Απόψεις

Για όσους άφησαν κάτι “στη μέση…”

Του Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Για έναν κληρικό που γεννήθηκε σε μια προσφυγική περιοχή, στη Νίκαια, και έχοντας καταγωγή κατά το ήμισυ προσφυγική και κατά το έτερον ήμισυ μεσσηνιακή, είναι ανάμικτα τα συναισθήματα που νιώθει όταν, υπηρετώντας στη Μεσσηνία, βλέπει τους απόγονους των προσφύγων Μικρασιατών να τιμούν τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής και τους προγόνους μας.

Βλέποντας τους απογόνους των Μικρασιατών που κατοικούν στην Καλαμάτα και πλέον έχουν ιδρύσει τον επίσημο Σύλλογο Μικρασιατών, αισθάνομαι διπλά υπερήφανος, και για τη μια καταγωγή μου και για την άλλη. Και μέσα σε όλα αυτά τα χάρτινα καραβάκια που έριξαν συμβολικά στη θάλασσα προχθές το βράδυ, «είδα» και τους δικούς μου προγόνους να βρίσκονται σε απόγνωση και θλίψη για την πατρίδα που έχασαν.
Διότι κακά τα ψέματα…ότι για εμάς θεωρείται «Αλησμόνητες Πατρίδες» για τους προγόνους μας ήταν «Χαμένες Πατρίδες». Εκεί έχασαν τα πάντα…το βιός τους, τις περιουσίες τους, τους οικογενείς τους, τους συγγενείς τους, τους γείτονές τους, τα χαμόγελά τους.

Ένα πράγμα όμως δεν έχασαν…..την πίστη τους!!! Αυτήν την πίστη κράτησαν βαθιά ριζωμένη στις ψυχές τους. Αυτήν μετέδωσαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Με αυτήν την πίστη κράτησαν την αξιοπρέπειά τους και μεγαλούργησαν όπου κι αν βρέθηκαν.
Γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν τι σημαίνει να αφήνεις κάτι που αγαπάς…..!!! Κάποτε ρώτησα την προγιαγιά μου, γιατί είχα την ευκαιρία να την έχω μέχρι τα πρώτα μου γυμνασιακά χρόνια, “Γιαγιά, γιατί μαγειρεύεις τόσο ωραία; Που έμαθες να μαγειρεύεις τόσο ωραία;” και εκείνη μου απάντησε : “Παιδάκι μου….εμείς οι πρόσφυγες είμαστε καλοφαγάδες…ξέρεις γιατί;;; Γιατί αφήσαμε το φαγητό μας στη μέση…!!!!” .
Για όλους αυτούς λοιπόν που “άφησαν κάτι στη μέση” έχουμε ιερό καθήκον να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους και ότι μας παρέδωσαν.
Μπορεί να ήρθαν ρακένδυτοι και πάμπτωχοι, χωρίς δεύτερη αλλαξιά ρούχα, όμως μας άφησαν μια μεγάλη κληρονομιά. Την πίστη τους!!!!

Για όσους άφησαν κάτι “στη μέση…”

Δημοφιλέστερα

To Top