και άλλα αδικήματα.
Σε έρευνα που έγινε την ίδια ημέρα σε γκαράζ στην οδό Πατησίων εντοπίστηκαν 12 αυτοκίνητα, δέκα μοτοσικλέτες, ένα τζετ σκι, μικρή ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και λάπτοπ με το ειδικό λογισμικό παράκαμψης των συστημάτων ασφαλείας που λειτουργούσε για συγκεκριμένες μάρκες αυτοκινήτων.

Οι περισσότεροι από τους εννιά συλληφθέντες δεν εργάζονταν πουθενά.
Ωστόσο, οι αστυνομικοί παρατήρησαν ότι είχαν χλιδάτο τρόπο ζωής, κυκλοφορούσαν με ακριβά αυτοκίνητα, έκαναν παρατεταμένες διακοπές, ενώ πέντε από αυτούς είχαν δικό τους τζετ σκι για τις εξορμήσεις τους στις παραλίες.
Το οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπολογίζεται από την Αστυνομία ότι υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Με την εις βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, όπου παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης. Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον πολίτες που είχαν δηλώσει την κλοπή του οχήματός τους από Βάρκιζα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Βούλα και Κηφισιά μπορεί να είχαν πέσει θύματα της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τα υπόλοιπα μέλη εδώ
http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=73042&Itemid=1915&lang=

To Top