ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατροί στρατιώτες θα επανδρώσουν αγροτικά ιατρεία

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΗΣ ΟΙ ΑΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Με ιατρούς – οπλίτες θητείας στελεχώνονται πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Εθνικής ‘Αμυνας και Υγείας Δημήτρη Βίτσα και Παύλου Πολάκη.

Συγκεκριμένα τοποθετούνται 19 οπλίτες θητείας – ιατροί για την κάλυψη αναγκών των:

Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΠΙ) Σχοινούσας, Φολεγάνδρου, Οινουσών, Χάλκης και Αλοννήσου,

Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) Αργυρίου (Μουζακίου Καρδίτσας), Αθαμανίου (‘Αρτας), Κατωμερίου (για εξυπηρέτηση Μεγανησίου Λευκάδας), Μενετών (Καρπάθου), Γαυρίου (‘Ανδρου), Αργιθέας (Μουζακίου Καρδίτσας), Μαθρακίου, Σταυρού (Ιθάκης), Αγιάς (Πάργας) και Λιχάδας (Ιστιαίας) και

Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Ίου, Πάτμου, Αρκιών και ‘Αντισσας (Λέσβου).

Σημειώνεται ότι στους συγκεκριμένους οπλίτες ιατρούς, παρέχεται η δυνατότητα για ταυτόχρονη αναγνώριση του χρόνου στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και ως χρόνου εκπλήρωσης της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, με δαπάνη του υπουργείου Υγείας.

Πράγμα που σημαίνει ότι υπηρετώντας τη στρατιωτική τους θητεία ταυτόχρονα κάνουν και το αγροτικό τους. Έτσι, τόσο για τους ίδιους ο χρόνος της στρατιωτικής τους θητείας είναι ωφέλιμος, όσο και για τους κατοίκους των άγονων και προβληματικών αυτών περιοχών-που συνήθως πρόκειται για απομακρυσμένα νησιά ή χωριά σε ορεινές περιοχές και δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν τοποθετηθεί 29 ιατροί οπλίτες θητείας, με ταυτόχρονη εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου και είχαν διατεθεί άλλοι 11 ιατροί οπλίτες θητείας άνευ ειδικότητας και νοσηλευτές, για την κάλυψη αναγκών σε άγονες και προβληματικές περιοχές ενώ 7 οπλίτες θητείας κτηνίατροι είχαν διατεθεί στη Λέσβο για ενίσχυση της περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο στρατηγικό σχέδιο θα εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς και σε άλλες άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας.

Ποιές περιοχές θεωρούνται άγονες και προβληματικές

Ως άγονες και προβληματικές περιοχές ορίζονται σύμφωνα με το ΦΕΚ 1078 της 8/6/2015 οι περιοχές εκείνες της χώρας λόγω γεωγραφικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών, και οικονομικών συνθηκών.
Ο ίδιος χαρακτηρισμός αφορά και πόλεις, κωμοπόλεις ή χωριά στα οποία εδρεύουν περιφερειακά ιατρεία 24ωρης ετοιμότητας ή πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία. Σε αυτές τις περιοχές παρέχονται κίνητρα για διορισμό επικουρικών γιατρών, αλλά και οπλιτών-γιατρών ώστε να εκπληρώσουν τη θητεία τους κάνοντας ταυτόχρονα το αγροτικό τους.

Στη Μεσσηνία έχουν οριστεί ως άγονες και προβληματικές περιοχές ο Άγιος Νικόλαος Δυτικής Μάνης και οι Γαργαλιάνοι.

Ενώ η Λακωνία και η Αρκαδία θεωρούνται άγονες περιοχές και προβληματικές σε όλη τους τη γεωγραφική έκταση (όλος ο Νομός).

Στους σχεδιασμούς των υπουργείων Άμυνας και Υγείας είναι η σταδιακή στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων με γιατρούς-στρατιώτες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποστελέχωσης των ιατρείων αυτών και να έχουν περίθαλψη όλοι οι κάτοικοι της χώρας όσο μακριά και αν βρίσκονται.

Γιατροί στρατιώτες θα επανδρώσουν αγροτικά ιατρεία

Δημοφιλέστερα

To Top