MESSINIA PLUS

Διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Καλαμάτας για το 5G

3.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ-Μέσα στον Νοέμβριο θα συνδιοργανώσουμε επιστημονική ημερίδα ενημέρωσης, δηλώνει ο Δήμαρχος Καλαμάτας

Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Καλαμάτας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι κάτοικοι που διαμαρτύρονται για την πιλοτική και πειραματική λειτουργία της τεχνολογίας 5G που έχει δρομολογηθεί για την πόλη της Καλαμάτας.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων μαζί με τη δικηγόρο Μαρίστα Ορφανού συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και του παρέδωσαν εγγράφως το διάβημα διαμαρτυρίας τους, το οποίο και παραθέτουμε ολόκληρο παρακάτω.

Η δικηγόρος, Μαρίστα Ορφανού, που εκπροσωπεί μια ομάδα από τους κατοίκους μίλησε για το θέμα στο Messinialive.

Βασιλόπουλος: “Λαμβάνουμε υπόψη την διαμαρτυρία, θα διοργανώσουμε επιστημονική ημερίδα άμεσα”
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας μίλησε για το θέμα στο Messinialive τονίζοντας ότι το αμέσως επόμενο προσεχές διάστημα θα συνδιοργανώσει ο Δήμος επιστημονική ημερίδα για να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα γύρω από την τεχνολογία του 5G.

ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Προς τον ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΔΙΑΒΗΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ 5G
Με το παρόν διάβημα, Σας εκφράζουμε, για μια ακόμη φορά, την εύλογη ανησυχία αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες μας απέναντι στην ειλημμένη, ΔΙΧΩΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, πιλοτική εφαρμογή του δικτύου νέας γενιάς 5G στην πόλη μας, την πόλη της Καλαμάτας.
Το ιστορικό, που ΕΜΕΙΣ μόλις πρόσφατα πληροφορηθήκαμε, ΣΑΣ είναι γνωστό:
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπέγραψε στις 6-9-2018 συμφωνητικό συνεργασίας με τη Γ.Γ.Τ.Τ προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πιλοτικό δίκτυο 5G στην πόλη της Καλαμάτας ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ να αποτελέσει την αφετηρία για τη μετέπειτα μετατροπή της σε πρότυπη πόλη 5G.
Στις 8-2-2019, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας υπέγραψε ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ Α.Ε. WIND ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ με αντικείμενο την εκ μέρους της πιλοτική εγκατάσταση στην πόλη της Καλαμάτας δικτύου 5G, ΔΙΧΩΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ & ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΆΤΑΣ
Στο άρθρο 2. Παρ 1 . της από 8-2-2019 Σύμβασης ρητώς ορίστηκε ότι η ‘δράση‘ αυτή θα έχει διάρκεια έως την 6-9-2020, ενώ τα μέρη δύνανται να συμφωνήσουν την επέκταση της δράσης, τόσο επεκτείνοντας την διάρκεια του παρόντος συμφωνητικού όσο και προσθέτοντας και άλλες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας που θα καλυφθούν από την παρούσα δράση ή και με την επέκταση των υπηρεσιών, με προσθήκη νέων …..υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του Δήμου Καλαμάτας …….. ενώ στο άρθρο 4 παρ.1 ρητώς ορίζεται ότι: ο τεχνολογικός εξοπλισμός και η λειτουργία του βρίσκονται σε ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ στάδιο.
H Δημοτική αρχή προχώρησε στην υπογραφή των εν λόγω συμβάσεων περί εγκατάστασης στην πόλη μας ενός πιλοτικού, πειραματικού και μη ολοκληρωμένου δικτύου 5G τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας, χωρίς όμως να προηγηθεί καμία διαδικασία δημόσιας ανοιχτής διαβούλευσης με τους δημότες και με ειδικούς επιστήμονες ενώ στη συνέχεια παρέλειψε να ενημερώσει επαρκώς εμάς τους δημότες, στους οποίους υποτίθεται ότι απευθύνεται και «θα εξυπηρετήσει κυρίως» το πειραματικό δίκτυο, για το σχεδιασμό και το νόμιμο πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας του εν λόγω δικτύου. Με δεδομένο μάλιστα, όπως ρητώς ορίζεται στην εν λόγω σύμβαση, ότι ‘ο εν λόγω τεχνολογικώς εξοπλισμός βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο’ συνάγεται το συμπέρασμα ότι η εν λόγω εγκατάσταση δικτύου 5G τεχνολογίας κατά πάσα πιθανότητα δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, εφαρμόσιμο, πιστοποιημένο και νομίμως αδειοδοτημένο από τους αρμόδιους φορείς προϊόν και ότι οι Δημότες της Καλαμάτας χωρίς τη συγκατάθεση τους, χωρίς σαφές και ορισμένο πλαίσιο και χωρίς και την επαρκή προηγούμενη ενημέρωση τους κατέστησαν αυθαιρέτως και χωρίς τη συναίνεσή τους αντικείμενα πειραματισμών (μιας ανώνυμης εταιρείας με κερδοσκοπικό χαρακτήρα).
Οι δημότες και πολίτες της Καλαμάτας ΔΕΝ ενημερώθηκαν ποτέ για κάτι που αφορά ΑΜΕΣΑ τους ίδιους, τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Οι δημότες της Καλαμάτας δεν συναίνεσαν. Αντιθέτως ελήφθη μια απόφαση που τους αφορά, κατά παράβαση κάθε καλής πίστης, δημοσιότητας κι έγκυρης πληροφόρησης που ο Δήμος υποχρεούται να παράσχει στο κοινό και τους πολίτες.
Έτσι, σήμερα, 3.000 άνθρωποι από την κοινωνία των πολιτών ανησυχούν προσυπογράφουν και δηλώνουν αντίθετοι στην πιλοτική αυτή εγκατάσταση δικτύου 5G στην Καλαμάτα ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΕΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου και απαιτούμε να εφαρμόζεται η Αρχή και οι Κανόνες της νομιμότητας και της χρηστής Διοίκησης, του Κράτους Δικαίου, του Συντάγματος και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Πληθώρα νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων ΜΕΡΙΜΝΟΥΝ, προφυλάσσουν και βάζουν όρια στις επιβλαβείς επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο και το περιβάλλον και καθορίζουν τον τρόπο έκδοσης αδειών εγκατάστασης σταθμών κινητής τηλεφωνίας, τις επιτροπές και αρχές για την προστασία του πληθυσμού από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ενώ πληθώρα δικαστικών αποφάσεων βεβαιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας, διατάσσοντας σε πολλές περιπτώσεις την απομάκρυνση τους και την επιβολή προστίμων ,ενδεικτικά :
Η επιχειρηματική – τεχνολογική δραστηριότητα πρέπει να ασκείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προσβάλλει την προσωπικότητα των κοινωνών, στην οποία περιλαμβάνεται και η αξίωση να ζει και να κινείται κανείς σε ένα βιώσιμο κι αρμονικό αστικό ή μη περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, κάθε σύγχρονος Δήμος υποχρεούται να μεριμνά για επιχειρηματικές δραστηριότητες και τεχνολογικές δράσεις που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και την δημόσια υγεία των πολιτών, με την προσήκουσα επιμέλεια κι ενδιαφέρον. Επειδή η γνώση των κινδύνων που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες είναι ακόμα ελλιπής, ο νομοθέτης και η διοίκηση οφείλουν να ρυθμίζουν τις δραστηριότητες αυτές, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τους αποδεδειγμένους κινδύνους αλλά ακόμη και τις ελάχιστες ενδείξεις επικινδυνότητάς τους για την υγεία των πολιτών.
Στην μεγάλη της πλειοψηφία, σήμερα, η επιστήμη προδίδει ENTONH ανησυχία και εκφράζει τεκμηριωμένα την άποψη ότι οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η αρχή της προφύλαξης (άρθρο 174 Συνθ. Αμστερνταμ, Συνθήκη Μάαστριχτ, Δ.Ε.Κ. C-236/2001), που προκύπτει ευθέως από το κοινοτικό Δίκαιο, αλλά και από το Σύνταγμα μας, επιβάλλει την υποχρέωση της Διοίκησης, του κοινού νομοθέτη και της δικαστικής εξουσίας να εφαρμόζουν αυτή την αρχή, όταν από την επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη, τίθεται σε κίνδυνο το περιβάλλον, η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ αποτελούν τα ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΆΤΕΥΤΑ εκείνα αγαθά έναντι των οποίων πρέπει να σταθμίζεται και υποχωρεί κάθε άλλη δράση είτε επικερδής είτε όχι.
Η έκθεση του ανθρώπου στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και την ρύπανση του περιβάλλοντος από τεχνολογικές δραστηριότητες, θεμιτές ή μη, συνιστά προσβολή του θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος της αξίας του ανθρώπου και του δικαιώματος στην προσωπικότητα, που κατοχυρώνονται προνομιακά στο Σύνταγμα και τους Νόμους, δυνάμει των αρθρων 2 π 1 , 5 παρ. 1, 5 παρ. 2, 24 παρ 1 του Συντάγματος αλλά και του άρθρου 57 του Αστικού Κώδικα.
Ως προς τη νομιμότητα εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ή ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ότι την διαδικασία αδειοδότησης, τις αρχές ελέγχου και μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες και τα όρια εκπομπών τους προκειμένου να είναι νόμιμες, τις ορίζουν πληθώρα νομοθετικών διατάξεων και ΚΥΑ. Ανάλογα λοιπόν με την περίπτωση κάθε παρέμβασης και το είδος του έργου τηρείται και εφαρμόζεται ένα πλαίσιο νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων (των ν.3010/2002,ν.3431/2006,ν.4014/2011, ν.4053/2012, ΚΥΑ 53571/3839/2000), προκειμένου να εκδοθεί άδεια εγκατάστασης σταθμών κινητής τηλεφωνίας και σύννομης λειτουργίας τους. Κρίσιμη μάλιστα είναι μελέτη υπολογισμού της έντασης του ηλεκτρομαγνητικού υπόβαθρου 300 μέτρα περιμετρικά κάθε σταθμού συνοδευόμενη από σχετικό χάρτη ευαίσθητων χρήσεων γης λαμβάνοντας υπόψη και τις εκπομπές των γειτονικών σταθμών.
Εξάλλου, η δικαστική εξουσία και η νομολογία μας έχει βεβαιώσει την επικινδυνότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην υγεία του ανθρώπου διατάσσοντας την απομάκρυνση, αποξήλωση τους και επιβάλλοντας πρόστιμα, τεκμηριώνοντας τη δικανική της πεποίθηση, σε πάμπολλες επιστημονικές μελέτες, στις διεθνείς συνθήκες, στις συνταγματικές επιταγές, σε αποφάσεις του Δ.Ε.Κ. .
Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνεπώς μια αόριστη απειλή, ούτε μπορεί να γίνεται λόγος για παράλογη φοβία απέναντι στην τεχνολογική πρόοδο, που κι εμείς την επιθυμούμε αλλά μόνο εφόσον υπηρετεί το κοινό όφελος κι υπό τον απαρέγκλιτο όρο ότι δεν θέτει ζητήματα για την υγεία των πολιτών και το φυσικό ή αστικό περιβάλλον των πόλεων στις οποίες συμβιώνουμε.
Κατόπιν τούτων, ΖΗΤΑΜΕ σήμερα από τη Δημοτική αρχή ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για το πειραματικό δίκτυο 5G που ήδη σχεδιάζεται κι εφαρμόζεται στην πόλη μας, για την τήρηση των όρων νομιμότητας, την ασφάλεια της υγείας των πολιτών του Δήμου Καλαμάτας και του περιβάλλοντος:
Οφείλετε λοιπόν ως συμβαλλόμενο μέρος και Δήμος εγκατάστασης του ανωτέρω τηλεπικοινωνιακού δικτύου, ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στα εξής εύλογα ερωτήματα των δημοτών της Καλαμάτας:
▪ Για ποιο λόγο πριν υπογραφούν οι εν λόγω συμβάσεις το θέμα, που αφορά το αστικό περιβάλλον και την δημόσια υγεία, δεν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου οι δημότες να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς επιστήμονες και να εκφράσουν την επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία τους στη συγκεκριμένη πιλοτική δράση;
▪ Για ποιο λόγο συμφώνησε ο Δήμος να υποβάλει και να υποβαθμίσει τους πολίτες σε υποκείμενα ενός τεχνολογικού πειράματος, ενός ατελούς πιλοτικού προϊόντος ,το οποίο δεν έχει λάβει διεθνείς επιστημονικές πιστοποιήσεις από εγκεκριμένους ανεξάρτητους φορείς ;
Έχουν εκδοθεί οι εκ του Νόμου προβλεπόμενες άδειες εγκατάστασης σταθμών κινητής τηλεφωνίες; Έχουν δημοσιευθεί οι ΑΔΕΙΕΣ αλλά και οι ΜΕΛΕΤΕΣ επιπτώσεων από την ακτινοβολία όσο και οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος; (προκειμένου να τηρείται η αρχή της νομιμότητας και δημοσιότητας)
▪ Εφόσον υπάρχουν οι σχετικές Μελέτες και οι σχετικές αδειοδοτήσεις εγκατάστασης κεραιών ερωτούμε πώς αυτές εκδόθηκαν νομίμως ,ύστερα από υποβολή έγκυρων Μελετών από τη στιγμή που το δίκτυο τεχνολογίας 5G βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο κι αναμένεται να ολοκληρωθεί διεθνώς έως το 2021, όπως τουλάχιστον ορίζεται στις ίδιες τις συμβάσεις;
▪ Ο Δήμος σκοπεύει να επεκτείνει την ισχύ και τη δράση των συμβάσεων που έχει συνάψει για το δίκτυο 5G; Για ποιους λόγους και υπό ποιες προϋποθέσεις ή πιστοποιήσεις για την δημόσια υγεία και την ασφάλεια του περιβάλλοντος;
▪ Ο Δήμος προτίθεται να αναστείλει την εν λόγω σύμβαση και να τη θέσει σε δημόσια διαβούλευση προωθώντας δράσεις δημόσιας κι έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων;
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας, για την περαιτέρω υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της πόλης στην οποία βιώνουμε, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως την ΄΄μυστικοπάθεια΄΄ της Δημοτικής Αρχής σε μια δράση που προχωρά και μας ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ – ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΟΜΩΣ.
ΕΠΕΙΔΗ έως ΣΗΜΕΡΑ οι γενικόλογες κι αόριστες δηλώσεις, η ελλιπής πληροφόρηση εκ μέρους της Δημοτικής αρχής, προκαλούν το κοινό αίσθημα της ανασφάλειας και γεμίζουν με ανησυχία μόνο, εμάς τους Δημότες.
ΕΠΕΙΔΗ σήμερα 3.000 δημότες δηλώνουμε εγγράφως την ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ κατά της πιλοτικής εφαρμογής της 5G στην Καλαμάτα ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ότι κανείς δε δικαιούται να υποτιμήσει τις φωνές και την αντίδραση μας.
ΖΗΤΑΜΕ ΚΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Δημοτική Αρχή, ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ, ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΑΜΕΣΑ την λειτουργία των συμβάσεων που έχει συνάψει ΟΠΩΣ ΚΑΙ κάθε πράξη της που προωθεί την λειτουργία του πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη μας, ΝΑ θέσει άμεσα το θέμα σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ενεργοποιώντας τις προσήκουσες διαδικασίες ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ του κοινού, ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ και μας κοινοποιήσει όλες τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και εγγυήσεις του τηλεπικοινωνιακού συστήματος που σχεδιάζει ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Αλλιώς, είναι δεδομένο ότι θα ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ με τις φωνές και τις δράσεις μας σε οτιδήποτε σχεδιάζεται για όλους Εμάς – ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.
Οι Δημότες της Καλαμάτας κατά του δικτύου 5G

Δημοφιλέστερα

To Top