Χορός

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Τελευταίες παραστάσεις μέχρι και την Κυριακή 23 Ιουλίου

Τελευταίες παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις
Παρασκευή 21, Σάββατο 22, Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

21 & 22.07.2017, Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας | 20:00
Διάρκεια 50'

Meeting You
HELENA FRANZÉN & ORI FLOMIN

Χορογραφία, Ερμηνεία Helena Franzén & Ori Flomin
Μουσική Jukka Rintamäki
Βίντεο & Φωτογραφία Håkan Jelk
Κοστούμια Agnieszka Dlugoszewska
Διεύθυνση ομάδας για τη Helena Franzén Lena Uhlander
Παραγγελία της ArtLab Gnesta και της σουηδικής Σκηνής Τέχνης
της Σαίρμλαντ (Scenkonst Sörmland)

Meeting You To έργο πραγματεύεται την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας. Τι δημιουργεί μια φιλία; Τι είναι αυτό το είδος έλξης και πώς μας επηρεάζει; Πώς παραμένουμε φίλοι; O Όρι Φλόμιν και η Χελένα Φρανσίν, παλιοί φίλοι, συνεργάζονται εδώ ως χορογράφοι και ερμηνευτές.

Helena Franzén Η Χελένα Φρανσίν σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου της Στοκχόλμης και στο Ινστιτούτο Χορογραφίας του Πανεπιστημίου Χορού και Τέχνης Τσίρκου στη Στοκχόλμη. Έχει χορογραφήσει πάνω από 70 έργα. Διδάσκει τεχνική και ρεπερτόριο στη Στοκχόλμη και στο εξωτερικό. helenafranzen.se

Ori Flomin Χορογραφίες του Όρι Φλόμιν έχουν παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, στην Αυστρία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και στο Ισραήλ. Έχει πάρει μέρος σε έργα του Νηλ Γκρήνμπεργκ, της Μολλίσας Φένλυ, του Μάικλ Κλαρκ, της Χελένας Φρανσίν και της Μαρίας Χασάπη. Επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο Μπάρναρντ, στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (SUNY), στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, πρόσφατα καθηγητής στη Σχολή Τεχνών Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
οriflomin.com
Jukka Rintamäki Ο Γιούκκα Ρινταμάκι είναι συνθέτης και ζει στη Στοκχόλμη. Γράφει μουσική για έργα σύγχρονου χορού, για φιλμ και βιντεοπαιχνίδια. Στη δεκαετή συνεργασία του με τη Φρανσίν έχει γράψει μουσική για δεκαπέντε έργα της. Ο Ρινταμάκι έχει συνεργαστεί και με τον Φλόμιν το 2010 στο Dance Theater Workshop (DTW) της Νέας Υόρκης.
Håkan Jelk Ο Χόκιαν Γελκ, σουηδός φωτογράφος και βιντεοκαλλιτέχνης, συνεργάζεται με τη Χελένα Φρανσίν από το 2011. Συμμετείχε στη δημιουργική διαδικασία του Meeting You στην Γκνέστα, τη Νέα Υόρκη και τη Στοκχόλμη.

21.07.2017, Μέγαρο Xορού Καλαμάτας - Κεντρική σκηνή | 22:00
Διάρκεια 60΄

Romeo & Juliet / REBELLION & JOHANNESBURG
JESSICA NUPEN
MOVING INTO DANCE MOPHATONG

Σύλληψη, Χορογραφία, Σκηνοθεσία Jessica Nupen
Βοηθοί χορογράφοι Sunnyboy Motau & Oscar Buthelezi
Μουσική Spoek Mathambo
Σκηνικά, Κοστούμια Anmari Honiball
Διεύθυνση φωτογραφίας Ed Blignaut
Φωτισμοί Wilhelm Disbergen
Ήχος, Οπτικοακουστικά Willie Botha
Σύνθεση του μουσικού κομματιού «Ο χορός των Ιπποτών» Felix Striegler
Διεύθυνση παραγωγής Fanny Roy
Δημόσιες σχέσεις, Μάρκετινγκ Meropa, Behind the Scenes, Ulrike Steffel
Φωτογραφία Steve Thomas, Tanja Hall, Xavier Saer
Χορεύουν oι Moving Into Dance Mophatong
Sunnyboy Motau, Oscar Buthelezi, Muzi Shili, Teboho Gilbert Letele, Thenjiwe Soxokoshe, Asanda Ruda, Eugene Mashiane, Thabang Mdlalose
Με την υποστήριξη:
Lufthansa | Rand Merchant Bank | Goldman Sachs | Ammer Foundation | Hamburg Cultural Ministry | Hamburg Cultural Foundation | German Embassy South Africa | Goethe Institute Johannesburg | Mantombazana Foundation | Dance Forum | Moving Into Dance Mophatong | South African Embassy Berlin | South African Consulate General Munich | Brand South Africa | University of Hamburg | Uber | Norman Goodfellows | Private Sponsors
Μέγας Χορηγός: Pulane Kingston
 

Rebellion & Johannesburg Το έργο συνυφαίνει την εξέγερση της νεολαίας στο περίπλοκο περιβάλλον της Νότιας Αφρικής με την ιστορία των χτυπημένων από τη μοίρα εραστών, του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Στη διάρκεια του έργου ανακαλύπτουμε ότι η χορογραφία φτιάχνεται από πολλές διαφορετικές σκηνές που χτίζουν ένα θέμα: νεαροί που ζουν σε μια χαοτική πατρίδα. Εδώ μπαίνει και το σαιξπηρικό δράμα: οι χορευτές παρουσιάζουν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα στο πλαίσιο μιας παραδοσιακής νοτιοαφρικάνικης κοινωνίας, όπου ο άγριος θεραπευτής Σανγκομά αντικαθιστά τον όλο κατανόηση μοναχό, και η ροζ μπογιά (που έριχναν οι κυβερνητικές δυνάμεις στους διαδηλωτές κατά του απαρτχάιντ, στο Κέηπ Τάουν το 1989), το φονικό δηλητήριο. FRANCESCA MATTHYS, Φεβρουάριος 2016

Jessica Nupen H Τζέσσικα Νιούπεν μεγάλωσε στο Γιοχάννεσμπουργκ. Βίωσε από μικρή τον ρατσισμό και την καταπίεση από τη μειοψηφία που κατείχε την εξουσία. Οι μνήμες αυτές και οι εμπειρίες της καθόρισαν τη ματιά της. Σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου και Σύγχρονου Χορού Ράμπερτ, στο Λονδίνο. Έχει εμφανιστεί στο Κόβεν Γκάρντεν, το Εθνικό Θέατρο του Μάνχαϊμ, το Κρατικό Θέατρο του Γκήσσεν, το Λύμπεκ και το Βερολίνο. Έργα της έχουν παρουσιαστεί, στο πλαίσιο της κολεκτίβας «Αφρικανές Γυναίκες στην Τέχνη», στη Γερμανία, και στην Ιταλία με έργα του Έμιο Γκρέκο και του Οχάντ Ναχαρίν. Πρόσφατα άνοιξε το νοτιοαφρικάνικο φεστιβάλ χορού Dance Umbrella με το έργο Rebellion & Johannesburg. jessicanupen.com

Moving Into Dance Mophatong Δημιουργήθηκε το 1978 ως διαφυλετική, πολιτιστική και ακτιβιστική ομάδα χορού. Μέσα από τους πρωτοπόρους MIDM έχουν αναδειχτεί πολυβραβευμένοι και παραγωγικοί χορευτές και χορογράφοι. Με ευρύ ρεπερτόριο, η MIDM είναι σήμερα η κορυφαία επαγγελματική αφρικανική ομάδα και ακαδημία χορού.
Spoek Mathambo Ο Σπουκ Ματάμπο μεγάλωσε στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο του άλμπουμ Mshini Wam πήρε το βραβείο Young Director 2011 στις Κάννες. Ανορθόδοξη προσωπικότητα, επικεφαλής της νοτιοαφρικάνικης μπάντας Fantasma, ενώνει την παράδοση των Ζούλου με το χιπ χοπ, το ψυχεδελικό ροκ, τους αφρικανικούς ρυθμούς, το Bacardi house, ακόμη και στοιχεία της μουσικής σερφ.

Anmari Honiball Η Ανμαρί Χόνιμπαλ μεγάλωσε στη διαμαντούπολη Κίμπερλυ της Νότιας Αφρικής. Νικήτρια στις συλλογές Lufthansa First Best Collections, έχει λανσάρει την προσωπική της συλλογή ANMARI HONIBALL με γυναικεία ρούχα που παράγονται στην πατρίδα της.
Ed Blignaut Ο Εντ Μπλίχνοουτ, επαγγελματίας φωτογράφος και καλλιτέχνης βίντεο, καταφέρνει να αιχμαλωτίζει την ουσία του μοντέλου του είτε πρόκειται για τοπίο είτε για πρόσωπα. Έχει συνεργαστεί με τους καλλιτέχνες Ross Garrett, Warren Van Rensburg, Steve Tanchel και Sacha Waldman.

22 & 23.07.2017 Μέγαρο Xορού Καλαμάτας - Κεντρική σκηνή
22.7 στις 22:00 / 60΄
23.7 στις 20:30 / 60΄

Three Times Rebel
MARINA MASCARELL

Σύλληψη, Σκηνοθεσία Marina Mascarell
Χορογραφία Marina Mascarell & χορευτές
Βοηθός χορογράφων David Essing
Μουσική σύνθεση, Eρμηνεία επί σκηνής Yamila Ríos
Κοστούμια Daphna Munz
Σκηνικά Ludmila Rodrigues
Φωτισμοί Loes Schakenbos
Καλλιτεχνική έρευνα Marthe Koetsier
Ερμηνεύουν Nina Botkay, Maud de la Purification, Filippo Domini, Eli Cohen, 
Chen-Wei Lee
Συμπαραγωγή: Korzo productions, Nederlands Dans Theater, Dance Forum Taipei, Mercat de les Flors. Με την υποστήριξη της Κοινότητας της Χάγης, του Performing Arts Fund NL και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ταϊβάν. Πρεμιέρα: 27, 28, 29.1.2017, Φεστιβάλ CaDance, θέατρο Korzo, Χάγη
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα

Three Times Rebel Το έργο διερευνά τις απαρχές της ανισότητας των φύλων και τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκαν οι σχετικές αντιλήψεις στη σύγχρονη κοινωνία. Εδώ η Μασκαρέλ καταδύεται στα βάθη του συστήματος που έθρεψε τις σύγχρονες προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις διακρίσεις, τη συμβολική βία, τον τρόπο που κληρονομείται και κατασκευάζεται το φύλο.
Το ούτως ή άλλως σοκαριστικό «Grab 'em by the pussy» [του πλανητάρχη] δεν έχει ξανακουστεί τόσο απειλητικά όσο στο Three Times Rebel. Μια σφοδρή, σχεδόν ακτιβιστική παράσταση, όπου κάθε σωματική επαφή είναι και άβολη και ενοχλητική.
Theaterkrant.nl

Marina Mascarell Η ισπανίδα χορογράφος Μαρίνα Μασκαρέλ γεννήθηκε το 1980. Έχει χορέψει με τις ομάδες χορού Nederlands Dans Theater II, Cedar Lake Contemporary Ballet και Nederlands Dans Theater I. Σπούδασε παιδαγωγική του χορού και πήρε μάστερ στις παραστατικές τέχνες. Από το 2011 εργάζεται ως ανεξάρτητη χορογράφος. Έχει δημιουργήσει για τις ομάδες: Όπερας του Γαίτεμποργ στη Σουηδία, Νederlands Dans Theater I (UpComing Choreographers) στη Χάγη, Scapino Ballet (Tools) στο Ρόττερνταμ, Dance Forum στην Ταϊπέι, Ballet Junior της Γενεύης και Skånes Dansteater στο Μάλμε της Σουηδίας. Είναι χορογράφος in resident στο Θέατρο Korzo της Χάγης.

Yamila Ríos Η ισπανίδα μουσικός, περφόρμερ, συνθέτις και καλλιτέχνις ήχου Γιαμίλα Ρίος ζει στην Ολλανδία. Ασχολείται με τη δημιουργία ακουστικών χώρων. Έχει εργαστεί σε διαφορετικά πρότζεκτ, πειραματιζόμενη με τη χρήση live ηλεκτρονικών και παραδοσιακών οργάνων. Από το 2014 συνεργάζεται με τη Μαρίνα Μασκαρέλ. Έχει μπάτσελορ και μάστερ Ηχολογίας από το Βασιλικό Ωδείο Χάγης.

Daphna Munz Η σχεδιάστρια κοστουμιών Ντάφνα Μουντς γεννήθηκε το 1983. Δημιουργεί στην τομή του θεατρικού κοστουμιού με την τέχνη και τον κόσμο της μόδας intersection of costume, art and fashion. Μεγάλωσε μεταξύ του Μανχάτταν και του Τελ Αβίβ, και ζει στο Βερολίνο. Έχει δημιουργήσει σκηνικά και κοστούμια για χορό, θέατρο, κινηματογράφο, μουσικά βίντεο και σχεδιαστές μόδας. Σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών Μπεζαλέλ της Ιερουσαλήμ, και δούλεψε στην πλατφόρμα τέχνης Circle 1 στο Βερολίνο. Το 2015 μπήκε στο χώρο των e-υφασμάτων.

Ludmila Rodrigues Η σκηνογράφος Λουντμίλα Ροντρίγες γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1979. Πήρε δίπλωμα αρχιτέκτονα-πολεοδόμου από το Πανεπιστήμιο του Ρίο (2006) και πτυχίο τεχνών από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στη Χάγη (2013). Έχει διδάξει ιστορία της τέχνης και έχει δουλέψει ως καλλιτεχνική εμψυχώτρια στη ΜΚΟ Galpão Aplauso στο Ρίο (2007-2009). Έχει ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική, το χορό και τις πολεμικές τέχνες. Από το 2009, ζει στη Χάγη, όπου εργάζεται ως ανεξάρτητη σκηνογράφος και γραφίστρια. Μέλος της ομάδας CLOUD Danslab.
Loes Schakenbos Η σχεδιάστρια φωτισμών Λους Σάκενμπος (γενν. 1973) ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως υπεύθυνη σκηνής για τα Nederlands Dans Theater 1 και 3 (1996-2004). Από τα πιο γνωστά θέατρα με τα οποία έχει συνεργαστεί: Κέντρο Τεχνών Σαϊτάμα, Όπερα Γκαρνιέ στο Παρίσι, Λίνκολν Σέντερ, Όπερα του Σύδνεϋ, Όπερα του Άμστερνταμ και Korzo της Χάγης. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στο σχεδιασμό φωτισμών και στην τεχνική παραγωγή για ομάδες σύγχρονου χορού.
Nina Botkay Η χορεύτρια Νίνα Μπότκαϋ γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1986. Αρχικά μελέτησε μπαλέτο στο Ρίο και μετά στο Μάνχαϊμ. Το 2002 έγινε μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού DeAnima. Το 2004 μπήκε στο δυναμικό του Nederlands Dans Theater II και το 2008 στο Nederlands Dans Theater I. Από το 2010 συνεργάζεται ως ανεξάρτητη χορεύτρια με πλήθος χορογράφους. Διδάσκει σύγχρονο χορό, έχει κάνει τα σκηνικά και έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα χορού.
Maud de la Purification Η χορεύτρια Μωντ ντε λα Πουριφικασιόν γεννήθηκε το 1983 στη Τουλούζη. Σπούδασε χορό στο Εθνικό Ωδείο. Έχει χορέψει με το Εθνικό Μπαλέτο της Μασσαλίας, το Μπαλέτο του Καπιτωλίου της Τουλούζης και το Nederlands Dans Theater II. Έχει συνεργαστεί με τη Σίντρα Μπελ, τον Χιροάκι Ουμέντα και με τον Ρομπέρτο Τσαππαλά.
Filippo Domini Ο χορευτής Φιλίππο Ντόμινι γεννήθηκε στην Έννα της Σικελίας το 1993. Από το 2012 έχει παρακολουθήσει μαθήματα MoDem/codici gestuali compagnia Ζappalà danza και από τον Μάρτιο του 2015 άρχισε να δουλεύει με την Ομάδα του Ρομπέρτο Τσαππαλά.
Eli Cohen Η χορεύτρια Έλι Κοέν γεννήθηκε στην Ισπανία το 1990 και μεγάλωσε στο Ισραήλ. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνών Μπουστάν στη Νανάνια, έκανε το πρόγραμμα χορού στο Κιμπούτς Γκα’ατ’ον, και μπήκε στο δυναμικό της ομάδας σύγχρονου χορού Kibbutz Contemporary Dance Company 2. Από το 2013 ζει στο Βερολίνο.
Chen-Wei Lee Γεννήθηκε το 1985 στην Ταϊβάν. Σπουδάστρια ακόμα μπήκε στο δυναμικό της Ομάδας χορού Μπατσέβα και στο νεανικό Σύνολο Μπατσέβα. Η Τσεν Ουέι υπήρξε μέλος της ομάδας χορού Όπερας του Γαίτεμποργ για μία καλλιτεχνική περίοδο. Διδάσκει Gaga στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ταϊπέι.

23.07.2017, Παραλία Καλαμάτας (Θέση Πανελλήνιο) | 11:00

Οne One One
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ & AOIFE McATAMNEY

Σύλληψη Γιάννης Μανταφούνης
Χορογραφία Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney
Διεύθυνση παραγωγής Mélanie Fréguin
Παραγωγή Cie Ioannis Mandafounis
Συμπαραγωγή: Prairie – Migros Pour-cent culturel, Festival de Danse 2015
Με την υποστήριξη της Πόλης της Γενεύης, του Καντονιού της Γενεύης, του Ελβετικού Συμβουλίου Τεχνών Pro Helvetia, του Culture Ireland, του Κέντρου Χορογραφικής Δημιουργίας του Λουξεμβούργου (Trois-CL), του Υπουργείου Πολιτισμού του Λουξεμβούργου, της Ελβετικής Εταιρείας Συγγραφέων (SSA)

One One One Στο διαδραστικό έργο One One One ο χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης μάς προσκαλεί να μοιραστούμε μαζί του το χρόνο, σε έναν κοινό χώρο, με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο. Σε ένα απλό «σκηνικό» με δύο παράλληλες γραμμές στο έδαφος και δύο καρέκλες, μία σε κάθε γραμμή, οι δύο καλλιτέχνες εισβάλλουν στον δημόσιο χώρο και μας οδηγούν σε απρόσμενες περιπέτειες.
Καθίστε στην καρέκλα, μείνετε εκεί όση ώρα θέλετε, και κοιταχτείτε στα μάτια με τον χορευτή – έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν προσωπικό χώρο.

Γιάννης Μανταφούνης Σπούδασε χορό στην ΚΣΟΤ και στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Yπήρξε μέλος του Μπαλέτου της Όπερας του Γαιτεμπόργ της Σουηδίας, του Nederlands Dans Theater II και της Ομάδας Φόρσαϊθ. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με χορευτές και μουσικούς. Δημιούργησε την ομάδα MAMAZA με τους Φαμπρίς Μαζλιά και Μέυ Ζάρυ και χορογράφησαν μαζί έργα που παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη και την Ασία. Υπήρξε συνεργαζόμενος καλλιτέχνης του θεάτρου deSingel στην Αμβέρσα με το τρίο MAMAZA. Έχει συνεργαστεί με την Έλενα Τζαννόττι στο ApersonA, με την Ίφα Μακατάμνυ και με τον Λωράν Σετουάν. Με τον Μπρους Μάγερς, την Έλενα Τζαννόττι και τη Ρομπέρτα Μόσκα, δημιούργησε το Ossip Mandelstam. A Performance (2016).
Το 2015 βραβεύτηκε ως «εξαιρετικός χορευτής» (Danseur exceptionnel) στα Ελβετικά Βραβεία Χορού. Διδάσκει αυτοσχεδιασμό και χορογραφία με βάση την ιαπωνική πολεμική τέχνη μπούντο, και χορογραφεί για ακαδημίες και ευρωπαϊκές ομάδες χορού.

Aoife McAtamney Η Ίφα Μακατάμνυ, ανεξάρτητη χορογράφος, ζει στο Δουβλίνο. Σπούδασε χορό στη Σχολή Σύγχρονου Χορού στο Λονδίνο παρακολούθησε το πρόγραμμα D.A.N.C.E II. Χορογραφεί από το 2009. Το πρώτο της έργο, Sweetheart that’s the interesting part... έκανε πρεμιέρα στο Pavillon Noir της Αιξ-αν-Προβάνς. Η πρώτη της σόλο χορογραφία, Softer Swells, υπήρξε επιλογή του φεστιβάλ Aerowaves 2014. Το 2012 δημιούργησε την ομάδα DISH Dance. Άλλες συνεργασίες της: Egg Charade με τη χορογράφο Νίνα Βαλλόν από το Εnvy&P., A Room For All Our Tomorrows με τους Ίγκορ και Μορένο, και το ντουέτο One One One με τον Γιάννη Μανταφούνη.

23.07.2017, Μέγαρο χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 19:00
Διάρκεια 35΄

It’s Always Here
ADI BOUTROUS

Χορογραφία Adi Boutrous
Καλλιτεχνική σύμβουλος, Υπεύθυνη δοκιμών Anat Vaadia
Φωτισμοί Yoav Barel
Μουσική Francisco Lopez, Prince Conley, Entrance
Μουσική επιμέλεια Adi Boutrous
Eρμηνεύουν Avshalom Latucha, Adi Boutrous
Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Curtain Up, Iσραήλ 2016, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Hillel Kogan
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα 

It’s Always Here «Το σώμα φέρει την ταυτότητά μας»: στην άδεια σκηνή, οι δύο χορευτές άλλοτε κινούνται μαζί, σε πλήρη συγχρονισμό, άλλοτε ορίζουν καθένας το δικό του ευδιάκριτο μονοπάτι. Η χορογραφία έχει στοιχεία αυτοσχεδιασμού contact και χιπ χοπ, ως προς την ένταση των κινήσεων και τη δεξιοτεχνία. [...]
Ο Μπούτρους και ο Λατούσα κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ τα κεφάλια τους εξακολουθούν να εφάπτονται το ένα στο άλλο, σαν να είναι ανίκανοι να χωριστούν· σε άλλο σημείο γέρνουν ο ένας προς τον άλλον, σαν να αγκαλιάζονται είτε σαν ο ένας να προσπαθεί εναγώνια να μην καταρρεύσει υπό το βάρος του άλλου. Χορεύουν ο ένας με τον άλλον, πάνω στον άλλον, κάτω από τον άλλον, διά μέσου του άλλου. Έτσι, το σώμα αποκαλύπτει τον τρόπο που οι δύο τους τρέφονται, αιμορραγούν, αλληλοστηρίζονται, θέτοντας ωστόσο κάποτε σε κίνδυνο την ατομική τους ταυτότητα. IDIT SUSLIK

Adi Boutrous Ο Άντι Μπούτρους γεννήθηκε το 1989. Χορογράφος και χορευτής, ζει κι εργάζεται στο Τελ Αβίβ. Ολοκλήρωσε σπουδές χορού στο κιμπούτς Γκα’ατόν στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών της Μάττε Ασέρ, και στη συνέχεια στη Σχολή Επαγγελματικού Χορού Maslool στο Τελ Αβίβ.
Avshalom Latucha O Αβεσσαλώμ Λατούσα γεννήθηκε στο 1987 στην Αστόντ του Ισραήλ. Πήρε μαθήματα χορού στο εργαστήρι χορού της Χάιφας. Ανεξάρτητος χορευτής, συναντήθηκε καλλιτεχνικά με τον Άντι Μπούτρους το 2015.

23.07.2017, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 19:00
Διάρκεια 35΄

SCARABEO Angles and the Void
ANDREA COSTANZO MARTINI

Χορογραφία Andrea Costanzo Martini
Δραματουργία Yael Biegon-Citron
Yπεύθυνη δοκιμών Melanie Barson
Φωτισμοί Yoav Barel
Ήχος Binya Reches
Κοστούμια Nir Benita
Μουσική Julyan, John Cale / B. Eno, Franco Battiato
Καλλιτεχνικός σύμβουλος Hillel Kogan
Ερμηνεύουν Avidan Ben-Giat, Andrea Costanzo Martini

SCARABEO, Angles and the Void Το στήσιμο μιας παράστασης αποκαλύπτει το τίμημα που πληρώνει ο χορευτής όσο και την ευχαρίστηση που αντλεί καθώς μετατρέπεται σε αντικείμενο – μια μονομαχία πρότυπο.
Μέσα στο αυστηρό πλαίσιο μιας χορογραφίας, ό,τι κρατάει τους χορευτές σε ετοιμότητα και τους επιτρέπει να μεταμορφώνονται κάθε φορά είναι η επίπονη, κοπιώδης προσπάθεια της σάρκας, του δέρματος, των αρθρώσεων, και το βλέμμα του κοινού.

Andrea Costanzo Martini Ο Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι γεννήθηκε στην Ιταλία. Σπούδασε σύγχρονο χορό και μπαλέτο. Το 2004 έγινε μέλος του Μπαλέτου του Κρατικού Θεάτρου Άαλτο του Έσσεν. Το 2006 μπήκε στην Ομάδα Μπατσέβα, άρχισε να δραστηριοποιείται ως δάσκαλος γκάγκα και χορογράφος, και εν συνεχεία μπήκε στο δυναμικό του Μπαλέτου Κούλμπεργκ της Στοκχόλμης. Το 2012 επέστρεψε στο Ισραήλ και εντάχθηκε στην ομάδα χορού της Ίνμπαλ Πίντο. Διδάσκει και χορογραφεί (Sadna Ga’aton, Dafna Szilberg Theater κ.ά.).
Avidan Ben Giat O Αβιντάν Μπεν Γκιάτ σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού και στην Ακαδημία Τεχνών και Σχεδίου Μπετσαλέλ της Ιερουσαλήμ. Έχει χορέψει με το Ensemble της Μπατσέβα και αργότερα με την ομάδα της Ίνμπαλ Πίντο και του Αβεσσαλώμ Πόλλακ. Έχει χορογραφήσει και έχει κάνει παραγωγές έργων στο Ισραήλ και στην Ιαπωνία.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Παρασκευή 21.7.2017, στις 12:00, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ στην Καλαμάτα

To Μουσείο χορεύει: Ξενάγηση στο Μουσείο
και Παρουσίαση του πρωινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρας Κέιν

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού, η Ζουζού Νικολούδη, στην μνήμη της οποίας είναι φέτος αφιερωμένο το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφήνει το στίγμα της μοναδικής προσωπικότητας, του χορού και του έργου της στην έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας».

Φωτογραφίες της Ζουζούς αλλά και των «Χορικών» της καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από συνεντεύξεις της και παραστάσεις της ομάδας της, η οποία είχε ανοίξει την αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πλαισιώνουν την έκθεση που συνεχίζεται να παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η έκθεση συνδέει τον χορό με τους αρχαίους μεσσηνιακούς μύθους και τη μουσική, με αντικείμενα, τελετές και Μυστήρια χαμένα στα βάθη της ιστορίας μας. Στον  χώρο της έκθεσης φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί το πρωινό σεμινάριο «Επαναστατικοί Χοροί» της Ισιδώρας Ντάνκαν με την Μπάρμπαρα Κέιν που θα οδηγήσει σε μια πρωτότυπη χορευτική ξενάγηση με τίτλο «Το Μουσείο Χορεύει».
Μια γέφυρα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα που θα φωτίσει την κοινή πορεία της Ζουζούς Νικολούδη και της Ισιδώρας Ντάνκαν, τη σύνδεση του έργου τους με την αρχαία Ελλάδα, τον ολοζώντανο διάλογο που μπορούμε να έχουμε μαζί τους.

Κυριακή 23.7.2017, στις 22:00, ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ
Προβολή ταινίας: Mr. Gaga

Σκηνοθεσία: Tomer Heymann
Ισραήλ, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία 2015. Στα αγγλικά και τα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

Πρωταγωνιστής της ταινίας Mr Gaga (Μίστερ Γκάγκα) του Τόμερ Χέυμαν είναι ο Οχάντ Ναχαρίν, από τους κορυφαίους και πιο χαρισματικούς χορογράφους της εποχής μας. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου ισραηλινού χορογράφου, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δουλειές του και τις πιο προσωπικές του στιγμές σε συνδυασμό με ένα πλούσιο ανέκδοτο υλικό και χορευτικά αποσπάσματα που κόβουν την ανάσα.
O Τόμερ Χέυμαν σκηνοθέτησε πολλά ντοκιμαντέρ και σειρές, που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών και αφορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Έργα του, μεταξύ των οποίων και η πρώτη του ταινία It Kinda Scares Me, απέσπασαν σημαντικά βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Το φιλμ Paper Dolls τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2006 και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Η ταινία και τηλεοπτική σειρά Bridge over the Wadi, μια συμπαραγωγή με το αμερικάνικο ITVS, πήρε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ, έλαβε μέρος στο διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) και έλαβε πολλά βραβεία ανά τον κόσμο. Η νέα του σειρά οκτώ επεισοδίων The Way Home κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ισραήλ το 2009. Η τελευταία του ταινία, I Shot My Love, κέρδισε το πρώτο βραβείο ταινίας μεσαίου μήκους στο Hotdocs και παίχτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ

Τιμές εισιτηρίων
- Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Αίθουσα: 15€ & 12€
(φοιτητικό/ μειωμένο)*
- Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο : 12€ (Γενική είσοδος)
- Παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο: 12€ (Γενική είσοδος)
- Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φεστιβάλ: 10€
- Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις, στην παράσταση
Ανύποπτος Χρόνος της Αντιγόνης Γύρα με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ στην Κεντρική Πλατεία
και στην παράσταση ONE ONE ONE του Γιάννη Μανταφούνη και της Aoife
McAtamney στην Παραλία της Καλαμάτας.

* H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).

Προπώληση:

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά

Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard) καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής
T: 27210 28193 & 27210 96753 F : 27210 89416
·Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά:  www.kalamatadancefestival.gr

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Τελευταίες παραστάσεις μέχρι και την Κυριακή 23 Ιουλίου

Δημοφιλέστερα

To Top