Chef Stories

Φανουρόπιτα για “να φανερωθεί” η τύχη σας!

Η παράδοση για την Φανουρόπιτα λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέγεται σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα.

Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση . Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την βοήθεια κρεμμυδόφυλλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της. Αυτή η άπονη τις έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο, η μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω.

Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνας του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.

Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».
Βέβαια, ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια…

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως επτά ή εννιά, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα των αγγέλων

Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκίνησε από την Ρόδο όπου και βρέθηκε η εικόνα του και γι’ αυτό έγινε ο προστάτης του νησιού. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στα γύρω νησιά και στην Κρήτη, ενώ στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.

Στις 27 Αυγούστου κάθε έτους η Εκκλησία, τιμά τον Άγιο Φανούριο.
Οι Εκκλησίες γεμίζουν με τη μυρωδιά από τις Φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

συνταγή από τον “Γαστροναύτη” Παναγιώτη Παπανικολόπουλο

Τα υλικά μας μετρημένα και σε τάξη

3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ¼ φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
1 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα (τη διαλύουμε στην πορτοκαλάδα)
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
½ φλιτζάνι κονιάκ
Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση

1.Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά
2.Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι μέχρι να αφρίσει και μετά προσθέτουμε στα στερεά υλικά
3.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κονιάκ
4.Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
5.Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί
6.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

Φανουρόπιτα για “να φανερωθεί” η τύχη σας!
To Top