Yποδομές

Φραγκοπήγαδο: Εντυπωσιάζει η νέα παιδική χαρά- Στα σχέδια και πάρκο αναρρίχησης!

Αποπερατώθηκε η κατασκευή των 2 νέων παιδικών χαρών στο Δήμο Καλαμάτας προϋπολογισμού μελέτης 74.400 € με το ΦΠΑ. 

Οι νέες παιδικές χαρές βρίσκονται, η πρώτη στη συνοικία «Φραγκοπήγαδο» Καλαμάτας – δίπλα από το 7ο Νηπιαγωγείο- και η δεύτερη στην Τοπική Κοινότητα Αιθαίας. Ανάδοχος, κατόπιν διαγωνισμού, ήταν η εταιρεία “Βορβίλας Κωνσταντίνος και Σία ΟΕ”, που ευθύνεται για αυτό το πρωτότυπο αποτέλεσμα, που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους.

ΕΧΟΥΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ξύλινα πρωτότυπα παιχνίδια, όπως η οριζόντια δοκός ισορροπίας αλλά και η τραμπάλα αιώρησης είναι αυτά που κερδίζουν αμέσως την προσοχή όλων-καθώς δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια σε παιδικές χαρές της πόλης. Τα παιδιά της περιοχής τα έχουν λατρέψει και γεμίζουν την παιδική χαρά, απολαμβάνοντας ξέγνοιαστο παιχνίδι.

Όπως μας είπαν τα ίδια τα παιδιά,  πριν δεν υπήρχε τίποτα στη συγκεκριμένη περιοχή, παρά μόνο μια τεράστια αλάνα με χώματα, και πλέον έχουν και γήπεδο μπάσκετ.  Βεβαίως, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, καθώς οι αθλητικές αυτές εγκαταστάσεις κατασκευάζονται και παραδίδονται σταδιακά.

Φωτισμός της παιδικής χαράς θα μπει στην παιδική χαρά τις επόμενες μέρες, όπως και νερό, μιας και έχει τοποθετηθεί ήδη η βρύση.

ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΟΠΗΓΑΔΟ

Στα σχέδια του Δήμου Καλαμάτας  για τη συγκεκριμένη έκταση είναι και ένα πάρκο αναρρίχησης, στο επικλινές επίπεδο μεταξύ της παιδικής χαράς και του γηπέδου μπάσκετ, που θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να αθλούνται και να διασκεδάζουν.

 

Συγκεκριμένα,  ο Δήμος Καλαμάτας θέλει ουσιαστικά να φτιάξει στην περιοχή ένα Πάρκο περιπέτειας. Το Πάρκο αυτό έχει ως στόχο να γεμίσει το χρόνο των επισκεπτών με μια σειρά πρότυπων δράσεων που θα έχουν αφετηρία τους την παιδική χαρά  με τα παιχνίδια ισορροπίας και έλξης , συνέχεια στον τοίχο παράλληλης αναρρίχησης και ειδικά θεάματα και εκδηλώσεις  στο πεδίο επαγγελματικής αναρρίχησης στο κέντρο του.

Πίστα αναρρίχησης θα περιλαμβάνει ο χώρος στο Φραγκοπήγαδο όταν ολοκληρωθεί  η ανάπλαση

To γήπεδο μπάσκετ ακριβώς κάτω από τη νέα παιδική χαρά

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΦΡΑΓΚΟΠΗΓΑΔΟ ΚΑΙ ΑΙΘΑΙΑ

Στην παιδική χαρά στο Φραγκοπήγαδο η επιφάνεια πτώσης είναι ποταμίσια άμμος ενώ στην Αιθαία ελαστικό δάπεδο.

Συγκεκριμένα, στην παιδική χαρά Φραγκοπήγαδου τοποθετήθηκαν: μια κούνια 4 θέσεων με καθίσματα νηπίων και παίδων, ένα παιχνίδι ελατηρίου σε σχήμα αυτοκινητάκι (κατάλληλο για χρήση από ΑμεΑ) μια γέφυρα για ισορροπία, μια οριζόντια δοκός ισορροπίας και μια σταυρωτή τραμπάλας αιώρησης.Ενώ όπως επισημαίνεται από το Δήμο Καλαμάτας, σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και επέκταση της  συγκεκριμένης παιδικής χαράς.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΑΙΑ

Στην παιδική χαρά της Αιθαίας τοποθετήθηκαν: μια κούνια 4 θέσεων με καθίσματα νηπίων και παίδων, ένα σύνθετο όργανο με δυο τσουλήθρες, μια τραμπάλα δυο θέσεων, ένα παιχνίδι ελατηρίου σε σχήμα αυτοκινητάκι (κατάλληλο για χρήση από ΑμεΑ).

Επίσης και στις δυο παιδικές χαρές τοποθετήθηκαν: παγκάκια, βρύσες και πληροφοριακές πινακίδες, ενώ εκκρεμεί η τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων.

Όταν θα ολοκληρωθεί το αρχιτεκτονικό κομμάτι και η διαμόρφωση του χώρου θα γίνουν και οι φυτεύσεις.

Η έκταση δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα πλήρως-Σε κάποια σημεία τα χώματα σχηματίζουν βουνά, ωστόσο, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, όταν αξιοποιηθεί πλήρως ο χώρος, η περιοχή θα είναι αγνώριστη.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 24 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Από τον Δήμο σημειώνεται ότι συμπληρώθηκε και ο εξοπλισμός σε υπάρχουσες παιδικές χαρές των νηπιαγωγείων.

Επίσης αυτή τη στιγμή εκτελείται η σύμβαση για την πραγματοποίηση μέρους της προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Καλαμάτας». Ο συνολικός προϋπολογισμός μελέτης ήταν 340.000 ευρώ με το ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και από Δημοτικούς Πόρους. Το ποσόν σύμβασης ανέρχεται σε 223.820 ευρώ με το ΦΠΑ και ανάδοχος κατόπιν διαγωνισμού είναι ο οικονομικός φορέας με τίτλο «Οικοδομικαί Τεχνικαί Εργασίαι Έργον ΑΤΕ».

Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση τοποθετείται κατάλληλος και επαρκής ηλεκτροφωτισμός σε 24 παιδικές χαρές του Δήμου, ως εξής:

Βόρεια Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, Κεντρική Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, Νότια Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, Παραλίας Ν.Ο.Κ., Πάρκου Λιμενικού, Ανατολικού Κέντρου, Πλατείας Φραγκόλιμνας, Πλατείας Μαυρομιχάλη, ζώνης Νέδοντος, μαρίνας Καλαμάτας, Αγίου Σίδερη, Πλατείας Ελευθερίας, Δυτικού Κέντρου, Αγίας Τριάδας, Αγίου Κωνσταντίνου, Φυτειάς, Αύρας – Γιαννιτσανίκων, περιοχής Τσίρμπα (νοτίως Αθηνών), Κορδία, Πέταλου, παρόδου Δημοκρίτου, Αρφαρών – Σκόμαρας, Αλωνίων, Μικρής Μαντίνειας.

Ακόμα αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου για την υλοποίηση της σύμβασης για την εκτέλεση μέρους της προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια – Τοποθέτηση εξοπλισμού για αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Καλαμάτας».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας είναι 340.000 € με το ΦΠΑ και το ποσό σύμβασης ανέρχεται σε 110.695,54 €. Η χρηματοδότηση προήλθε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και ανάδοχος κατόπιν διαγωνισμού είναι ο οικονομικός φορέας με τίτλο «Παρκοτεχνική Α.Ε.».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ

Προβλέπεται η ανακατασκευή της υφιστάμενης βόρειας παιδικής χαράς στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, με τοποθέτηση νέων οργάνων και εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν: ένα σύνθετο όργανο για νήπια σε σχήμα τρένου (κατάλληλο για χρήση από ΑμεΑ), ένα σύνθετο όργανο για παιδιά, μια κούνια 4 θέσεων με καθίσματα παίδων, μια κούνια 4 θέσεων με καθίσματα νηπίων, μια τραμπάλα ελατηρίου τεσσάρων θέσεων, μια τραμπάλα ελατηρίου δύο θέσεων (σε σχήμα δελφίνι), ένα παιχνίδι ελατηρίου σε σχήμα λουλούδι (κατάλληλο για χρήση από ΑμεΑ), ένα παιχνίδι ελατηρίου σε σχήμα αυτοκινητάκι (κατάλληλο για χρήση από ΑμεΑ). Επίσης θα τοποθετηθούν στέγαστρο, βιδωμένα παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, βρύση και πληροφοριακές πινακίδες.

Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση της υφιστάμενης κεντρικής παιδικής χαράς στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, με τοποθέτηση μιας ξύλινης σταυρωτής τραμπάλας αιώρησης.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Τέλος, υπάρχει σε εξέλιξη σύμβαση για τη συντήρηση στις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμάτας. Ανάδοχος είναι, κατόπιν διαγωνισμού, η εταιρεία Βορβίλας Κωνσταντίνος και Σία ΟΕ, το δε ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 44.110,52 ευρώ με το ΦΠΑ (προϋπολογισμός μελέτης: 44.999,60 ευρώ με το ΦΠΑ) και η χρηματοδότηση προέρχεται από Δημοτικούς Πόρους. Η συντήρηση αφορά στους τομείς της κηποτεχνίας και της συντήρησης των οργάνων και η σύμβαση έχει ισχύ ενός έτους. Στα πλαίσια αυτής της σύμβασης αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες επισκευών και συντηρήσεων σε όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου μας.

Διαβάστε και αυτό:

Ξεκινούν οι εργασίες για Παιδική Χαρά στο Φραγκοπήγαδο

Φραγκοπήγαδο: Εντυπωσιάζει η νέα παιδική χαρά- Στα σχέδια και πάρκο αναρρίχησης!
To Top