Υγεία

Γιατροί του ΕΣΥ Μεσσηνίας: Ζητούν την άρση αναστολής των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους-Στάση εργασίας την Τετάρτη

Κραυγή απόγνωσης από τους γιατρούς του ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας

Την επιστροφή στην εργασία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ζητούν οι συνάδελφοί τους γιατροί στο ΕΣΥ Μεσσηνίας. Σε επιστολή που έστειλαν στο Υπουργείο Υγείας επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από αυτές τις απουσίες και οδήγησαν στην εξάντληση το εναπομείναν προσωπικό που παρουσίασε υψηλά ποσοστά νόσησης με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον. Οι γιατροί έχουν εξαγγείλει τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρ

Το αίτημα του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας:

ΠΡΟΣ 1)Υπουργείο Υγείας
2)6η Υ.Π.Ε
3)Διοίκηση Γ.Ν.Μ
4)Επιστημονικό Συμβούλιο Γ.Ν.Μ.
5)Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Μ.
6)Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας
7)Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
8)ΜΜΕ Ν.Μεσσηνίας

"Με αφορμή την πρόσφατη (1η Ιουνίου) άρση και του τελευταίου μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά την παραμονή ενός ακραίου μέτρου, της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, που, ενδεχομένως, έχουμε σχεδόν ξεχάσει αλλά εις πείσμα όλων των υπολοίπων που καταργούνται η ισχύς του έχει πεισματικά ψηφιστεί από την κυβέρνηση να παραταθεί μέχρι τις 31/12/2022, το σωματείο μας θα ήθελε, με αίσθημα ευθύνης, να αναφέρει τα επόμενα:
• Κατά τους τελευταίους μήνες και ειδικά μετά την επικράτηση της παραλλαγής Ομικρον και παρά τα υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμού (άνω του 90%) μεταξύ των υγειονομικών και ειδικά εκείνων που έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς και συνοδούς, όπως είναι οι ιατροί και οι νοσηλευτές, παρατηρήθηκαν σε όλους σχεδόν τους υγειονομικούς σχηματισμούς υψηλά ποσοστά νόσησης και μετάδοσης μεταξύ αυτού του προσωπικού που οδήγησε σε σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας των τμημάτων δεδομένης και της αναστολής των υπολοίπων.

"Όλα τα παραπάνω δε παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο που όλοι οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τα υψηλά ποσοστά μετάδοσης μεταξύ των υγειονομικών και των ασθενών, βρισκόταν εκτός υγειονομικών δομών λόγω αναστολής"

 

• Το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι που είχαν, αρχικά, επιλέξει να εμβολιαστούν ΔΕΝ απομακρύνθηκαν από την εργασία τους (σωστά) όταν το αρχικό τους πιστοποιητικό έληξε καθώς οι ίδιοι επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε αναμνηστική δόση και άρα θεωρούντο ανεμβολίαστοι, αλλά παρέμειναν με δύο τεστ εβδομαδιαίως, σε αντίθεση με όσους δεν εμβολιάστηκαν ποτέ. Αναρωτιέται κανείς ποια επιστημονική βάση υπάρχει πίσω από αυτό αφού και οι δύο ομάδες θεωρούνται ανεμβολίαστες.

• Το γεγονός ότι υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν συμπληρώσει πάνω από 9 μήνες σε αναστολή με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε επίπεδο διαβίωσης αλλά και προσωπικής αξιοπρέπειας μετά την οικονομική καταρράκωσή τους.

• Την αμείλικτη πραγματικότητα των ανεξάλειπτων αναγκών και των σοβαρών ελλείψεων του Ε.Σ.Υ σε προσωπικό, κάτι που η πανδημία τόνισε με τα πιο έντονα χρώματα, που οδήγησε σε εξάντληση στο προσωπικό που απέμεινε να εργάζεται πάνω από τα όρια των αντοχών του για πάνω από ένα χρόνο, ειδικά μετά την απομάκρυνση χιλιάδων συναδέλφων λόγω αναστολής.

• Τέλος το γεγονός ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με εξαιρετικά προηγμένα συστήματα υγείας ο εμβολιασμός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την απασχόληση το προσωπικού (π.χ. NHS στη Μεγ. Βρεττανία).
Ζητούμε να επικρατήσει από τους αρμοδίους (κυβέρνηση και υπουργείο) ψυχραιμία, αποστασιοποίηση από κάθε λογική και πρακτική επιβολής και ρεβανσισμού και να επανεξεταστεί άμεσα η επιστροφή των συναδέλφων μας που είναι σε αναστολή ώστε και οι ίδιοι να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό και το σύστημα να ανακουφιστεί ώστε να μπορέσει να προσφέρει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας του. Όπως, άλλωστε έχουμε ξανατονίσει: ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ".

Το σωματείο μας συμμετέχει στην Πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 22 Ιουνίου 8 με 12πμ που έχει εξαγγείλει η πανελλήνια ομοσπονδία των νοσοκομειακών ιατρών, θίγοντας τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του κλάδου μας.

Επίσης η ομοσπονδία έχει εξαγγείλει επίσχεση εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αν έως το μεσημέρι της Δευτέρας 20/06 δεν εκταμιευτεί το κονδύλι των εφημεριών του 2ου τριμήνου, ώστε να πληρωθούν στις 27/06.Ευτυχώς στο νοσοκομείο της Μεσσηνίας την Δευτέρα 20-06 εκταμιεύτηκε το κονδύλι των εφημεριών μας και ως συνέπεια αυτού δεν θα προχωρήσουμε σε επισχέσεις εργασίας.

Παραμένουν όμως τα υπόλοιπα προβλήματά μας:

1)"Τις πολλές πρόσθετες εφημερίες που εξαναγκαστήκαμε να κάνουμε εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό κατά την διάρκεια της πανδημίας , όχι μόνο δεν τις έχουμε πληρωθεί εδώ και έξι μήνες, αλλά επιχειρείται από το υπουργείο και η οριζόντια περικοπή της αποζημίωσής τους"

Αυτό σημαίνει απλά ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην πληρωθούμε δεδουλευμένες εφημερίες ,αλλά και ο κίνδυνος να μην καλύπτονται με εφημερίες στο εξής τμήματα υποστελεχωμένα όπου υπάρχει η ανάγκη τοποθέτησης πολλών πρόσθετων εφημεριών.

2)Η αποζημίωση που υποσχέθηκε το Υπουργείο Υγείας κατά την διάρκεια της πανδημίας της εξοντωτικής υπερεφημέρευσης των πρόσθετων εφημεριών στις ειδικότητες πρώτης γραμμής δεν έχει καταβληθεί στο νοσοκομείο μας μέχρι σήμερα.

3) Οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2012 και η αποζημίωση της εφημερίας στα εξευτελιστικά επίπεδα από 4,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 7,42 ευρώ την ώρα για τον συντονιστή διευθυντή (ποσά μεικτά με υψηλό ποσοστό κρατήσεων που αν και φορολογούνται στην "πηγή" μετά προστίθενται και στο φορολογητέο εισόδημα).
4)Ενώ έχουμε δικαιωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2018 σε σχέση με τις μνημονιακές μειώσεις των μισθών μας, μέχρι τώρα δεν έχουμε αποζημιωθεί παρά μόνο το ελάχιστο που αφορούσε 2 χρόνια και αυτό χωρίς την αποζημίωση για τις εφημερίες .

Απαιτούμε:

 Την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, πρόσθετων και τακτικών,καθώς και την προβλεπόμενη πρόσθετη αποζημίωση για τις υπεράριθμες εφημερίες των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής.
 Νομοθετική ρύθμιση και επαναφορά του πλαφόν στο 15% για να μην γίνει καμία περικοπή στις δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου.
 Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
 Αναπλήρωση των μισθολογικών μας απωλειών. Άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Επαναφορά 13 ου και 14 ου μισθού.
 Χορήγηση σε όλους τους συναδέλφους των αναδρομικών διαφορών σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Είναι το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς μας την περίοδο της πανδημίας".

Γιατροί του ΕΣΥ Μεσσηνίας: Ζητούν την άρση αναστολής των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους-Στάση εργασίας την Τετάρτη

Δημοφιλέστερα

To Top