ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η φωτιά στο Πεταλίδι μέσω του συστήματος ταχείας απόκρισης IRIS

Το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ ενεργοποιήθηκε σήμερα, 22 Ιουλίου 2020, για τις δύο μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίς το μεσημέρι και βρίσκονται σε εξέλιξη στις Κεχριές Κορινθίας και το Πεταλίδι Μεσσηνίας.

Η ενεργοποίηση του συστήματος έγινε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ). Οι συνολικές ενεργοποιήσεις του IRIS έφτασαν τις 16 για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.
Στις δύο εικόνες (εικ.1, εικ.,2) δίνεται η πρόγνωση του IRIS για τα δύο περιστατικά, κάποιες ώρες μετά την έναρξη τους.

Εικόνα 1. Προβλεπομένη εξάπλωση για την πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας. 

Εικόνα 2. Προβλεπόμενη εξάπλωση για την πυρκαγιά στο Πεταλίδι Μεσσηνίας. 

Επισημαίνεται ότι η πρόγνωση αυτή δεν παίρνει υπόψιν της τις ενέργειες κατάσβεσης της Πυροσβεστικής (δηλαδή παρουσιάζει την εξέλιξη που θα υπήρχε χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση). Τα ακριβή στοιχεία είναι στη διάθεση του ΕΣΚΕ και θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα.
Η πυρκαγιά στις Κεχριές είναι επίσης ορατή και μέσα από την κάμερα που λειτουργεί η ΣΤΡΑΒΩΝ, συνεργάτης του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ στον επόμενο σύνδεσμο: https://stravon.gr/meteocams/geraneia.


Στο παραπάνω στιγμιότυπο, φαίνεται μάλιστα και η δημιουργία νέφους pyrocumulus (πυρό-σωρείτης) (εικ. 3).
Τα συγκεκριμένα νέφη δημιουργούνται εξαιτίας της ισχυρής θέρμανσης του αέρα πάνω από την πυρκαγιά και η παρουσία τους είναι δηλωτική υψηλού θερμικού φορτίου και αστάθειας της ατμόσφαιρας, στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν μία πυρκαγιά ανεξέλεγκτη.

Τα νέφη αυτά, αποτελούν επίσης ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μία πυρκαγιά μπορεί να δημιουργήσει το δικό της καιρό.
#IRIS #WeatherReady #DISARM

ΥΨΗΛΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί, υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά κυρίως στη Θράκη, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο και στο Αιγαίο. Ο Καναδικός πυρομετεωρολογικός δείκτης CFWI υπολογίζεται από Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες και προϊόντα που αναπτύχτηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Drought and fIre ObServatory and eArly waRning systeM (DISARM).

Το προγνωστικό σύστημα εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών IRIS

Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Σ. Ντάφης

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το meteo.gr παρουσιάζουν το προγνωστικό σύστημα IRIS, το οποίο αναπτύχθηκε με σκοπό την παροχή προγνώσεων ταχείας απόκρισης για την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. Το σύστημα IRIS, το οποίο αναπτύχθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Balkan-Med Interreg DISARM, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, με την υποστήριξη των ερευνητών/μετεωρολόγων του ΕΑΑ/meteo.gr. Αποστολή μας είναι η συνεχής ανάπτυξη και η επιχειρησιακή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών εργαλείων, με στόχο τον περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών των δασικών πυρκαγιών.

Η φωτιά στο Πεταλίδι μέσω του συστήματος ταχείας απόκρισης IRIS

Δημοφιλέστερα

To Top