Το δικό μου Σχολείο

Foodrunners: Η εικονική επιχείρηση από τους μαθητές των Εκπ.Μπουγά για το 2019

Την εικονική τους επιχείρηση για το 2019 παρουσίασαν στο MessiniaLive οι μαθητές της Β’Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Μετά την έμφαση στην οδική ασφάλεια με το “έξυπνο κράνος” που διακρίθηκε πανευρωπαϊκά, οι μαθητές της φετινής Β’Λυκείου δίνουν έμφαση στη μεσογειακή διατροφή μέσα από την κοινωνική τους επιχείρηση “FΟΟDRUNNERS”.

Στο πλαίσιο του προγράμματος μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece τα παιδιά έφτιαξαν τη δική τους  επιχείρηση,  τη στελέχωσαν, κατασκεύασαν το προϊόν τους και ήδη πούλησαν και το πρώτο παιχνίδι!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “FOORAMIDE”

Συγκεκριμένα, το προϊόν της επιχείρησής τους είναι ένα τρισδιάστατο επιτραπέζιο παιχνίδι σε σχήμα πυραμίδας που αφορά στη διατροφή. Το παιχνίδι παίζεται με 4 παίκτες άνω των 5 ετών και έχει να κάνει με τη γνωστή πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Μέσα από το παιχνίδι με τα διατροφικά στοιχεία τα παιδιά μαθαίνουν για την αξία της μεσογειακής διατροφής, και πως να τρέφονται σωστά. Με δεδομένη τη “μαύρη” πρωτιά της χώρας μας στην παιδική παχυσαρκία, οι μαθητές της Β’Λυκείου εμπνεύστηκαν αυτό το επιτραπέζιο διατροφής, προκειμένου μέσα από το παιχνίδι να ευαισθητοποιήσουν όλα τα παιδιά να τρέφονται σωστά. Το πρώτο στάδιο ήταν να φτιάξουν την ομάδα της επιχείρησής τους και να αναλάβουν τους ρόλους τους ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και τις κλίσεις τους.

Πολλές ώρες δουλειάς για να στηθεί σωστά το παιχνίδι-Οι μαθητές επιμελήθηκαν και την τελευταία λεπτομέρεια

Έτσι έφτιαξαν το οργανόγραμμα της επιχείρησης και στη συνέχεια με τη βοήθεια των καθηγητών τους άρχισαν την κατασκευή του παιχνιδιού, από ξύλο σήμυδας που χαράκτηκε με laser και πλαστικά κομμάτια που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια του 3D εκτυπωτή του σχολείου!

Υπό το “άγρυπνο” βλέμμα και τις οδηγίες του καθηγητή εικαστικών Κώστα Κοτταρίδη, αλλά και της καθηγήτριας Σταυρούλας Κόκκαλη οι μαθητές έστησαν την εικονική επιχείρησή τους 

Έθεσαν τους κανόνες του παιχνιδιού σύμφωνα με το οποίο ο πιο γρήγορος, που θα τοποθετήσει σωστά στις εσοχές τις ξύλινες καρτέλες διατροφής, κερδίζει. Ενώ, ανάλογα με την ηλικία των παικτών, το παιχνίδι ανεβαίνει επίπεδο.  Έτσι για μεγαλύτερα παιδιά στο παιχνίδι μπαίνουν και ερωτήσεις γνώσεων. Το επιτραπέζιο λανσάρεται στα social media μέσα από ιστοσελίδα που έφτιαξαν οι μαθητές.

Η ομάδα των “FOODRUNNERS” απαρτίζεται από 12 μαθητές της Β’Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά-Οι ίδιοι δηλώνουν φανατικοί “Foodrunners”

Tα παιδιά μίλησαν με ενθουσιασμό για το νέο τους εγχείρημα, το οποίο και θα παρουσιάσουν αύριο, Παρασκευή, στην Αθήνα στο διαγωνισμό του Σωματείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, στο “The Mall Athens”. Εκεί μαθητές από 59 σχολεία απ΄όλη την Ελλάδα, και συνολικά περίπου 1800 μαθητές θα έχουν τα δικά τους περίπτερα και θα παρουσιάσουν σε κριτική επιτροπή την επιχείρησή τους και τη φιλοσοφία της.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι στον αντίστοιχο διαγωνισμό οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά πέτυχαν Πανελλαδική πρωτιά-με το “έξυπνο κράνος” ΗΕLMET- και εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εικονικής Μαθητικής Επιχείρησης στο Βελιγράδι, κερδίζοντας και εκεί διάκριση [βραβείο “Best Business Philosophy”].

Ουσιαστικά, μέσα από την εικονική επιχείρηση οι μαθητές γίνονται μικροί επιχειρηματίες, βλέπουν πως δουλεύει μια κανονική επιχείρηση, τα πόστα, τα καθήκοντα που έχει ο καθένας, μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, και μέσα από το πνεύμα της ομαδικότητας να παράγουν προϊόντα με κοινωνικό πρόσημο. Ένα τέτοιο είναι και το επιτραπέζιο παιχνίδι FOORAMIDE, που πέρα από τη διασκέδαση που προσφέρει, παρέχει και τις απαραίτητες γνώσεις και τις βάσεις στα πολύ μικρά παιδιά, αλλά και στα μεγαλύτερα- μιας και έχει διάφορες διαβαθμίσεις- για μια σωστή και υγιεινή διατροφή.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα- Θανάσης Πουλόπουλος

To Top