ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκούνης για Διοικητήριο: “Στις νέες τεχνολογίες και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας είμαστε χρόνια πίσω!”

Τα κακώς κείμενα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έθιξε ο περιφερειακός σύμβουλος, Απόστολος Γκούνης, στην ομιλία του κατά την κοπή της πίτας των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Ο Απόστολος Γκούνης, παρουσία και του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, έκανε ένα μικρό απολογισμό της χρονιάς που έφυγε όσον αφορά στα διοικητικά ζητήματα του Διοικητηρίου και επεσήμανε τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει: Τη γραφειοκρατία, "τον παραγοντισμό ορισμένων υπαλλήλων" και την εκπαίδευση του προσωπικού, που απουσιάζει, και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να μάθουν τα νέα προγράμματα.

"ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ"

Στον απολογισμό της χρονιάς ο Απόστολος Γκούνης αναφέρθηκε στο μέγα και χρόνιο πρόβλημα του κρατικού μηχανισμού, "το τέρας της γραφειοκρατίας που δεν καταφέραμε το 2017 να πλήξουμε. Μπορεί να είμαστε η Περιφέρεια- πρότυπο, αλλά όσον αφορά στις νέες τεχνολογίες και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας είμαστε χρόνια πίσω. Θα έπρεπε να είμαστε και σε αυτό Περιφέρεια-πιλότος, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η εργασία θα γινόταν πιο αποδοτική και θα λύνονταν πολλά προβλήματα. Να μπουν έστω πιλοτικά όλες οι υπηρεσίες στην ηλεκτρονική επικοινωνία".

"Είναι αδιανόητο η Περιφέρεια να μην έχει άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, όλος ο εξοπλισμός είναι 20ετίας!"

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

Ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος του ΚΕΚ ανέφερε το παράδειγμα του ΚΕΚ Μεσσηνίας, όπου 2 άτομα, όπως είπε χαρακτηριστικά, "καταφέραμε να εξυπηρετούμε 3.000 κόσμο το χρόνο, γιατί εφαρμόσαμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθιερώσαμε ηλεκτρονικές αιτήσεις, την ηλεκτρονική επικοινωνία με τους πολίτες και στη μεταξύ μας επικοινωνία με το προσωπικό χρησιμοποιούμε πρόγραμμα διαχείρισης πελατολογίου, όπως λειτουργεί και η αγορά". Πρέπει όλες οι υπηρεσίες του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας να μπουν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, επεσήμανε ο Απόστολος Γκούνης.

"ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ"

"Όποιος μπαίνει στο κτήριο του Διοικητηρίου είναι μόνο υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας", δήλωσε ο Απόστολος Γκούνης στηλιτεύοντας την τακτική ορισμένων υπαλλήλων "που επειδή έχουν κάποιες πλάτες ή για παράδειγμα είναι πρόεδροι στο χωριό τους, να έρχονται στο διοικητήριο βάζοντας αυτόν τον παράγοντα μπροστά. Αυτό είναι λάθος", επεσήμανε, εξηγώντας πως πρέπει να εκλείψει ο παραγοντισμός.

Τέλος, αναφέρθηκε στο κομμάτι της διαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού, γιατί όπως είπε η τεχνολογία εξελίσσεται, "και πρέπει και εσάς να έρθει κάποιος να σας εκπαιδεύσει". Όπως διευκρίνισε, "δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος 300 ευρώ για να μάθει το πρόγραμμα- για παράδειγμα- της ηλεκτρονικής δημοπρασίας".

Πικρές αλήθειες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και τους απλούς τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να βελτιωθεί, τόσο η εργασία των υπαλλήλων όσο και η εξυπηρέτηση των πολιτών, ειδικά μάλιστα όταν αυτά λέγονται από ανθρώπους που ζουν καθημερινά την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης και βρίσκουν μπροστά τους τις αδυναμίες του συστήματος. Καίρια ζητήματα που απαιτούν διόρθωση και άμεση λύση.

Να επισημάνουμε επίσης ότι είναι από τις λίγες φορές που στέλεχος της περιφερειακής ενότητας προβαίνει σε απολογισμό και αυτοκριτική, θίγει τα κακώς κείμενα χωρίς περιστροφές και μισόλογα και προτείνει τρόπους αντιμετώπισή τους. Συνήθως σε ανάλογες εκδηλώσεις όλα έγιναν καλώς και οι όποιες αδυναμίες κρύβονται κάτω από το χαλί, γιατί δεν θέλουμε "να χαλάσει η σούπα". Θέματα που αποφεύγουμε να τα αγγίξουμε και με τα χρόνια γιγαντώνονται, με αποτέλεσμα τελικά την ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι δηλώσεις του Απόστολου Γκούνη έκαναν αίσθηση και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως,τα ζητήματα που έθιξε πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, το πρόβλημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα λυθεί με την ηλεκτρονική υπογραφή που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται τώρα στην Περιφέρεια. Χρειάζεται όμως πολλά να γίνουν ακόμα, και πέρα από τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών να αλλάξει και η νοοτροπία.

Μ.Π.

Δημοφιλέστερα

To Top