ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε. πληρώνουμε στην Ελλάδα

Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, ειδικά σε ότι αφορά βενζίνη και diesel κίνησης είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή είναι από τις χαμηλότερες καθώς ακόμη δεν έχει ενσωματωθεί η αλλαγή από τις κρατικές επιδοτήσεις και την απόσυρση των εκπτώσεων.

Την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την δημοσιότητα η Κομισιόν και αναφέρονται στην τελική τιμή μαζί με τους φόρους, ενώ αντίστοιχα πληρώνουμε την 6η υψηλότερη τιμή για το diesel κίνησης.

Αντίθετα σχετικά χαμηλά είμαστε σε ότι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην 16η θέση, αν και τα στοιχεία που ενσωματώνονται στο τρέχον εβδομαδιαίο δελτίο καυσίμων της Κομισιόν είναι έως την περασμένη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου, συνεπώς δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στις μετρήσεις οι συνέπειες από την αλλαγή της κρατικής επιδότησης από 0,25 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο σε 0,15 ευρώ ανά λίτρο, όπως και η απόσυρση των εκπτώσεων από τα διυλιστήρια.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό report της Κομισιόν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν από την αρχή του χρόνου οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ή του ΦΠΑ ή άλλων έμμεσων φόρων σε ορισμένα κράτη μέλη.

Το Λουξεμβούργο, η Πολωνία και η Σουηδία αύξησαν τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.Η Ιταλία και η Πορτογαλία αύξησαν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η Αυστρία και η Λετονία αύξησαν άλλους έμμεσους φόρους.

πηγή: http://www.imerisia.gr/oikonomia/62072_kaysima-tin-triti-akriboteri-benzini-stin-ee-plironoyme-stin-ellada

Καύσιμα: Την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε. πληρώνουμε στην Ελλάδα
To Top