ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Εσωτερικό έγγραφο αποκαλύπτει πώς μεμονωμένα συμφέροντα «τορπιλίζουν» τη συμφωνία

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ “ΒΟΜΒΑ” ΑΠΟ ΤΗ SUEDDEUTSCHE ZEITUNG

Πολλοί ήταν οι έπαινοι στο Eurogroup για την Ελλάδα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Μάριο Ντράγκι, αλλά η δόση δεν αποδεσμεύτηκε αναφέρει σε της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Η Sueddeutsche Zeitung αποκαλύπτει συγκεκριμένα εσωτερικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι η μη αποδέσμευση της δόσης οφείλεται στη διαμάχη των δανειστών. «Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει επειδή εκείνοι συνεχίζουν να διαφωνούν»

γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα του Μονάχου πιστοποιώντας ουσιαστικά ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης που θα «κλειδώσει» το άνοιγμα της κάνουλας προς την Αθήνα, οφείλεται στις αγκυλώσεις κυρίως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά όχι στην ελληνική πλευρά.

«Τα πρακτικά των συζητήσεων είναι από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για να αποφευχθούν διπλωματικές αναταράξεις πρέπει να παραμείνει εμπιστευτικό το πώς εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους οι διαπραγματευόμενοι.

Στους πολίτες σερβίρονται συμφωνημένες ειδήσεις οι οποίες αποσκοπούν στο να αποκρύψουν επιμελώς τις διαμάχες. Στα επτά χρόνια της διαρκούς διαμάχης η πρακτική αυτή αγγίζει το δημοκρατικά όρια»

αναφέρει χαρακτηριστικά η Sueddeutsche Zeitung.

«Ήδη από τον Μάιο του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Bαρουφάκης είχε απειλήσει να αποκαλύψει τις συζητήσεις για να αποδείξει πως κατά τη γνώμη του εκβιαζόταν στην πράξη η Αθήνα.
Δύο χρόνια αργότερα τα εμπιστευτικά πρακτικά επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι οπωσδήποτε η Αθήνα υπαίτια για το γεγονός ότι δεν μπορεί να σταθεί ακόμα στα πόδια της» σημειώνει η εφημερίδα και συμπληρώνει:

«Μεμονωμένα συμφέροντα καθυστερούν την καταβολή των δόσεων, προκαλούν αναταραχή στις αγορές και εμποδίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ κατονομάζει στα πρακτικά το δίλημμα:
Όσο συνεχίζεται η διαμάχη για τις ελαφρύνσεις του χρέους και δεν είναι σαφές εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά κρατικά ή εταιρικά ομόλογα ώστε να αναθερμάνει, όπως άλλες χώρες της ευρωζώνης, την οικονομία της.Eξ αιτίας της διαμάχης η Ελλάδα εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια, όπως καταγράφεται στα πρακτικά» , αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρα «σχεδιάστηκε μεν ένα χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μετά συγκρούστηκαν τα συμφέροντα της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι “όπως και κάθε άλλος γερμανός υπουργός Οικονομικών” δεν έχει την εντολή του κοινοβουλίου ώστε να συμφωνηθούν συγκεκριμένες ελαφρύνσεις του χρέους. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν τόνισε ότι χρειάζεται ρεαλιστικές, αξιόπιστες δηλώσεις. Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γιοργκ Σέλινγκ έβαλε στοίχημα με το ΔΝΤ: εάν μεν αποδειχτεί ότι έχει δίκιο η Κομισιόν σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει το ΔΝΤ να πληρώσει διπλάσια δάνεια και αν έχει δίκιο το ΔΝΤ, τότε δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα. “Θα χάσετε το στοίχημα” είπε ο Σέλιγνγκ. Το στοίχημα απορρίφθηκε και αναζητήθηκε ένας συμβιβασμός. Σύμφωνα με αυτόν το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα, αλλά θα πληρώσει όταν συμφωνηθούν οι ελαφρύνσεις , δηλαδή το 2018, αν υποτεθεί πως θα το κάνει. Στις 15 Ιουνίου θα ληφθεί η απόφαση επ’ αυτού. Η Αθήνα θα πρέπει να παραιτηθεί στην περίπτωση αυτή από την συμπαράσταση της ΕΚΤ, αλλά ο Σόιμπλε θα έχει διασώσει το γόητρό του», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Eurogroup: Εσωτερικό έγγραφο αποκαλύπτει πώς μεμονωμένα συμφέροντα «τορπιλίζουν» τη συμφωνία
To Top