ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Καλαμάτα: Προσκλητήριο συμπόρευσης για μια άλλη Ελλάδα

Η πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 13/12/2019 στην Καλαμάτα στο Αμφιθέατρο Αλ.Κουμουνδούρος, εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου».

Για το ιδεολογικό πλαίσιο του προοδευτικού κόμματος στο οποίο μετεξελίσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον Νίκο Βούτση, μίλησε και ο κ. Νίκος Μπίστης ως εκπρόσωπος της Προοδευτικής Συμμαχίας ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέξης Χαρίτσης.

Την αισιοδοξία του λόγω της ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης που έχει το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση και τη συγκρότηση  της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης της Αριστεράς σε μεγάλη μερίδα πολιτών και ιδιαίτερα στη νεολαία εξέφρασε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Καλαμάτας, “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”.

«Κάθε ημέρα που περνάει δυναμώνει το κάλεσμα και η ανταπόκριση χιλιάδων συμπολιτών μας για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης της Αριστεράς μέσα στο λαό» τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία, η οποία ανατροφοδοτείται «με τη συνειδητοποίηση μέσα στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία, του χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ και με την αυξανόμενη κοινωνική αντίσταση στα μέτρα που κυρίως έχουν στόχο τη περιστολή και την κατάργηση των εγγυήσεων για την εργασία αλλά και την επιβολή μιας αυταρχικής νοοτροπίας ιδιαίτερα απέναντι στη νεολαία.»

Ο Νίκος Βούτσης καυτηρίασε τη στάση μερίδας του Tύπου αλλά και πολιτικών στελεχών που μιλάνε για «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «οι προελεύσεις έχουν μικρή σημασία. Οι διαδρομές, η στόχευση και η συνομολόγηση της προγραμματικής διακήρυξης για το σήμερα και το αύριο είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τη συμπόρευσή μας με όλον αυτόν τον κόσμο».

MΠΙΣΤΗΣ: “Η ΝΔ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΕΧΤΙΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ”

Από την πλευρά του ο Νίκος Μπίστης τόνισε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα εν κινήσει, μια τομή μέσα στη συνέχεια. Η συζήτηση μας δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου αλλά μέσα σε μία πυρακτωμένη ατμόσφαιρα όπου πρέπει να συνδυάσουμε την αναζήτηση της σύγχρονης αριστερής μας ταυτότητας με την προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση στη ΝΔ. Μια ΝΔ που θέλει να ξεθεμελιώσει όχι μόνο ότι έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κατακτήσεις της μεταπολίτευσης που θεμελίωσαν τη Δημοκρατία και είχαν έντονο κοινωνικό πρόσημο.

ΜΠΙΣΤΗΣ: “ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΣΚΑΤΖΟΧΟΙΡΟ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΧΥΛΟ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ”

Η συζήτηση για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει σημασία και δεν τη φοβάμαι καθόλου. Νομίζω ότι όλοι και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Προοδευτική Συμμαχία έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα σκαντζόχοιρο, ούτε ένα κόμμα χυλό.

Θα συνδημιουργήσουμε ένα κόμμα σφουγγάρι που θα πάρει ό,τι καλύτερο από τις παραδόσεις της πληθυντικής Αριστεράς, από την ανανεωτική Αριστερά, τη ριζοσπαστική Αριστερά, τη σοσιαλιστική παράδοση με τη μαζική έκφραση που πήρε μετά το 1974. Δεν θα είναι μηχανιστική αντιγραφή, δεν θα είναι άθροισμα ταυτοτήτων. Θα είναι μία νέα ποιότητα κατά συνέπεια και μια νέα ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της Αριστεράς που όπως έδειξε και το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου είναι η καρδιά της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης».

Νίκος Βούτσης: Το προσκλητήριο μας δυναμώνει κάθε μέρα που περνά

Κάθε ημέρα που περνάει δυναμώνει το κάλεσμα και η ανταπόκριση χιλιάδων συμπολιτών μας για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης της Αριστεράς μέσα στο λαό.

Αυτή η διαδικασία είναι σύνθετη. Ανατροφοδοτείται και με άλλες διεργασίες, τις οποίες πρέπει να επισημάνουμε. Αφενός και καταρχήν με την αναγκαία κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση, τη συνειδητοποίηση μέσα στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία,του χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ και αφετέρου με την αυξανόμενη κοινωνική αντίσταση στα μέτρα που κυρίως έχουν στόχο τη περιστολή και την κατάργηση των εγγυήσεων για την εργασία αλλά και την επιβολή μιας αυταρχικής νοοτροπίας ιδιαίτερα απέναντι στη νεολαία.

Ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία ανατροφοδοτείται με την προσπάθεια που γίνεται σε κλίμακα Ευρώπης. Ξεκινάει σήμερα στη Μάλαγα της Ισπανίας το 6ο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με κεντρικό σύνθημα «Επανεκκινούμε την Ευρώπη, πηγαίνουμε Αριστερά». Αγωνιζόμαστε για μία άλλη Ευρώπη θεμελιωμένη στις αρχές της Ισότητας, της διεθνούς Αλληλεγγύης, του περιβαλλοντικού και κοινωνικού μετασχηματισμού.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα των εθνικών θεμάτων. Μόλις εχθές στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Πρόεδρος του Κόμματος ανέλυσε και έγιναν δεκτές οι προτάσεις για την επιβολή μέτρων εναντίον της Τουρκίας για την επικίνδυνη και επιθετική της πολιτική.

Η διαδικασία ανασυγκρότησης άλλωστε ανατροφοδοτείται με τις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται, με την εμπειρία πια και της 5χρονης διακυβέρνησης, για την εκπόνηση ενός ριζοσπαστικού, προοδευτικού και ταυτόχρονα ρεαλιστικού προγράμματος. Γίνονται λοιπόν διαδικασίες τόσο στα επιμέρους τμήματα για την εκπόνηση θέσεων όσο και για να υπάρξει αποτίμηση και απολογισμός αυτής της ιστορικά πολύ μεγάλης και σημαντικής εμπειρίας της Αριστερής διακυβέρνησης που έχει οπωσδήποτε και διεθνές ενδιαφέρον.

Ως εκ τούτου το προσκλητήριο μας καλεί σε συμπόρευση όλους τους πολίτες που ανήκουν ή που αισθάνονται ότι εκλογικά και πολιτικά θέλουν να συμπορευθούν με την Αριστερά μέσα από το φάσμα των δυνάμεων της πολύχρωμης και ανένταχτης Αριστεράς και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που βιώνουν δραματικά την κρίση και επιλέγουν το προοδευτικό μέλλον για τη χώρα και τη ζωή τους.

Το προσκλητήριο μας όμως φτάνει μέχρι και τους πολίτες του προοδευτικού κέντρου. Γι’ αυτό και είναι άδικο και δείχνει μια προσπάθεια από πλευράς των αντιπάλων μας για συρρίκνωση αυτού του μηνύματος, το γεγονός ότι μιλάνε με βάση τις προελεύσεις για μία ενδεχόμενη «πασοκοποίηση» του χώρου μας. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Οι προελεύσεις έχουν μικρή σημασία. Οι διαδρομές, η στόχευση και η συνομολόγηση της προγραμματικής διακήρυξης για το σήμερα και το αύριο είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τη συμπόρευσή μας με όλον αυτόν τον κόσμο. Κάθε ημέρα που περνάει λοιπόν, καθώς αδρά σχηματοποιούνται οι δύο διακριτοί πόλοι ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση με βάση την κυβερνητική πολιτική, αυτό το προσκλητήριο δυναμώνει.

Μαζί του δυναμώνει και η ανταπόκριση δεκάδων χιλιάδων πολιτών σε αυτό το κάλεσμα για τη συμπόρευση, την ανασυγκρότηση και την κοινωνική γείωση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη διαμόρφωση της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης της Αριστεράς”.

To Top