Εικαστικά

“Ηρωες από Μέταλλο”: Λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης και ξενάγηση από τον καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΦΛΩΡΟ

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΩΝ “ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ” ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα εγκαίνια της επετειακής εικαστικής έκθεσης του Νίκου Φλώρου “Ήρωες από Μέταλλο”, η οποία θα φιλοξενείται στην Καλαμάτα, στον χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

«Είναι ένας ωραίος διάλογος μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος», λέει ο καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος για την έκθεση Ήρωες από Μέταλλο που παρουσιάζεται στον χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας. «Πρόκειται για ένα μουσείο πρότυπο. Μετά από χρόνια κάνω έκθεση στην Ελλάδα, ύστερα από πρόταση της Βικτωρίας Καρέλια. Το πάθος της και το πάθος μου ήρθαν μαζί και τα όποια εμπόδια παρουσιάστηκαν λόγω της πανδημίας ξεπεράστηκαν».

Η ψηφιδωτή προσωπογραφία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη –σε διάσταση 199 εκ. ύψος x 125 εκ. πλάτος– είναι φτιαγμένη από χιλιάδες μίνι κομμάτια μετάλλου που προέρχονται από κουτάκια αναψυκτικών – τη χαρακτηριστική τεχνική του δημιουργού της. Tο ίδιο και η ενδυμασία της Μπουμπουλίνας, η οποία στέκεται στα 260 εκ. ύψος και μοιάζει να βρίσκεται σε κίνηση.Ο καλλιτέχνης συλλέγει τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών και μετατρέπει τη μεταλλική πρώτη ύλη σε ίνες με σκοπό να «υφάνει» ένα μεταλλικό ύφασμα. Διαδικασία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως upcycling, μια αναβαθμιστική ανακύκλωση, η καλλιτεχνική αυτή ιδέα κατοχυρώθηκε από τον δημιουργό στη Νέα Υόρκη, την εποχή που εκείνος ζούσε και εργαζόταν εκεί, ο καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος.

Τα πορτρέτα και οι ενδυμασίες-γλυπτά δημιουργήθηκαν στην Τρίπολη, γενέτειρα πόλη του δημιουργού, ο οποίος μεγάλωσε στην Αθήνα. Στο στούντιό του στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, ο καλλιτέχνης πέρασε τις περιόδους των μεγάλων περιορισμών, ζώντας μια μοναχική, αλλά δημιουργική ζωή. Υπό συνθήκες πρώην κανονικότητας, όλη αυτή η περιόδος θα είχε βρει τον καλλιτέχνη να ταξιδεύει με τα έργα του εκτός ελληνικών συνόρων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η κυρία Βικτωρία Καρέλια, οι βουλευτές Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι Αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος και Βασίλης Καπέλιος, ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η περιφ. σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου, ο Πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ Παντελής Δρούγας, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς μέλη του Λυκείου των Ελληνίδωνς Καλαμάτας και προσκλεκλημένοι που εισήλθαν στον χώρο τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=messinialive&set=a.1269735763470479

To Top