ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάκελος της Κύπρου: Αυτοί είναι οι 4 πρώτοι τόμοι – Πώς να τους κατεβάσετε

Η απόρρητη ιστορία της εισβολής είναι πλέον διαθέσιμη σε όλους τους Έλληνες και Ελληνοκυπρίους, με τους τέσσερις πρώτους τόμους του “Φακέλου της Κύπρου” να έχουν ολοκληρωθεί 44 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974.

Έτοιμοι είναι οι τέσσερις πρώτοι τόμοι του “Φακέλου της Κύπρου”, που περιλαμβάνουν την απόρρητη ιστορία της τουρκικής εισβολής στο νησί το 1974.

Το σχετικό υλικό αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων και είναι διαθέσιμο σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε αυτό ΕΔΩ:library.parliament.gr/Συλλογές/Αρχεία/Φάκελος-Κύπρου

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρέδωσε το πρωί της Τετάρτης τους τέσσερις πρώτους τομους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε, ύστερα από 2,5 χρόνια επεξεργασίας, παρέδωσε τους τέσσερις πρώτους τόμους, 600 σελίδων ο καθένας -από τους συνολικά 30 τόμους που αποτελούν το σύνολο του υλικού- από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που είχε συσταθεί πριν από 33 χρόνια για την τραγωδία της Κύπρου.

Τότε -και έπειτα από δύο χρόνια επεξεργασίας- είχε έλθει στη Βουλή το υλικό με τις πορισματικές αναφορές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, έγινε συζήτηση τότε, ωστόσο δεν υπήρξε διαδικασία για πόρισμα της Βουλής. Στη συνέχεια, για δεκαετίες το θέμα παραμερίστηκε. Το θέμα ανακίνησε ξανά η προηγούμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε οδηγήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, στο υλικό της Ειδικής Επιτροπής.

«Από το 2015 ξεκίνησε η διαδικασία της επεξεργασίας του πρωτογενούς υλικού, όταν η ολομέλεια της ελληνικής Βουλής αποφάσισε να αποδοθεί όλο το υλικό στους Κύπριους αδελφούς μας» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Παράλληλα, ξεκίνησε η επεξεργασία από ειδικούς, το υλικό καταγράφηκε και έχει ψηφιοποιηθεί. Σύντομα θα ανέβει και στο ιστολόγιο της Βουλής, θα το δώσουμε στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και θα αποτελέσει το έναυσμα για να συγκεντρωθεί επιπλέον υλικό από μαρτυρίες πρωταγωνιστών και από άλλες πηγές, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου «για την πρωτοβουλία τους, για ένα ζήτημα που παραμένει εκκρεμές, όχι από εμάς αλλά από εκείνους που ανέχονται την τραγωδία, που αποτελεί όνειδος για την διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Η Κύπρος είναι τραύμα για τον εθνικό κορμό και πρέπει να γνωρίζουμε τι έγινε. Είναι αρχή, πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα όσα αφορούν εσφαλμένους χειρισμούς εθνικών θεμάτων. Πρέπει να είναι ενημερωμένη η κοινή γνώμη για εκείνους που χειρίστηκαν τις υποθέσεις». Εύχομαι, κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος, να κάνουμε το ίδιο και για οποιαδήποτε άλλο ζήτημα, να μη χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο.

Με τη δημοσιοποίηση του υλικού ικανοποιείται έτσι ένα καθολικό αίτημα σε Ελλάδα και Κύπρο για να λάμψει η ιστορική αλήθεια, ρίχνοντας φως στα αίτια και το παρασκήνιο που οδήγησαν στην εθνική καταστροφή του 1974.

Φάκελος της Κύπρου: Αυτοί είναι οι 4 πρώτοι τόμοι – Πώς να τους κατεβάσετε
To Top