Τροφή για σκέψη

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για όλους

Λαμπερή και φέτος η πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Για 23η χρονιά ο θεσμός συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας καθώς μαγνήτισε όλους τους ανθρώπους του σύγχρονου χορού απ’ όλη την Ελλάδα και το ενδιαφέρον όλων των φιλότεχνων.
Για τις επόμενες 10 ημέρες η πόλη της Καλαμάτας θα “χορεύει” στους ρυθμούς του σύγχρονου χορού, και μάλιστα οι παραγωγές από τους ξένους χορογράφους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, και αυτό είναι μια ακόμα επιτυχία για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που εδώ και χρόνια πρωτοπορεί.
Πόσο όμως όλο αυτό αγγίζει και περνάει στην κοινωνία της πόλης;
Οι παραστάσεις είναι εκπληκτικές, καθώς ό,τι πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό στον χώρο του σύγχρονου χορού παρουσιάζεται.
Όμως η τιμή των εισιτηρίων, 15 ευρώ και 12 ευρώ το μειωμένο, είναι δυστυχώς απαγορευτική για πολλούς συμπολίτες μας που θα ήθελαν να απολαύσουν κάποια από τις σπουδαίες καλλιτεχνικές παραστάσεις διεθνούς βεληνεκούς που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες στην πόλη μας.
Για παράδειγμα ένας τρίτεκνος για να πάει με τα τρία παιδιά του να παρακολουθήσουν μια παράσταση, θα χρειαστεί 4X12 ευρώ, δηλαδή 48 ευρώ για μια παράσταση. Ή μια τετραμελής οικογένεια, ή ένα ζευγάρι ανέργων.
Και δεν τιμά την πόλη να υπάρχει κόσμος, νέα παιδιά που αγαπούν τον χορό, μαθητές σχολών χορού – που η Καλαμάτα έχει παράδοση ετών- που να μην έχουν καν μπει μέσα στο κτήριο.
Δυστυχώς υπάρχει κόσμος που γνωρίζει μόνο απ’ έξω το επιβλητικό κτίριο του Μεγάρου Χορού.
Βεβαίως υπάρχει και ο αντίλογος, καθώς κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης είναι δωρεάν.
Να σημειωθεί ότι η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού είναι χωρητικότητας 750 ατόμων. Στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ δόθηκαν από τον Δήμο Καλαμάτας προσκλήσεις τιμής ένεκεν σε αυτοδιοικητικούς, επιχειρηματίες και άλλες προσωπικότητες της πόλης και όχι μόνο.
Αυτό άλλωστε είθισται να γίνεται εδώ και χρόνια.

Ο Δήμος θα μπορούσε να καθιερώσει να δίνει έναν αριθμό δωρεάν προσκλήσεων και σε δημότες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν εισιτήριο, αλλά λαχταρούν να απολαύσουν μια διεθνούς εμβέλειας παράσταση χορού.
Σε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, ή σχολών χορού, σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, σε ανέργους κλπ.

Στο δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας αναφέρεται “οι φιλότεχνοι κατέκλυσαν το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας…” Ήταν όμως όλοι οι φιλότεχνοι εκεί; Δυστυχώς σήμερα υπάρχουν πολλοί φιλότεχνοι συμπολίτες μας για τους οποίους είναι πολυτέλεια να πληρώσουν μια παράσταση χορού.

Είναι αλήθεια ότι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του νομού και έχει πανελλαδικό ενδιαφέρον.
Είναι μεγάλη ευκαιρία για την πόλη της Καλαμάτας ότι εδώ και 23 χρόνια διοργανώνεται εδώ και δίνεται η δυνατότητα και στους δημότες της πόλης αλλά και στους Μεσσήνιους να δουν μια πρωτοποριακή παράσταση χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, το σύγχρονο κτήριο του Μεγάρου Χορού, το σπίτι του Χορού, πρέπει να ανοίξει και στην κοινωνία της Καλαμάτας, ώστε όσοι επιθυμούν να μπορέσουν να απολαύσουν μια παράσταση χορού.
Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά για το ίδιο το κτήριο, το υπέρογκο κόστος του (13.000.000 ευρώ), και τη δυνατότητα αξιοποίησής του από την πόλη.
Και είναι θετικό βήμα και μια καλή αρχή το γεγονός ότι το φθινόπωρο θα μεταφερθεί και θα στεγαστεί πλέον στους χώρους του η Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας.
Έτσι σταδιακά ανοίγεται επιτέλους το κτήριο στον κόσμο της πόλης όλο το χρόνο και όχι μόνο 10 ημέρες τον χρόνο ή επιλεκτικά για ελάχιστες άλλες εκδηλώσεις.

Μόνο έτσι το υπερσύγχρονο κτήριο του Μεγάρου Χορού, ένα στολίδι για την πόλη μας, παύει να είναι ένα κτήριο-φάντασμα που ανοίγει τις πόρτες του λίγες ημέρες τον χρόνο.

Απαιτείται πρωτίστως να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία της πόλης, ώστε να επιτευχθεί η προσβασιμότητα σε αυτό το κτήριο του Πολιτισμού όλων των δημοτών, όλων των ηλικιών, και όχι μόνο των ολίγων και των εκλεκτών.
Άλλωστε ο χορός είναι συνυφασμένος με την ανθρώπινη ύπαρξη, δεν είναι κάτι απρόσιτο και μακρινό, γι’αυτό και επιβάλλεται να καταστεί προσιτός στον καθένα μας.
Επαφίεται λοιπόν στην εκάστοτε δημοτική Αρχή να αναπτύξει μια κοινωνική πολιτική που θα δίνει ισότιμη πρόσβαση στους χώρους πολιτισμού σε όλους τους δημότες, ώστε να απολαμβάνουν αξιόλογες, υψηλού επιπέδου και πρωτοποριακές παραστάσεις.

Μαίρη Περδικέα

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για όλους
To Top