Τροφή για σκέψη

Αμαζόνιος: Η εκτροφή βοοειδών και η καλλιέργεια σόγιας συνέβαλαν στον πύρινο εφιάλτη

Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου: αυτές είναι οι γεωργικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και, σύμφωνα με όλους τους ερευνητές, εξηγούν τη δραματική αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος.

ΒΟΔΙΝΟ

«Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace.

H Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως.

Οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το 2018 το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων (πηγή: Ένωση Εξαγωγικών Βιομηχανιών Κρέατος Βραζιλίας). Βασικές αγορές είναι η Κίνα και ακολουθούν η Αίγυπτος και η ΕΕ.

ΣΟΓΙΑ

Οι γεωργικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν σχεδόν το 6,5% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου.

Ήδη πρώτος εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους το 2018, δηλαδή αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Η αυξητική αυτή τάση εξηγείται κυρίως από τις ανάγκες της Κίνας, πρώτου εισαγωγέα της βραζιλιάνικης σόγιας, κυρίως γενετικά μεταλλαγμένης.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας έχει αναγκάσει το Πεκίνο να αγοράζει περισσότερη σόγια από τη Βραζιλία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κτηνοτροφίας της.

Οι εξαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι.

Η καλλιέργεια σόγιας είναι μία από τις βασικότερες που σιγά σιγά αφαιρεί εδάφη από το δάσος του Αμαζονίου. Όμως το 2006 τέθηκε σε εφαρμογή μορατόριουμ κι έτσι «μετά το 2008 λιγότερο από το 2% της σόγιας που καλλιεργείται στον Αμαζόνιο παράγεται σε αποψιλωμένες περιοχές», επισημαίνει ο Μπατίστα.

Η Ευρώπη επίσης αγοράζει βραζιλιάνικη σόγια, την οποία χρησιμοποιεί κυρίως για ως τροφή για τα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τη Greenpeace. Η ΜΚΟ είχε καταγγείλει τον Ιούνιο «τον εθισμό» της Ευρώπης στις εξαγωγές σόγιας από τη Λατινική Αμερική.

Η καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία γνώρισε τεράστια άνοδο τη δεκαετία του 1970 με τη μετακίνηση των παραγωγών από το νότιο τμήμα της χώρας προς τα κεντροδυτικά, την ανάπτυξη νέων τεχνικών και τη χρήση ζιζανιοκτόνων.

Αυτόχθονες του Αμαζονίου: “Ο λευκός άνθρωπος έβαλε στόχο να μας αποτελειώσει”

Ο Αμαζόνιος καίγεται

Στο μεταξύ, δραματική είναι η κατάσταση στον Αμαζόνιο, όπου κάθε λεπτό αποψιλώνεται έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, αφού πλέον ανεξέλεγκτες φωτιές καίνε το δάσος.

Στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, μαίνονται πολλαπλές πυρκαγιές εδώ και μέρες με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) να κάνει λόγο για κάπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών σε όλη τη Βραζιλία.

Ο Αμαζόνιος καίγεται

Η καταστροφική πυρκαγιά πλήττει και τους αυτόχθονες κατοίκους του δάσους, των οποίων η ζωή είναι απόλυτα συνυφασμένη με αυτό.

Ο Raimundo Mura, αρχηγός της φυλής των Mura, που κατοικεί στα βάθη του Αμαζονίου, μιλάει φανερά αναστατωμένος στην κάμερα του BBC για τον εφιάλτη που ζει ο ίδιος και οι άνθρωποι της φυλής του, που βλέπουν το σπίτι τους, το μέρος όπου ζουν, τυλιγμένο στις φλόγες.

“Όλα αυτά τα δέντρα είχαν ζωή. Όλα έπρεπε να ζήσουν. Ο λευκός άνθρωπος έβαλε στόχο να το αποτελειώσει (το δάσος του Αμαζονίου). Ο δικός μας σκοπός είναι να προστατεύσουμε την περιοχή μας, τη φύση, τα δέντρα και τα ζώα”, ανέφερε.

Οι Μούρα αντιστάθηκαν στους κατακτητές και στην επιβολή του ξένου τρόπου ζωής και επιβίωσαν από θανατηφόρες επιδημίες όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά. Σήμερα υψώνουν το ανάστημα στην κυβέρνηση Μπολσονάρου και την εκμετάλλευση του Αμαζονίου που πρεσβεύει.

“Αντισταθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, όταν δεν υπήρχαν ακόμη δρόμοι, όταν έφτασε το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν έγινε η εισβολή. Και κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε να μεγαλώνει η καταστροφή. Για αυτό το δάσος θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι την τελευταίο σταγόνα του αίματός μου”, είπε χαρακτηριστικά ο Raimundo.

Πηγή: News247.gr/video:Τhe Guardian

To Top