Απόψεις

Για ποια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μιλάμε;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάνει λόγο για τους ελέγχους που έγιναν το περασμένο τριήμερο, διαπιστώθηκαν συγκεκριμένες φορολογικές παραβάσεις από μερικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Μεσσηνία.
Την ώρα που τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις σε μία τουριστική περιοχή περιμένουν ένα εικοσαήμερο στην ουσία να δουλέψουν και να βγάλουν τα σπασμένα όλης της χρονιάς, έρχονται και οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι για να επιτείνουν το πρόβλημα, αφού είναι μαθηματικά βέβαιο με το οικονομικό καθεστώς και την κρίση που επικρατεί ελάχιστες επιχειρήσεις να είναι νομότυπες και συνεπείς.

Σοβαρό πλήγμα για την αγορά αποτελεί η υπερφορολόγηση και η “βαριά” φορολογική ατζέντα των επιχειρήσεων.

Το έχει επισημάνει άλλωστε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σε δήλωσή του, «η ενημέρωση ελέγχων της ΑΑΔΕ για τη μη έκδοση αποδείξεων επιβεβαιώνει τη θέση μας, ότι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις δεν είναι οι αυστηροί έλεγχοι αλλά η υπερβολική φορολόγηση».

– Από την ελεγκτική δραστηριότητα των κλιμακίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τη φετινή τουριστική περίοδο (εκτιμήσεις 2017) στη νησιωτική Ελλάδα, προκύπτει μία παραβατικότητα/ανακρίβεια στην έκδοση φορολογικών στοιχείων 45% – 65%.
– Σύμφωνα με τα επίσημα ετήσια στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2016 διενεργήθηκαν συνολικά 74.272 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ., με τις εντοπισθείσες παραβάσεις να ανέρχονται σε 8.843 (παραβατικότητα 11,9%).
Τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας εμφανίζονται κατά τους μήνες Αύγουστο έως και Νοέμβριο και κυμαίνονται σε 17% – 21%.
– Από το πλήθος των 30.421 παραβάσεων το 96,7% αφορά μη έκδοση/ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων (2016).
– Η παραβατικότητα στην έκδοση αποδείξεων κυμαίνεται λίγο παραπάνω από το 20% και εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές στους κλάδους εστίασης και τουρισμού.
– Η μέση ετήσια φοροδιαφυγή στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου εκτιμήθηκε, βάσει εισοδημάτων στα 5.215 ευρώ.
Σε λοιπές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, εστίαση, κατασκευές, μεταφορές, γεωργία, φαρμακεία τα αντίστοιχα μέσα ετήσια ποσά κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, της τάξεως των 7.531 ευρώ έως και 29.343 ευρώ.
Ακόμη όμως ο κ. Κορκίδης σημειώνει τα εξής: «Με αφορμή τα διάφορα συμβάντα σε ελέγχους στα νησιά, επισημαίνεται ότι η άγρια φορολογία στους ΜμΕ δεν δικαιολογεί καμία άγρια συμπεριφορά στους ελεγκτές του δημοσίου. Με ακραίες συμπεριφορές, δυστυχώς αδικούμε τον εαυτό μας και χάνουμε το δίκιο μας. Σεβόμαστε ότι οι έλεγχοι είναι υποχρέωση του κράτους, ενώ έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι υπάρχουν υποχρεώσεις, αλλά υπάρχουν και δικαιώματα για ελεγκτές και ελεγχόμενους, που πρέπει να καταγραφούν από την ΑΑΔΕ σε ένα πρακτικό εγχειρίδιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων δεν διαθέτει λογιστή. Χωρίς να παρεμβαίνουμε στη διαδικασία και την ορθότητα των ελέγχων, έχουμε κάνει έκκληση να εξαντλείται από τους ελεγκτές κάθε πιθανότητα ανθρώπινου λάθους ή αμέλειας από την πλευρά της επιχείρησης. Άλλωστε οι φόροι έχουν φτάσει σε επίπεδα που εμποδίζουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως παραδέχεται και η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Ενώ όμως οι θεσμοί είναι αυστηροί σε τόσα άλλα, “επιτρέπουν” στο οικονομικό επιτελείο να επιλέγει την εύκολη λύση επιβολής όλο και περισσότερων φόρων στον ιδιωτικό τομέα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Μετά από όλα αυτά, όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, η ΕΣΕΕ θεωρεί σοβαρό πλήγμα για την αγορά την υπερφορολόγηση και τη βαριά φορολογική ατζέντα των επιχειρήσεων μέχρι τέλος του έτους.

Επανεκκίνηση στα λόγια

Η αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφορία, ΔΕΚΟ, εργαζομένους και προμηθευτές αποτέλεσε βασικό πρόβλημα για το 40% των επιχειρήσεων το 2016, με την εφορία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
Οι επιχειρήσεις από τη μεταποίηση παρουσιάζουν καθυστερημένες οφειλές κυρίως σε προμηθευτές, τράπεζες και εργαζομένους, οι υπηρεσίες προς εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς και το εμπόριο προς προμηθευτές.

Σε σχέση με το μέγεθος, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις παρουσιάζουν καθυστερημένες οφειλές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και σε εφορία αλλά και σε ΔΕΚΟ, οι μικρομεσαίες σε προμηθευτές και εργαζομένους, ενώ οι μεγάλες σε τράπεζες και προμηθευτές.
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι επίσης βασικός κανόνας της αγοράς, καθώς μόλις το 10% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει ότι πληρώθηκε στην ώρα του, ενώ ένα 20% δηλώνει ότι πληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.

Την ώρα που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος κάνει λόγο για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, έρχεται η διαπίστωση προστίμων για να ταρακουνήσει την πραγματικότητα.

Οι επιχειρήσεις υποφέρουν κυρίως γιατί έχουν βάρη από το παρελθόν, αλλά βλέπουν και μειωμένους τους τζίρους που επιτείνει το πρόβλημά τους.

Καθημερινά δεκάδες επιχειρηματίες βρίσκονται κατηγορούμενοι για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, και το βράδυ φοράνε το…. χαμόγελο για να υποδεχτούν τους λιγοστούς πελάτες που προσδοκούν από αυτούς κάποιο μικρό κέρδος για να κλείσουν τρύπες!

Και το ζήτημα δεν είναι η αναδουλειά, είναι η απαισιοδοξία ότι δεν βλέπουν Φως στο τούνελ και έχουν ήδη γονατίσει από τα επτά χρόνια κρίσης και δεν αντέχουν άλλο.
Και προσπαθούν με κάθε τρόπο νόμιμο ή μη να αποφύγουν την υπερφορολόγηση.

Απαισιοδοξία

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών νιώθει απαισιόδοξη και 8 στους 10 θεωρούν ότι η γενική οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί ή θα επιδεινωθεί σημαντικά το τρέχον έτος.
Οσο για την ανάπτυξη, αυτή θα καθυστερήσει.Το 2016, λιγότερες από 2 στις 10 επιχειρήσεις κατάφεραν να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Για τη συντριπτική πλειονότητα, ο κύκλος εργασιών είτε παρέμεινε σταθερός είτε μειώθηκε.
Για το 2017, περίπου 3 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι ο κύκλος εργασιών τους θα παραμείνει σταθερός και τη νέα χρονιά, ενώ το 51% περιμένει μια νέα μείωση. Εν μέσω capital controls και περιορισμένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση το 2016, η ρευστότητα των επιχειρήσεων, που είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη λόγω της ασθενικής ζήτησης, επιδεινώθηκε περαιτέρω για το 67%.
Το 2017 δεν προοιωνίζεται βελτίωση της κατάστασης καθώς το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμά ότι η ρευστότητα θα επιδεινωθεί ή θα επιδεινωθεί σημαντικά παραμένει σε υψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα στο 62%.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα στην αγορά, οπότε ας αφήσουμε τα ευχολόγια και τις μεγαλοστομίες και να κοιτάξουμε το πώς θα βγούμε από το τέλμα

Θανάσης Πουλόπουλος

Για ποια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μιλάμε;

Δημοφιλέστερα

To Top